ΤΟΠΙΚΑ

Δεκαεπτά μνημεία της Μαγνησίας στο «σφυρί»

δεκαεπτά-μνημεία-της-μαγνησίας-στο-σ-652176

Δεκαεπτά μνημεία της Μαγνησίας συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των 587 μνημείων που κινδυνεύουν με μεταβίβαση στο Υπερταμείο, με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων να επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει τη δέσμευση για εξαίρεση των μνημείων από τη μεταβίβαση.

Ο κατάλογος των 587 μνημείων και ακινήτων, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, αποτελεί μέρος των συνολικά 2.329 μνημείων και ακινήτων που το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να εξαιρεθούν της μεταβίβασης στο Υπερταμείο.

Στη μακρά λίστα των μνημείων που διεκδικεί το Υπερταμείο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, 16 συνολικά αρχαιολογικοί χώροι που βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο Φθιωτίδων Θηβών, στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου, και περιλαμβάνουν παλαιοχριστιανικά – βυζαντινά μνημεία και απαλλοτριωμένες εκτάσεις.

Ο 17ος αρχαιολογικός χώρος είναι η αρχαία πόλη της Σκιάθου, που αποτελεί σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα στη διεθνώς γνωστή πατρίδα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, γεγονός που εντείνει τις ήδη οξυμένες αντιδράσεις των αρχαιολόγων.

Με δήλωσή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Ελσα Νικολάου υπογράμμισε ότι κοινή θέση των αρχαιολόγων και των εφορειών αρχαιοτήτων σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο είναι ότι «δεν εκχωρούνται οι αρχαιολογικοί χώροι. Είμαστε αντίθετοι στην παραχώρηση των αρχαιολογικών χώρων, των αποθηκών και των κτιρίων των μουσείων και οτιδήποτε έχει απαλλοτριωθεί για αρχαιολογικούς σκοπούς. Δεν είναι δυνατόν να εκχωρείται η πολιτιστική κληρονομιά στο Υπερταμείο για πώληση, εκμετάλλευση, για διαχείριση», είπε.

Αντιδρούν οι αρχαιολόγοι

Εξώδικο προς την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, τον υφυπουργό Κωνσταντίνο Στρατή και τη γ.γ. Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη κοινοποίησαν, εξάλλου, 16 πρωτοβάθμιοι σύλλογοι, ζητώντας να τους δοθεί «ο πλήρης κατάλογος των 2.400 περίπου μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και μουσείων που περιλαμβάνονται σε αυτόν. Εναν κατάλογο που παρ’ όλες τις έως τώρα διαβεβαιώσεις δεν μας έχει δοθεί, γεγονός που από μόνο του δείχνει την πραγματικότητα που η κυβέρνηση θέλει να κρύψει», όπως υπογραμμίζουν.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου