ΤΟΠΙΚΑ

Διπλάσια περιστατικά με Αλτσχάιμερ στη Μονάδα του Βόλου

διπλάσια-περιστατικά-με-αλτσχάιμερ-σ-613869

Πέρυσι καταγράφηκαν 50 νέα και τον προηγούμενο μήνα 10 στη Μονάδα του Βόλου

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα αριθμητικά δεδομένα που δείχνουν ραγδαία αύξηση στους πάσχοντες από τη νόσο Αλτσχάιμερ, καθώς πέρυσι καταγράφηκαν 50 νέα περιστατικά στη διάρκεια της χρονιάς, ενώ τον προηγούμενο μήνα 10.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η αύξηση είναι ανησυχητική όπως υπογραμμίστηκε χθες με αφορμή την εκδήλωση κοπής πίτας της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και συγγενών διαταραχών Βόλου στις εγκαταστάσεις της Μονάδας Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ του Βόλου.

Με δήλωσή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Μαγδαληνή Σουσουρή επιστημονικά υπεύθυνη της Μονάδας του Βόλου υπογράμμισε ότι «έχουν διπλασιαστεί οι ενημερώσεις και οι καταγραφές ασθενών. Οι ηλικίες κυμαίνονται από 65 ετών, ενώ υπάρχουν νεότεροι ηλικίας 61 και 55 ετών, αλλά και οι μεγαλύτεροι μέχρι 91 ετών» είπε.

Στη Μονάδα Αλτσχάιμερ Βόλου φιλοξενούνται έως 15 άτομα στη δομή του Οικοτροφείου και έως 40 άτομα στο ημερήσιο πρόγραμμα, που διαρκεί από Δευτέρα ώς Παρασκευή.

«Η Μονάδα είναι σημαντική για την τοπική κοινωνία, διότι διατηρούνται η επαφή, ειδικά των ωφελούμενων με τον έξω κόσμο και η αμεσότητα της επικοινωνίας με το κοινωνικό σύνολο» υπογράμμισε η κ. Σουσουρή.

Παράλληλα ανέφερε ότι υπάρχουν προγράμματα πρόληψης ομαδικού χαρακτήρα καθώς επίσης και ατομικές δραστηριότητες νοητικής ενδυνάμωσης και προγράμματα επίσης για τους ωφελούμενους. «Ολοι οι ωφελούμενοι συμμετέχουν στις ίδιες δραστηριότητες. Το μόνο που διαφέρει είναι ο χρόνος διαμονής» είπε.

Κλείνοντας, η επιστημονικά υπεύθυνη της δομής επισήμανε ότι οι ενδείξεις πιθανού προβλήματος είναι «όταν αντιμετωπίζουμε συστηματικές διαταραχές ή προβλήματα στην καθημερινότητά μας. Αυτό όμως που μας ξεχωρίζει από έναν ασθενή είναι ότι όταν βάλουμε σε τάξη τις σκέψεις μας και ηρεμίσουμε, θα θυμηθούμε αυτό που θέλαμε. Ενας ανοϊκός ασθενής δεν πρόκειται να το θυμηθεί ποτέ. Αρα αν διαπιστώσουμε ότι αντιμετωπίζουμε συστηματικά διαταραχές ή προβλήματα στην καθημερινότητά μας, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να επισκεφτούμε νευρολόγο», είπε.

Στη χθεσινή εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωπος του βουλευτή Μαγνησίας Χρήστου Μπουκώρου, η αντιδήμαρχος Βόλου Δέσποινα Κότογλου, η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ Σοφία Χάλαρη, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, η διοίκηση και το προσωπικό της Μονάδας, ωφελούμενοι, οι συγγενείς τους και πολύς κόσμος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου