ΤΟΠΙΚΑ

Ταινία σταθμός για τη Μαγνησία

ταινία-σταθμός-για-τη-μαγνησία-625167

Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη προβολή η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού προτείνει επετειακές εκδηλώσεις με επίκεντρο τη Μακρινίτσα

Πολλαπλά οφέλη αποκόμισε η Μαγνησία από τα γυρίσματα της ταινίας «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά» που πραγματοποιήθηκαν στη Μακρινίτσα, με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, καθιστώντας τη γνωστή στο πανελλήνιο. Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη προβολή της ταινίας, στις 27 Οκτωβρίου του 1969, η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Θεσσαλίας προτείνει μια σειρά από εκδηλώσεις με πανελλαδική εμβέλεια και επίκεντρο τη Μακρινίτσα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στο σοκάκια της Μακρινίτσας γυρίστηκε η ταινία που άφησε εποχή, με πρωταγωνιστές δύο θρυλικές προσωπικότητες, που άφησαν εποχή στο καλλιτεχνικό στερέωμα, την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

Η καλλιτεχνική τους παρουσία παραμένει ζωντανή μέσα από τις ταινίες του παλιού κινηματογράφου και την καλλιτεχνική τους παρακαταθήκη που συγκινεί και τις νεότερες γενιές.

Στο έγγραφο που κοινοποίησε η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Θεσσαλίας σε όλους τους συναρμόδιους φορείς του Δήμου Βόλου και του Υπουργείου Τουρισμού, την Ενωση Ξενοδόχων Μαγνησίας και τους επαγγελματίες της Μακρινίτσας, ήδη από τον Οκτώβριο του 2018, υπογραμμίζονται τα οφέλη που θα προκύψουν από την αξιοποίηση της κινηματογραφικής ταινίας «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά», που άφησε εποχή.

Το 2019 συμπληρώνονται 50 χρόνια από την πρώτη προβολή της πέμπτης εμπορικότερης ελληνικής ταινίας όλων των εποχών, η οποία γυρίστηκε, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στη Μακρινίτσα, ενώ σειρά πλάνων γυρίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή.

Με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Θεσσαλίας προτείνει τη διοργάνωση εκδηλώσεων το δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου, καθώς εκλαμβάνεται ως «χρονικό σημείο έναρξης» για την υψηλή, για τη Μακρινίτσα, χειμερινή περίοδο και οι προτεινόμενες δράσεις εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν τονωτική «ένεση» και για τους γειτονικούς προορισμούς.

«Η Υπηρεσία μας, μεταξύ άλλων νομοθετημένων και θεσμοθετημένων αρμοδιοτήτων, φέρει και την υποχρέωση να αναζητεί τρόπους και δράσεις τουριστικής στρατηγικής, ανάπτυξης και ενδυνάμωσης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο, σκεφτήκαμε πως δεν είναι δυνατόν να προσπεράσουμε την εξαιρετική χρονική συγκυρία που μας δίνεται από την συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την πρώτη προβολή της ταινίας την οποία τα τηλεοπτικά κανάλια τιμούν συνεχώς και η οποία έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές» υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Νίκος Σαρούκος, προϊστάμενος ελέγχου, επιθεωρήσεων και τουριστικής ανάπτυξης της ΠΥΤ Θεσσαλίας, ο οποίος κατέθεσε την πρόταση με τη συγκατάθεση της Υπηρεσίας.

Ειδική προβολή

Το σημείο που έχει εντυπωθεί στη μνήμη του κοινού είναι η Μακρινίτσα, ανεξάρτητα αν το σενάριο της ταινίας ήθελε η πλοκή να διαδραματίζεται στο μη υπαρκτό χωριό «Κρυόβρυση» της Πιερίας και για αυτό τον λόγο οι προτεινόμενες εκδηλώσεις έχουν ως επίκεντρο τη συγκεκριμένη περιοχή.

Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων προτείνεται ειδική προβολή της ταινίας είτε στον χώρο της κεντρικής πλατείας του χωριού όπου γυρίστηκε πλήθος πλάνων, είτε στον αύλειο χώρο του ιερού ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου γυρίστηκαν τα πλάνα από το γλέντι του γάμου.

Η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού προτείνει να προσκληθούν εν ζωή συντελεστές της ταινίας, ηθοποιοί, τεχνικοί, αλλά και προσωπικό της Finos Film που βρίσκονταν πίσω από τις κάμερες, ενώ όπως σημειώνει ο Νίκος Σαρούκος «η Διεύθυνσή μας έχει ήδη διασφαλίσει τη συμβολή της Finos Film στο συγκεκριμένο ζήτημα».

Για λόγους ενίσχυσης της προτεινόμενης δράσης προτείνεται μεταξύ των προσκεκλημένων να συγκαταλεχθούν ο Γιάννης Παπαμιχαήλ, γιος της Αλίκης Βουγιουκλάκη και του Δημήτρη Παπαμιχαήλ και ο Αποστόλης Τότσικας, γιος του ηθοποιού Γιάννη Τότσικα, ο οποίος είχε τον ρόλο του τηλεγραφητή στην ταινία.

Εφόσον υπάρχει η τεχνική δυνατότητα, προτείνεται η εισαγωγή υπότιτλων στην ταινία, οι οποίοι θα δίνουν θεματικές πληροφορίες για τη συγκεκριμένη ταινία, ενώ η δράση μπορεί να προωθηθεί από τη διοργανώτρια αρχή με banner στις εισόδους της πόλης, τους σταθμούς του ΚΤΕΛ, του ΟΣΕ, το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, όσο και σε σημεία εντός της πόλης καθώς και μέσω της ιστοσελίδας του διοργανωτή.

Παράλληλα, και εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, προτείνεται επιπλέον προβολή κατά το διάστημα του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου καθόσον το σενάριο της ταινίας επικεντρώνεται στην απαρχή του Ελληνοϊταλικού Πολέμου του 1940 και στα χρόνια της Κατοχής που ακολούθησαν.

Δράση πανελλήνιας εμβέλειας

Στην εκδήλωση θα προσκληθούν τηλεοπτικά κανάλια για τη μεγαλύτερη δυνατή προβολή, η οποία πέραν των ηλεκτρονικών θα επεκταθεί και σε έντυπα μέσα.

Στο μεταξύ «η Διεύθυνσή μας έχει ήδη προχωρήσει σε πρώτες διερευνητικές επαφές με την αρχισυνταξία τηλεοπτικών περιοδικών ποικίλης ύλης πανελλήνιας εμβέλειας, τα οποία έχουν δείξει κατ’ αρχήν ενδιαφέρον, εφόσον προσφερθούν στέγαση και διατροφή για το συνεργείο που θα παραβρεθεί στο γεγονός» υπογραμμίζει ο κ. Σαρούκος.

Οι προτάσεις της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού προέκυψαν σε συνδυασμό με την πρώτη προσέγγιση που έχει γίνει με την τοπική κοινότητα της Μακρινίτσας, ενώ όπως αναφέρει ο ίδιος «από συνάντησή μας με επαγγελματίες της Μακρινίτσας έχουμε ήδη εισπράξει θετική απάντηση ως προς τη δωρεάν προσφορά κλινών και διαμονής σε προσκεκλημένους, δωρεάν γευμάτων και δείπνων, όλα στο πλαίσιο μιας ρήτρας ανταλλαγής υπηρεσιών», σημειώνει ο προϊστάμενος ελέγχου.

Εξασφάλισαν πνευματικά δικαιώματα

Η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού έχει διασφαλίσει την επιτυχία του εγχειρήματος και έχει ήδη εξασφαλιστεί κατ’ αρχήν δικαιώματα για μία μέρα θεματικής προβολής από την Finos Film και τους οργανισμούς πνευματικών δικαιωμάτων. Οι οργανισμοί πνευματικών δικαιωμάτων που έχουν ήδη αποστείλει την έγγραφη συγκατάθεσή τους για την προβολή της ταινίας είναι οι «ΑΘΗΝΑ» Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δημιουργών Θεατρικών και Οπτικοακουστικών Εργων, «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Ελλήνων Ηθοποιών και «ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ» Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων Διευθυντών Φωτογραφίας, Σκηνογράφων, Μοντέρ, Ηχοληπτών, Ενδυματολόγων.

Σκοπός της πρότασης είναι πέραν της αυτονόητης ενίσχυσης της επισκεψιμότητας με προφανή οφέλη όχι μόνο για τη Μακρινίτσα, να υπάρξουν τουριστικά οφέλη και για τους «δορυφορικούς» προορισμούς όπως η Πορταριά, ο Βόλος, οι Σταγιάτες, η Κουκουράβα, ενώ βασικός στόχος είναι να «επιστρέψει» το Πήλιο ως φυσικό τηλεοπτικό και κινηματογραφικό πλατό με ποικίλα πολλαπλασιαστικά οφέλη σε δεύτερο χρόνο, με την συνδρομή και στήριξη των συναρμόδιων τοπικών φορέων.

Ταινία που άφησε εποχή

Το 1968 ξεκίνησαν τα γυρίσματα της ταινίας «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά», με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και τη συμμετοχή πλειάδας γνωστών ηθοποιών και πολλών κατοίκων του χωριού, ενώ ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο του 1969.

Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στη Μακρινίτσα. Ωστόσο, για τις ανάγκες της παραγωγής η περιοχή μετονομάστηκε «Κρυόβρυση». Πολλά από τα μεγάλα ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου βρέθηκαν στη Μακρινίτσα και πλαισίωσαν τους δύο βασικούς πρωταγωνιστές. Τον ρόλο του προέδρου υποδύθηκε ο Παντελής Ζερβός, ενώ το υπόλοιπο καστ απαρτιζόταν, μεταξύ άλλων, από τους Σπύρο Καλογήρου, Αγγελο Αντωνόπουλο, Μάκη Ρευματά και Αγγέλα Καζακίδου. Στην ταινία επίσης εμφανίζεται στο ρόλο του τηλεγραφητή του χωριού, του Κυριάκου, ο οποίος αντιτάσσεται στους Γερμανούς ο ηθοποιός Γιάννης Τότσικας, πατέρας του Αποστόλη Τότσικα.

«Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά» προβλήθηκε στους κινηματογράφους το 1969 και έκοψε 739.000 εισιτήρια. Αποτελεί, μέχρι σήμερα, την τρίτη πιο εμπορική ταινία του ελληνικού κινηματογράφου μετά την «Αρχόντισσα και τον αλήτη» και την «Υπολοχαγό Νατάσα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου