ΤΟΠΙΚΑ

Τονωτική …ένεση o Αγιος Βαλεντίνος για την αγορά του Βόλου

τονωτική-ένεση-o-αγιος-βαλεντίνος-για-620968

Θετική για την αγορά η εμπορική κίνηση σε Βόλο και Νέα Ιωνία λόγω της γιορτής των ερωτευμένων

Στη σημερινή γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου εναποθέτουν οι έμποροι και οι επαγγελματίες τις ελπίδες για τόνωση των εισπράξεων στα ταμεία τους. Η ημέρα των ερωτευμένων θεωρείται τονωτική «ένεση» για πολλούς επαγγελματίες, δίνοντας ευχάριστες πινελιές στη γκρίζα καθημερινότητα της αγοράς, που διανύει μία μάλλον δύσκολη περίοδο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η κίνηση που σημειώνεται τη συγκεκριμένη μέρα στα χρόνια της κρίσης παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση σε σύγκριση με τα εμπορικά δεδομένα παλαιότερων ετών, αλλά οι έμποροι διατηρούν τις ελπίδες τους και προσβλέπουν σε τόνωση των εσόδων τους.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται τα ανθοπωλεία, αλλά και τα ζαχαροπλαστεία, ταυτόχρονα με τους υπόλοιπους εμπορικούς κλάδους που έχουν ταυτιστεί παραδοσιακά με τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, που κυριαρχούν το κόκκινο χρώμα και το σχήμα της καρδιάς.

Η μέρα των ερωτευμένων έχει θετικό πρόσημο από άποψη κίνησης όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο ζαχαροπλάστης Στέφανος Καϊσαρλής, ενώ υπογραμμίζει ότι η προετοιμασία ξεκίνησε πριν από τρεις μέρες. Σοκολατάκια, μπισκότα, πάστες, αλλά και τούρτες σε σχήμα καρδιάς, δώρα γλυκά που κυμαίνονται από 5 έως 15 ευρώ συνθέτουν τη γλυκιά «παλέτα» των δώρων της σημερινής μέρας, ενώ όπως υπογραμμίζει ο κ. Καϊσαρλής όλα παρασκευάζονται με μεράκι. Βολιώτες διαφόρων ηλικιών αγοράζουν γλυκά για το έτερον ήμισυ, νέοι, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς «είναι μια ξεχωριστή μέρα, ευχάριστη, την οποία περιμένουν και οι καταναλωτές, αλλά και εμείς οι επαγγελματίες», τονίζει.

Την τιμητική τους έχουν, εξάλλου, και τα ανθοπωλεία και όπως υπογραμμίζει ο ανθοπώλης Μάξιμος Ζάντζος, β’ αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, «είναι μια γιορτή που την περιμένουμε κάθε χρόνο και δίνει ανάσα στην αγορά. Μακάρι να διαρκούσε περισσότερες μέρες».

Ο ίδιος αναφέρει ότι όλες οι ηλικίες αγοράζουν λουλούδια, νέοι, αλλά και μεγαλύτεροι που ακολουθούν το έθιμο και συμμετέχουν στο γιορτινό κλίμα. Κλασικά κόκκινα τριαντάφυλλα, σοκολατένια τριαντάφυλλα, ακόμη και τριαντάφυλλα που διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα κυριαρχούν στη λουλουδένια «παλέτα» των δώρων.

Οι προτάσεις δώρων ξεκινούν από 5 ευρώ, με τον μέσο όριο των χρημάτων που δαπανούν οι καταναλωτές να κυμαίνεται μεταξύ 15 και 20 ευρώ, όπως αναφέρει ο κ. Ζάντζος, ο οποίος σημειώνει παράλληλα ότι η γιορτή των ερωτευμένων αποτελεί τονωτική «ένεση» για την αγορά, γιατί έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία των καταναλωτών.

Εμπορική κίνηση

Η εμπορική κίνηση που σημειώνεται τη συγκεκριμένη μέρα στην τοπική αγορά έχει διαφοροποιηθεί σε σύγκριση με τις παλιές, καλές εποχές, πριν από την κρίση. «Παλαιότερα προετοιμαζόμασταν ένα μήνα πριν για τη συγκεκριμένη μέρα και οι εισπράξεις ήταν τουλάχιστον διπλάσιες σε σύγκριση με το υπόλοιπο διάστημα» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Απόστολος Οντόπουλος.

Σκιαγραφώντας τη σημερινή εικόνα της αγοράς, υπογραμμίζει ότι η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου λειτουργεί σαν τονωτική «ένεση» για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματικών κλάδων, όπως ανθοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα με είδη δώρων και σε γενικές γραμμές είναι μια μέρα καλύτερη από τις άλλες σε επίπεδο εισπράξεων.

Παρά τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί στον εμπορικό χάρτη και γενικότερα στο πεδίο του επιχειρείν λόγω της οικονομικής ύφεσης, οι έμποροι προσβλέπουν σε τόνωση των εσόδων. Ο πρόεδρος των εμπόρων αναφέρει ότι «γενικώς η κίνηση των γιορτινών ημερών δεν έχει την ίδια ένταση που είχε παλαιότερες εποχές. Ο κόσμος προσανατολίζεται μάλλον σε διασκέδαση και φθηνά δωράκια, αλλά πάντα υπάρχει η προσδοκία για τόνωση των εσόδων των επιχειρήσεων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου