ΤΟΠΙΚΑ

Θυελλώδεις ανέμους έφερε η «Χιόνη» και χιόνι σε Πήλιο και Ανάβρα

θυελλώδεις-ανέμους-έφερε-η-χιόνη-κα-620993

Επιβεβαίωσε τη φήμη της η «Χιόνη», που έκανε από χθες αισθητή την παρουσία της στη Μαγνησία με χιόνια σε Πήλιο και Ανάβρα, τσουχτερό κρύο και θυελλώδεις ανέμους, που ήταν ισχυρότεροι σε Βόλο, Πορταριά και Μακρινίτσα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι θυελλώδεις άνεμοι, που πνέουν από χθες, συνοδεύονται από τσουχτερό κρύο, ενώ σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr, ο Βόλος, η Πορταριά και η Μακρινίτσα βρέθηκαν χθες στις περιοχές με τις ισχυρότερες ριπές ανέμου.

Σύμφωνα με την καταγραφή που έγινε σε πανελλαδικό επίπεδο, η Πορταριά βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας κατάταξης, με πρώτη την Παξιμάδα Καρύστου, ενώ την πέμπτη και την έκτη θέση αντίστοιχα καταλαμβάνουν ο Βόλος και η Μακρινίτσα.

Οι θυελλώδεις άνεμοι έπνεαν χθες κατά ριπές, με αποτέλεσμα να σημειωθεί κατακόρυφη πτώση στις τιμές του υδραργύρου στη Μαγνησία.

Χιόνια στα ορεινά

Κύριο χαρακτηριστικό του νέου κύματος κακοκαιρίας, που επηρεάζει όλη τη χώρα, είναι οι χιονοπτώσεις και το χιονόνερο, που είναι κατά βάση αισθητά σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Χθες το πρωί σημειώθηκε χιονόπτωση στο Πήλιο σε μια ακτίνα που είχε εύρος από τα Χάνια μέχρι τον Προφήτη Ηλία Ζαγοράς, καθώς επίσης και στην Ανάβρα σε ύψος άνω των 900 μέτρων, με διαστήματα χιονόνερου σε διάφορα σημεία της Μαγνησίας.

Οκτώ μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Β. Σποράδων επιχειρούσαν χθες το πρωί στις παραπάνω περιοχές και όπου αλλού κρίθηκε απαραίτητο.

Σταδιακά η χιονόπτωση επεκτάθηκε από Πορταριά μέχρι Καράβωμα, στην Ανάβρα, από Αγιο Βλάσιο μέχρι Βυζίτσα και στο δίκτυο του Αγίου Λαυρεντίου. Στη διάρκεια της νύχτας δεκαπέντε συνολικά μηχανήματα επιχειρούσαν προκειμένου να διατηρηθεί ανοιχτό το επαρχιακό δίκτυο και να αποφευχθεί ο παγετός.

Κύμα κακοκαιρίας

Σε επιφυλακή βρέθηκε όλος ο μηχανισμός της περιοχής, με την Πυροσβεστική να αντιμετωπίζει τέσσερις περιπτώσεις στο ευρύτερο κέντρο του Βόλου, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τραυματισμών, λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν χθες.

Νωρίς χθες το πρωί άνδρες της Πυροσβεστικής κλήθηκαν να απομακρύνουν επικίνδυνα μεταλλικά αντικείμενα από οικοδομές, όπως τμήμα τσίγκου που προεξείχε από οικοδομή, επικίνδυνη τέντα και μεταλλικό αντικείμενο. Επίσης αφαιρέθηκε σπασμένος υαλοπίνακας από μπαλκόνι πολυκατοικίας, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν τραυματισμός διερχόμενων.

Εξυπηρετήθηκαν τα νησιά

Κανονικά εκτελέστηκε χθες το προγραμματισμένο δρομολόγιο του επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίου «Πρωτεύς» από Βόλο για Σκιάθο, Γλώσσα και Σκόπελο, παρά τους δυνατούς ανέμους εντάσεως 8 Μποφόρ που έπνεαν.

Το φλάιγκ ντόλφιν «Ερατώ» παρέμεινε δεμένο στην Αλόννησο και δεν εκτέλεσε χθες δρομολόγιο, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν.

Ο καιρός των επόμενων ημερών

Σήμερα Πέμπτη αναμένονται αραιές συννεφιές πυκνότερες στα νότια της Μαγνησίας, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και λίγα χιόνια στα ορεινά, σύμφωνα με την πρόβλεψη του μετεωρολογικού σταθμού «Αλέξανδρος Τακούδης». Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι και στο Αιγαίο έως ισχυροί. Η θερμοκρασία στη Μαγνησία θα κυμανθεί από -5 έως 7 βαθμούς Κελσίου και στον Βόλο από 3 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Αύριο Παρασκευή αναμένονται αραιές συννεφιές, που βαθμιαία θα αυξηθούν και πιθανό να σημειωθούν ασθενείς βροχές στα πεδινά και λίγα χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 15 βαθμούς Κελσίου και στον Βόλο από 4 βαθμούς 8 Κελσίου.

Μεθαύριο Σάββατο αναμένονται αραιές συννεφιές, που το πρωί θα είναι πυκνότερες και πιθανό να σημειωθούν ασθενείς βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 8 βαθμούς Κελσίου στη Μαγνησία και στον Βόλο από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 10 βαθμούς Κελσίου στη Μαγνησία και στον Βόλο από 4 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι και η θερμοκρασία σε άνοδο θα κυμανθεί από 11 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Την Τρίτη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, οι άνεμοι βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου