ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ενδιαφέρον για τον Τσουγκριά

ενδιαφέρον-για-τον-τσουγκριά-544341

Δεκαέξι νησίδες προτίθεται να βγάλει στο «σφυρί» το Υπουργείο Οικονομικών

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της ευρείας δημοσιότητας τίθεται για μια ακόμη φορά το νησάκι Τσουγκριάς, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Σκιάθο, καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εντάσσεται στις νησίδες που ετοιμάζεται να βγάλει στο «σφυρί» το ελληνικό δημόσιο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να τις δημοπρατήσει ηλεκτρονικά και να τις διαθέσει σε υποψήφιους επενδυτές, ενώ για ορισμένες εξ αυτών προβλέπεται να εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον.

Σε Μεσσηνία, Πόρο, Σκιάθο, Σαρωνικό, Στροφάδες, Στύρα, Σύβοτα, Σύρο και Tήνο βρίσκονται σύμφωνα με τους σχεδιασμούς οι υπό δημοπράτηση βραχονησίδες. Πρόκειται για περιοχές, που δεν έχουν κηρυχτεί προστατευόμενες από το δίκτυο Natura 2000 και εκτιμάται ότι θα είναι πιο εύκολο να δημοπρατηθούν. Ξεχωρίζουν οι νησίδες Πρώτη, Πλατειά, Tσουγκριάς, Αγιος Aνδρέας, Γλάρος, Mεγάλο και Mικρό Kουνέλι, Στύρα, Πετούσι, Αγιος Nικόλαος, Mούρτος, Mπέλα Bράκα, Σχινονήσι, Ψαθονήσι, Aποκοφτός.

Το ερώτημα που τίθεται, ωστόσο, είναι αν πρόκειται για το νησάκι μικρός Τσουγκριάς ή τον Τσουγκριά, που αποτελεί μεν πόλο έλξης, αλλά είναι ιδιωτικό. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Σκιάθου, αλλά συνιδιοκτήτες είναι το ίδρυμα Επιφανειάδη, η οικογένεια Φιξ και η ιερά μονή Ευαγγελιστρίας Σκιάθου. Θρυλικά ονόματα όπως οι Μπιτλς κατά το παρελθόν, η Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι του επιχειρηματικού χώρου φέρεται να είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά του συγκεκριμένου νησιού, που κοσμεί την Πούντα της Σκιάθου και διαθέτει υπέροχες παραλίες, το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Φλώρου και πολλά ελαιόδεντρα.

Ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Τσουγκριά ο δήμαρχος Σκιάθου Δημήτρης Πρεβεζάνος ανέφερε ότι «ο Τσουγκριάς ελκύει το ενδιαφέρον, αλλά είναι εξ αδιαιρέτου ιδιωτικό νησί και συνεπώς δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του δημοσίου. Κατά καιρούς έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ιδιώτες αγοραστές, αλλά δεν τελεσφόρησε. Μόνο με τη συναίνεση των ιδιοκτητών μπορεί να πωληθεί», είπε.

Νησάκια προς πώληση

Mεγάλος αριθμός νησιών βγαίνει κατά καιρούς στο «σφυρί» από μερίδα κληρονόμων χωρίς την έγκριση όλων των επισήμως δικαιούχων, που συχνά δεν γνωρίζουν καν ότι είναι κληρονόμοι, με αποτέλεσμα να μην προχωρά η πώλησή τους.

Παράλληλα, αρκετοί ιδιοκτήτες ή κληρονόμοι επιδιώκουν να απαλλαγούν με κάθε τρόπο από την κατοχή των νησιών, καθώς το φορολογικό κόστος είναι πλέον δυσβάστακτο, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που έχουν αποποιηθεί την κληρονομιά και οι βραχονησίδες έχουν περάσει στην κατοχή του ελληνικού δημοσίου.

Tο υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς δεν επέτρεπε την παραχώρηση βραχονησίδων για τουριστικούς και άλλους σκοπούς, ενώ για την παραχώρηση νησίδων, υφάλων, σκοπέλων και αβαθών θαλασσίων εκτάσεων οριζόταν ότι πρέπει προηγουμένως να έχει εκφράσει τη γνώμη του και να έχει καθορίσει τους όρους παραχώρησης το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, προϋποθέσεις που αίρονται με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο. Ωστόσο, όπως αναφέρουν όσοι γνωρίζουν καλά το θέμα, με την άρση των δύο προαναφερόμενων προϋποθέσεων δεν γίνεται αυτομάτως ευκολότερη η διαδικασία, καθώς παραμένει μια σειρά από εμπόδια που θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του το ελληνικό δημόσιο χωρίς να έχει δικαστικές περιπέτειες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου