ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Καμπανάκι για τον τουρισμό

καμπανάκι-για-τον-τουρισμό-615228

Μείωση αεροπορικών αφίξεων στη Μαγνησία αποτυπώνεται σε μελέτη για το 2019

Καμπανάκι για τον τουρισμό αποτελούν τα αριθμητικά μελέτης του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ΙΝΣΕΤΕ (INSETE Intelligence), σύμφωνα με τα οποία ο προγραμματισμός αεροπορικών θέσεων στα αεροδρόμια της Μαγνησίας είναι για το 2019 μικρότερος κατά 52.641 τουρίστες, με τη Σκιάθο να χάνει 49.000 περίπου άτομα από το 2018 (-19%).

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τα αποτελέσματα της μελέτης προκαλούν προβληματισμό, καθώς η νέα σεζόν παρουσιάζει απόκλιση σε σύγκριση με την περσινή, όπως άλλωστε είχαν επισημάνει εξαρχής τουριστικοί πράκτορες και ξενοδόχοι που έκαναν λόγο για «πολύ αργούς ρυθμούς» στις κρατήσεις από το εξωτερικό.

Τα νέα δεδομένα είχε «αποκωδικοποιήσει» μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, τουριστικός πράκτορας Αλέκος Ευσταθίου, ο οποίος είχε εκφράσει έγκαιρα τον προβληματισμό του.

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας, ο γνωστός επιχειρηματίας δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «το φαινόμενο είναι πανελλαδικό, διότι σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας ο προγραμματισμένος αριθμός θέσεων για το 2019 είναι μικρότερος σε σύγκριση με το 2018. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε λιγότερες αφίξεις φέτος».

Αναλύοντας τους λόγους που διαμόρφωσαν διαφορετικές συνθήκες στον διεθνή χώρο, ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Σκιάθου ανέφερε ότι το Brexit έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία των Αγγλων, οι οποίοι βρίσκονται σε αναμονή των εξελίξεων και ως εκ τούτου δεν προγραμματίζουν έγκαιρα τις διακοπές τους, όπως συνέβαινε συνήθως.

Προβλήματα προκαλούνται και στη σκανδιναβική αγορά, ωστόσο η μεγάλη αύξηση της τιμής του ευρώ έναντι των σκανδιναβικών νομισμάτων επιδρά επίσης στις κρατήσεις.

Η Τουρκία και η Αίγυπτος, από την άλλη πλευρά, επανήλθαν δυναμικά στον διεθνή χάρτη, προσελκύοντας τουρίστες, ενώ ταυτόχρονα η περσινή καλοκαιρία στις χώρες της Ευρώπης λειτουργεί επίσης ανασταλτικά. «Γίνονται πιο ανταγωνιστικές οι γύρω περιοχές. Πώς να αναστραφεί το κλίμα;», διερωτάται ο κ. Ευσταθίου, ο οποίος εκφράζει την ανησυχία του, ενώ τονίζει ότι «ο προγραμματισμός των αεροπορικών θέσεων καθορίζεται με βάση τη ζήτηση που υπάρχει».

Στο αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τον αερολιμενάρχη του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου Κώστα Ευσταθίου, ο οποίος σημείωσε από την πλευρά του ότι τα δεδομένα σε τοπικό επίπεδο είναι μάλλον ενθαρρυντικά.

Παραθέτοντας τα μέχρι τώρα αριθμητικά δεδομένα που αφορούν στις πτήσεις που προγραμματίζονται το 2019 στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, ο αερολιμενάρχης τόνισε ότι δεν «βλέπει» μείωση, αλλά αντίθετα αυξητική τάση.

Η βρετανική Easy Jet πρόσθεσε για παράδειγμα τέσσερις επιπλέον πτήσεις από Λονδίνο προς Νέα Αγχίαλο κι ενώ το αρχικό πλάνο ήταν από 1η Ιουνίου έως 30 Αυγούστου, οι πτήσεις θα ολοκληρωθούν στις 14 Σεπτεμβρίου.

Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος ότι η φετινή σεζόν θα κλείσει επίσης με θετικό πρόσημο για το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, ενώ εκτιμά με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα ότι θα είναι αυξητική η κίνηση, καθώς οι πτήσεις της Easy Jet, που σημειώνουν αυξημένη πληρότητα, αναμένεται να «φέρουν» περίπου 4.000 Αγγλους τουρίστες στην περιοχή.

Παράλληλα ο αερολιμενάρχης της Ν. Αγχιάλου αναφέρει ότι «μέχρι στιγμής δείχνουν ότι θα είναι αυξητικά τα δεδομένα σύμφωνα με τις πτήσεις. Δεν γνωρίζω όμως αν θα προκύψει κάτι άλλο στην πορεία» τονίζει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου