ΤΟΠΙΚΑ

Αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη ναυτιλία

αυξανόμενο-ενδιαφέρον-για-τη-ναυτιλί-583805

Απόφοιτοι του Πανεπιστημίου στρέφονται στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, όπως υπογραμμίστηκε σε ημερίδα

Πεδίο επαγγελματικής εξέλιξης αποτελεί για πολλούς νέους επιστήμονες ο ναυτιλιακός τομέας, όπως υπογραμμίστηκε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που διοργάνωσε το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ακαδημαϊκού ιδρύματος.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σκοπός της ημερίδας ήταν να αναδείξει τις προοπτικές απασχόλησης των μηχανικών, καθώς και θεματικές περιοχές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας, που αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς της ελληνικής οικονομίας.

«Είναι επαυξανόμενο το ενδιαφέρον και πολλοί απόφοιτοι στρέφονται προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, γιατί υπάρχουν επιλογές, ευκαιρίες και δυνατότητες εξέλιξης» δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο καθηγητής Ελευθέριος Τσουκαλάς του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Παράλληλα υπογράμμισε ότι «η ναυτιλία για μας είναι όρος κοινωνικής ενσωμάτωσης», ενώ σημείωσε επίσης ότι «οι ευκαιρίες που υπάρχουν σε εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού και στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών είναι τεράστιες και αποτελούν πεδίο δόξης λαμπρό για τους αποφοίτους μας».

«Είναι ένα πεδίο το οποίο αναπτύσσεται. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό που λέμε ναυτιλιακή πληροφορική είναι πολύ υποσχόμενος τομέας και με πολλές δυνατότητες ανάπτυξης. Μπορούμε να έχουμε καινούργιες εφαρμογές στο συγκεκριμένο πεδίο, που συνδέουν την υψηλή τεχνολογία με την υπάρχουσα ναυτιλία» τόνισε από την πλευρά του ο Γιώργος Σταμούλης κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής και καθηγητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων.

Το «παρών» στην ημερίδα έδωσε το έμψυχο δυναμικό του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, εκπαιδευτικοί και μαθητές, οι οποίοι παρουσίασαν εργασίες και εποπτικό υλικό που συνδέεται με τον κλάδο της ναυτιλίας.

Το ΕΠΑΛ εκπροσώπησαν οι εκπαιδευτικοί Δημήτρης Παρίσης υπεύθυνος του τομέα των ναυτιλιακών επαγγελμάτων του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, Νικόλαος Λεφάκης μηχανολόγος, Στέφανος Μπαντόλας μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού, οι μαθητές Νικόλαος Κοτζαγιώτης και Βασιλική Νασιούλα, καθώς επίσης μαθητές της Γ΄ Λυκείου που εντάσσονται στην ειδικότητα μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.

«Παρατηρείται αύξηση του ενδιαφέροντος για τον ναυτιλιακό κλάδο λόγω της κρίσης, λόγω του ότι είναι προσοδοφόρο επάγγελμα και διότι οι εφοπλιστές ζητούν πλέον αξιόλογα στελέχη του Εμπορικού Ναυτικού, με την ανάλογη γνώση, για να εντρυφήσουν στο ναυτικό επάγγελμα» τόνισε ο Δημήτρης Παρίσης. Ο ίδιος αναφέρθηκε παράλληλα στη μακραίωνη ναυτική παράδοση της Ελλάδας, ενώ υπογράμμισε επίσης ότι «υπάρχουν πολλά επαγγέλματα υποστηρικτικά της ναυτιλίας, που ενισχύουν το ενδιαφέρον των νέων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου