ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γρηγόρης Καρταπάνης: Αναδεικνύει τα ναυάγια

γρηγόρης-καρταπάνης-αναδεικνύει-τα-ν-466603

Παρουσιάστηκε χθες το βιβλίο του Γρηγόρη Καρταπάνη στη Βιβλιοθήκη Κυριαζή

Ενδιαφέρουσες παράμετροι του νέου βιβλίου του συγγραφέα – ερευνητή Γρηγόρη Καρταπάνη «Ναυπηγικές αναφορές και ναυάγια στα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη» ξεδιπλώθηκαν στη διάρκεια της παρουσίασης, που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Δαμιανού Κυριαζή.

Το βιβλίο, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΗΒΗ του Χρήστου Αγιώτη, παρουσίασε η συγγραφέας Μαγδαληνή Θωμά και προλόγισε η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα, υπογραμμίζοντας τη σημασία του συγκεκριμένου πονήματος για τον αναγνώστη.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, η Λαϊκή Βιβλιοθήκη Βόλου κληροδότημα Δαμιανού Κυριαζή και οι εκδόσεις ΗΒΗ ενώ παραβρέθηκε πλήθος κόσμου.

Ο Βολιώτης ναυπηγός, ο οποίος συνεχίζει τη μακρόχρονη οικογενειακή παράδοση με αφοσίωση και μεράκι, αποκαλύπτει μια ιδιαίτερη πτυχή της θαλασσινής ιστορίας, τα ναυάγια που έχουν καταγραφεί στα διηγήματα του Παπαδιαμάντη και βρίσκονται περιμετρικά της Σκιάθου, αλλά και ευρύτερα.

Ο συγγραφέας, ο οποίος είναι μέλος στο ΔΣ της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών και αρθρογραφεί κάθε Κυριακή στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, σκιαγραφεί με αδρές πινελιές, με λόγο και εικόνα κομμάτια της μακραίωνης θαλασσινής ιστορίας, μέσα από δύο ξεχωριστές μελέτες.

Η πρώτη και εκτενέστερη κάνει λόγο για τις ναυπηγικές αναφορές του Παπαδιαμάντη στα διηγήματά του και η δεύτερη καταγράφει τις περιπτώσεις ναυαγίων, που αφηγείται ο συγγραφέας σε αυτά. Αλλοτε διεξοδικότερα και άλλοτε πιο σύντομα και στις δύο θεματικές ενότητες.

Στην αρχική τους μορφή και οι δύο μελέτες παρουσιάστηκαν τμηματικά σε περισσότερα από δέκα κυριακάτικα δημοσιεύματα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ από το 2007 έως το 2015.

Ακόμη, σε ό,τι αφορά στα ναυπηγικά, επιχειρείται μια επιγραμματική αναφορά στη ναυπηγική παράδοση της Σκιάθου και μνημονεύονται κείμενα σχετικά με αυτή, όπως και μνείες άλλων μελετητών για τη σκιαθίτικη ναυπηγική και τις σχετικές πληροφορίες από τον Παπαδιαμάντη. Στις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνονται στιγμιότυπα μιας μακραίωνης παράδοσης και παράλληλα η μεγάλη προσφορά του Παπαδιαμάντη στην διάσωση ιστορικών τεκμηρίων.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου