ΤΟΠΙΚΑ

Ετοιμάζει τη βάρκα της ειρήνης

ετοιμάζει-τη-βάρκα-της-ειρήνης-617602

Ο γιατρός και εικαστικός Τζιοβάννι Αλμπίνο που κατοικεί στον Βόλο προωθεί τη δράση σε συνεργασία με ομάδα καλλιτεχνών

Πρωτοβουλία ενίσχυσης των δεσμών φιλίας μεταξύ των λαών αποτελεί η βάρκα της ειρήνης, του πολιτισμού και της αλληλεγγύης που θα ταξιδέψει μέχρι τη Σικελία, μεταφέροντας μηνύματα συνεργασίας. Το ενδιαφέρον εγχείρημα, που έχει σαν θεμέλιο λίθο τις ελληνοϊταλικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, υλοποιείται από ομάδα καλλιτεχνών, με εμπνευστή και συντονιστή τον γιατρό, συνταξιούχο πλέον, Τζοβάννι Αλμπίνο, ο οποίος έχει πολιτογραφηθεί Βολιώτης προ πολλών ετών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η βάρκα της κουλτούρας θα μεταφερθεί από την Ελλάδα στη Μεγάλη Ελλάδα που φέρει ανεξίτηλα τα σημάδια των μακραίωνων καταβολών που έχουν κοινή αφετηρία και ρίζα. Το φιλόδοξο εγχείρημα που αποτελεί καρπό συνεργασίας, είναι ενταγμένο στις τριήμερες δράσεις που προγραμματίζονται από τις 3 έως τις 7 Μαρτίου στο πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα» της Αθήνας, που η Ιταλία συναντά την Ελλάδα, με συνδετικό κρίκο τις κοινές δράσεις που προγραμματίζονται.

Η βάρκα της κουλτούρας, «σχεδία» κατά τους εμπνευστές, είναι μια ιδέα που ξεκίνησε από τον Βόλο, από το Συμβούλιο Αποδήμων Ιταλών στην Ελλάδα «Κόμητες». Ο συγκεκριμένος σύλλογος που απαρτίζεται από επίλεκτους Ιταλούς που ζουν στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται ο κ. Αλμπίνο, είναι το όργανο εκπροσώπησης των Ιταλών υπηκόων στην Ελλάδα. Εκπροσωπεί τους Ιταλούς του εξωτερικού στις σχέσεις τους με τις διπλωματικές και προξενικές αρχές και προωθεί την κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της ιταλικής κοινότητας.

Ο Σύλλογος «Κόμητες», που διοργανώνει πολλές αξιόλογες δραστηριότητες, αγκάλιασε αμέσως την ιδέα – πρόταση του κ. Αλμπίνο, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Πλεύση σε θάλασσες φιλίας

Αναπτύσσοντας τη φιλοσοφία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, ο διακεκριμένος Ιταλός που ζει πολλά χρόνια στον Βόλο, τόπο καταγωγής της σρχιτεκτόνισσας συζύγου του Αλεξάνδρας, υπογραμμίζει ότι «η πολιτιστική σχεδία – σχεδία της κουλτούρας, με διαστάσεις 2Χ2 μέτρα, είναι μια ιδέα δομημένη με διάφορα εξαρτήματα, τα οποία όλα μαζί την βοηθούν να επιπλέει και της επιτρέπουν να ταξιδεύει. Τα υλικά που τη συνθέτουν είναι σανίδες, σκοινιά, καρφιά, τιμόνι, στηρίγματα, κομμάτια από ύφασμα για πανιά, από συσκευασίες τροφών και (μπουκάλια) νερού, από καλύμματα, κ.λπ.».

Η κουλτούρα στις ποικιλόμορφες εκφράσεις της συμπαγής, κινείται και ταξιδεύει μέσα απ’ το χώρο και το χρόνο για να προσεγγίσει και να φέρει κοντά τους λαούς. Καλλιτέχνες από διαφορετικούς χώρους, καθένας με τον τρόπο που του ταιριάζει καλύτερα, θα συνεργαστούν για να δημιουργήσουν τα διάφορα κομμάτια της σχεδίας ώστε να επιτευχθεί ένα ενιαίο συναρμολόγημα έτοιμο να ταξιδέψει από την Ελλάδα στη Μεγάλη Ελλάδα.

«Η ιδέα είναι μια σχεδία «διάσωσης» της κουλτούρας μας και για αυτό τον λόγο ξεκινά από τις ελληνικές ρίζες και φτάνει στη Μεγάλη Ελλάδα. Οι σπουδαστές της τέχνης, οι καλλιτέχνες, πρέπει να νιώσουν ότι είναι ηθικά υποχρεωμένοι και να επέμβουν ώστε η κουλτούρα, σε όλες τις εκφράσεις της, να επανέλθει στην καθημερινή μας ζωή», αναφέρει ο εμπνευστής της πρότασης.

Δράση συνεργασίας

Η κεντρική ιδέα της βάρκας της ειρήνης και των τριήμερων δράσεων που διοργανώνονται στην Αθήνα είναι «να δουλέψουμε σε συνεργασία με όλους τους θεσμούς, της Ιταλίας και της Ελλάδας, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν σχέσεις με τη χώρα μας» αναφέρει ο γνωστός γιατρός και καλλιτέχνης.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα είναι ανοιχτή η έκθεση ζωγραφικής «Διάλογοι», που θα παρουσιάζονται έργα Ελλήνων και Ιταλών καλλιτεχνών, τα οποία θα πρέπει έχουν σχέση πνευματική ή πολιτιστική με την Ιταλία και την Ελλάδα.

Παράλληλα θα υπάρχει μια ξεχωριστή έκθεση ζωγραφισμένων ομπρελών και δίπλα από αυτή, χάρη στη διαθεσιμότητα των καλλιτεχνών, θα λειτουργούν εργαστήρια για παιδιά και ενήλικους, οι οποίοι με την καθοδήγηση των πιο έμπειρων θα μπορούν, να ζωγραφίζουν ομπρέλες και να δημιουργούν τα προσωπικά τους έργα.

Επιστέγασμα των προαναφερθέντων είναι η κατασκευή μιας ξύλινης σχεδίας, η οποία, παραλληλίζοντας το ταξίδι του Οδυσσέα προς την Ιταλία, βάζει ως στόχο να προσορμίσει στη Σικελία το 2020, την περίοδο κατά την οποία θα εορταστούν στον Ακράγα (Agrigento) τα 2.600 χρόνια από την ίδρυση της πόλης (580 π.Χ.) από Ελληνες αποίκους.

Η δράση έχει ιδιαίτερη συμβολική αξία και θα υλοποιηθεί στον προαύλειο χώρο του πολιτιστικού κέντρου «Μελίνα» της Αθήνας, ενώ το τριήμερο εκδηλώσεων θα πλαισιωθεί από γεύσεις με ιταλικό άρωμα και φινέτσα.

Ανθρωπος της προσφοράς

Υπέρμαχος της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης, ο Τζιοβάννι Αλμπίνο προσφέρει με διακριτικότητα τη βοήθειά του όπου χρειαστεί, ενώ του έχει απονεμηθεί από την Ιταλική Δημοκρατία ο τίτλος του «Cavaliere dell’ordine della Solidarieta’ Italiana» δηλαδή του Ιππότη Ιταλικής Αλληλεγγύης για την συνδρομή του στην προώθηση της τέχνης και του πολιτισμού.

Βρίσκεται τριάντα χρόνια στην Ελλάδα και πρωτουπηρέτησε ως γιατρός στο νησί της Σκιάθου όπου άρχισε να γεμίζει με σχέδια, προσχέδια και ζωγραφικά έργα, ξαναζωντανεύοντας την έντονη αγάπη για την ζωγραφική. Στη συνέχεια μετοίκησε στη Ζαγορά του Πηλίου όπου υπηρέτησε ως διευθυντής στο τοπικό Κέντρο Υγείας.

Το τοπίο του Πηλίου, τα χρώματα, η απέραντη θάλασσα του Αιγαίου, οι εμπειρίες και οι προσωπικές του αναζητήσεις τον έφεραν πολύ κοντά στη συστηματική δημιουργία, όχι μόνο της φωτογραφίας και ζωγραφικής αλλά και της γλυπτικής.

Πειραματίσθηκε σε πολλά υλικά αλλά τελικά το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του εστιάστηκε στο ξύλο, υλικό πλούσιο στο Πήλιο που συλλέγει στα δάση και τις παραλίες που επισκέπτεται.

Ο Τζιοβάννι Αλμπίνο έχει εκθέσει τα έργα του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε πολιτιστικά κέντρα της περιοχής. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Καλλιτεχνών, έργα του βρίσκονταν σε ιδιωτικές συλλογές και στην Καθολική Εκκλησία του Βόλου και έχει οργανώσει εκθέσεις Ελλήνων και Ιταλών εικαστικών (DIALOGHI) στις οποίες συμμετείχε και ο ίδιος με σκοπό τη γνωριμία, την ανταλλαγή και την σύσφιγξη σχέσεων μέσω της τέχνης.

Λάτρης της τέχνης και του πολισμού αλλά πάνω απ’ όλα της προσφοράς, επισημαίνει ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τον κόσμο. Η προσφορά είναι η μόνη λύση που μπορούμε να έχουμε για να γίνει καλύτερος ο κόσμος γύρω μας. Ο κάθε ένας πρέπει να κάνει κάτι για τους άλλους. Αν δεν μπορεί ο άνθρωπος να βοηθήσει τους άλλους, τι νόημα έχει» διερωτάται.

«Κόμητες» πολιτισμού

To COM.IT.ES (COMITES) είναι ένας ιταλικός κρατικός οργανισμός που παρίσταται σε όλο τον κόσμο, σε χώρες όπου υπάρχουν περισσότεροι από 3.000 Ιταλοί. Το συγκεκριμένο σώμα εκλέγεται από Ιταλούς που διαμένουν στο εξωτερικό και αποτελείται από 12 μέλη. Ασχολείται με τα προβλήματα των Ιταλών στο εξωτερικό (γραφειοκρατικές, πολιτιστικές παρεμβάσεις κ.λπ.) και αποτελεί σημείο επαφής μεταξύ της κοινότητας και του προξενείου, της πρεσβείας κ.λπ. Ο Τζιοβάννι Αλμπίνο είναι εκπρόσωπος της επιτροπής COMITES και αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα για το κοινωνικό σύνολο όχι μόνο στον Βόλο και την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου