ΤΟΠΙΚΑ

Ανήλικοι το 35% των θυμάτων trafficking

ανήλικοι-το-35-των-θυμάτων-trafficking-652216

Παιδιά θύματα διαδικτυακού εκβιασμού ζουν με ψυχοφάρμακα ανέφερε ο πρόεδρος του CSI Εμμανουήλ Σφακιανάκης

Γροθιά στο στομάχι είναι τα δεδομένα που σχετίζονται με την εμπορία ανθρώπων, με το 35% των θυμάτων να είναι ανήλικοι, ενώ δεκάδες μαθητές θύματα διαδικτυακού εκβιασμού ζουν με ψυχοφάρμακα. Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος του CSI Εμμανουήλ Σφακιανάκης, κεντρικός ομιλητής της χθεσινής εναρκτήριας εκδήλωσης της διαβαλκανικής συνάντησης που πραγματοποιείται στον Βόλο με θέμα τη μάστιγα του trafficking.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο Εμμανουήλ Σφακιανάκης, αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας, ειδικός ερευνητής και αναλυτής ηλεκτρονικών εγκλημάτων και πρόεδρος του Cyber Security International Institute (CSI) υπογράμμισε ότι «είναι επιβεβλημένη η ενημέρωση των μαθητών και της κοινής γνώμης για το πολύ σοβαρό ζήτημα της εμπορίας ανθρώπων».

Αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς που έχει αναπτύξει το 96% των παιδιών με το διαδίκτυο, ανέλυσε τη θετική, αλλά και την αρνητική, τη «σκοτεινή» όπως είπε, πλευρά του διαδικτύου και σημείωσε με έμφαση ότι πρέπει οι πάντες να ενημερωθούν με απλά λόγια για τη μάστιγα που λέγεται «εμπορία ανθρώπων», προκειμένου να βοηθήσουν τις Αστυνομικές Αρχές στο έργο τους.

Υπογράμμισε την ανάγκη αποτελέσει μάθημα στα σχολεία η ορθή χρήση του διαδικτύου, προκειμένου να αποφευχθούν, αλλά και να εξαλειφθούν μακροπρόθεσμα οι κίνδυνοι της εκμετάλλευσης ανθρώπινων ψυχών και ανήλικων παιδιών, που βρίσκονται αντιμέτωπα με εφιαλτικές καταστάσεις.

Συγκλονιστική, εξάλλου, ήταν η ταινία μικρού μήκους που προβλήθηκε στη διάρκεια της ομιλίας του Εμ. Σφακιανάκη στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος, αλλά και η επισήμανση του ομιλητή ότι κάθε τρία δευτερόλεπτα προστίθεται διεθνώς ένα καινούργιο θύμα στη μακρά λίστα των θυμάτων trafficking.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του κάλεσε τους πάντες σε συστράτευση, σε συνένωση δυνάμεων, προκειμένου να βοηθηθεί το έργο της Αστυνομίας και να αντιμετωπιστεί διεξοδικά το ζήτημα της ορθής χρήσης του διαδικτύου, αποφεύγοντας τις σκοτεινές και επικίνδυνες πλευρές του.

Συνένωση δυνάμεων

Τη σημασία της διαβαλκανικής συνάντησης υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι απώτερος στόχος είναι η δημιουργία δικτύου Μητροπόλεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου που παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν η Μαρίνα Αντωνοπούλου διευθύντρια του οργανισμού Α21 τονίζοντας τη σημασία της πρόληψης. Ο Ηρακλής Μοσκώφ, μιλώντας εκ μέρους του εθνικού συντονιστή, έθιξε το πρόβλημα της ανθρώπινης δουλείας και την ανάγκη των συντονισμένων παρεμβάσεων, προκειμένου να φέρει αποτέλεσμα η κατασταλτική προσπάθεια.

Παίρνοντας τον λόγο ο Βασίλης Μαρκογιαννάκης, αστυνομικός διευθυντής Μαγνησίας, τόνισε ότι θα συνεχιστεί η αγαστή συνεργασία των φορέων για την εξάλειψη ενός ειδεχθούς κοινωνικού φαινομένου, ενώ ο Εμμανουήλ Τουφεξής, γενικός διευθυντής της Agape Hellas, ανέφερε ότι η σύγχρονη δουλεία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εγκληματική βιομηχανία στον κόσμο.

Οι εργασίες της διαβαλκανικής συνάντησης συνεχίζονται σήμερα, στο Συνεδριακό της Μητρόπολης Δημητριάδος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου