ΤΟΠΙΚΑ

Διάκριση του Συνεταιρισμού Ν. Αγχιάλου

διάκριση-του-συνεταιρισμού-ν-αγχιάλο-542835

Υπό έγκριση ο φάκελος για την εγγραφή του στον εθνικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες που απαιτούνται για την εγγραφή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα» στον εθνικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Το πρώτο στάδιο ολοκληρώθηκε με επιτυχία και τον επόμενο μήνα κατατίθεται ο τελικός φάκελος, που σηματοδοτεί μια κορυφαία στιγμή του Συνεταιρισμού, που διευρύνει τον κύκλο των εξαγωγικών δραστηριοτήτων και στον Καναδά.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Κομβική ενότητα του εορτασμού των εκατό και πλέον χρόνων δράσης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα» αποτελεί η συγκεκριμένη εξέλιξη με τον πρόεδρο Γιάννη Κίτσιο να δηλώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι αποτελεί «πολύ σημαντική αναγνώριση» για την προσπάθεια ενός και πλέον αιώνα.

Η εγγραφή του Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου στον εθνικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς αναδεικνύει επί της ουσίας «τη μορφή της συνεργατικότητας που ανέπτυξε ο Συνεταιρισμός στην πορεία ενός και πλέον αιώνα. Η υπουργική απόφαση πιστοποιεί και προστατεύει ότι είναι κατοχυρωμένο» υπογράμμισε από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, δρ. Ψηφιακής Λαογραφίας, μεταδιδακτορικός ερευνητής Δ.Π.Θ., επιστημονικός συνεργάτης Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα», ο οποίος συνέταξε τον φάκελο και πρότεινε τη συγκεκριμένη δράση στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του Συνεταιρισμού «Η Δήμητρα».

Σύμφωνα με την πρόταση που βρίσκεται υπό έγκριση η αγχιαλίτικη παράδοση στην καλλιέργεια του αμπελιού στη Νέα Αγχίαλο είναι συνυφασμένη με την ιστορία της Νέας Αγχιάλου. Το 1906 οι Ελληνες κάτοικοι μίας εκ των σημαντικότερων περιοχών των Βαλκανίων, της Αγχιάλου, σημερινής Πομόριε, ζώντας εκεί από τα αρχαία χρόνια, εκδιώχθηκαν βίαια από τον τόπο τους. Δύο χρόνια αργότερα, το 1908, σε ένα ιστορικό σημείο με βαριά παρακαταθήκη οι Αγχιαλίτες είχαν δημιουργήσει τη Νέα Αγχίαλο, δίνοντας στον Νομό Μαγνησίας το πολιτιστικό στίγμα της Ανατολικής Ρωμυλίας. Το 1918 ιδρύουν τον Συνεταιρισμό, μη γνωρίζοντας προφανώς ότι η πράξη τους αυτή έμελλε να επηρεάσει καθοριστικά την Νέα Αγχίαλο και να προσδώσει ξεχωριστό χαρακτήρα στην περιοχή, η οποία αποτελεί μέχρι σήμερα τον τόπο του κρασιού της Μαγνησίας.

Εξαγωγικές δραστηριότητες

Την ικανοποίησή του για την συγκεκριμένη εξέλιξη εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γιάννης Κίτσιος, ο οποίος τόνισε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντική για μας η έγκριση του φακέλου από το Υπουργείο Πολιτισμού, διότι αναδεικνύει την ιστορία του συνεταιρισμού που κατόρθωσε ακόμη και μέσα από την κρίση να συμπληρώσει έναν αιώνα δράσης και να συνεχίζει».

Παράλληλα σημείωσε ότι «στόχος μας είναι να αυξήσουμε τις πωλήσεις και να κάνουμε εξαγωγές στον Καναδά. Ηδη βρισκόμαστε σε επικοινωνία με μεγάλη αλυσίδα που ασχολείται με τον οίνο, άρεσαν στους υπεύθυνους τα προϊόντα μας και οι τιμές και βρισκόμαστε στο κλείσιμο της συμφωνίας. Τα προϊόντα μας διατίθενται στην Ελλάδα και το εξωτερικό με επιτυχία, μέσα στο καλοκαίρι θα βγάλουμε καινούργιο προϊόν και συνεχίζουμε».

Στο μεταξύ το επετειακό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ενας αιώνας συνεταιριστικής συναντίληψης και προσπάθειας: Από την Πομόριε της Βουλγαρίας στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας» θα προβληθεί στον Βόλο και την Αθήνα και θα ενταχθεί στο λεύκωμα του Συνεταιρισμού που θα κυκλοφορήσει. Επίσης η επετειακή έκθεση με τίτλο «Φέραμε στον κόρφο μας τα κλήματα. Ιστορίες προσφυγιάς και συνεργατισμού για τον οίνο και το αμπέλι, μέσα από τις μνήμες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου» θα «φιλοξενηθεί» στον Βόλο τον προσεχή Οκτώβριο και θα πλαισιωθεί από εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές με την σκέψη να «ταξιδέψει» στην συνέχεια και σε άλλες πόλεις που εντάσσονται τους δρόμους του κρασιού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου