ΤΟΠΙΚΑ

Διερευνητικές ματιές στην αγορά του Βόλου

διερευνητικές-ματιές-στην-αγορά-του-β-683237

Αυξάνεται σταδιακά η εμπορική κίνηση στα καταστήματα και τις επιχειρήσεις ειδών διατροφής

Με διερευνητική διάθεση «εξορμούν» στην τοπική αγορά οι καταναλωτές ενόψει των γιορτών, πραγματοποιώντας ήδη τις πρώτες αγορές σε γιορτινά δώρα, αλλά και είδη για το γιορτινό τραπέζι. Οι επαγγελματίες από την πλευρά τους ευελπιστούν ότι θα επαληθευτούν οι προσδοκίες τους, καθώς εναποθέτουν στο δεκαπενθήμερο που ακολουθεί τις ελπίδες τους για αύξηση των εσόδων τους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο εμπορικός κόσμος διακατέχεται από συγκρατημένη αισιοδοξία, με τον πρόεδρο του τοπικού Συλλόγου Απόστολο Οντόπουλο να υπογραμμίζει ότι οι καταναλωτές ιεραρχούν τις υποχρεώσεις τους και θέτουν σε προτεραιότητα τις ανάγκες θέρμανσης, σε είδη διατροφής και λοιπές υποχρεώσεις.

Ο ίδιος εκτιμά, ωστόσο, ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Δεκεμβρίου υπάρχει κινητικότητα στην τοπική αγορά και όλοι οι επαγγελματίες εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο συγκεκριμένο διάστημα, λόγω και των πολυάριθμων επισκεπτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. «Το γεγονός ότι έχουμε επισκέπτες από άλλες πόλεις ενισχύει την τοπική οικονομία και αυτό είναι προς το συμφέρον όλων. Οσο καλή κίνηση κι αν έχουμε αυτές τις δύο εβδομάδες, ωστόσο, δεν μπορούμε να αντισταθμίσουμε τις απώλειες των προηγούμενων μηνών και γενικότερα του 2018 που ήταν το χειρότερο έτος της κρίσης για τις εμπορικές επιχειρήσεις», υπογραμμίζει.

Στα καταστήματα ειδών διατροφής

Οι επαγγελματίες προσδοκούν ότι η κίνηση θα σημειώσει αισθητή αύξηση από σήμερα, με δεδομένη την τάση του κόσμου να κάνει τα ψώνια του στο παρά πέντε. Η εικόνα είναι λίγο ώς πολύ η ίδια σε όλους τους εμπορικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων με είδη διατροφής.

Όπως ανέφερε ο Ιωσήφ Χριστοφορίδης, συνταξιούχος έμπορος και ιδιοκτήτης μάρκετ, «ο κόσμος ψωνίζει στο παρά πέντε. Προβλέπω ότι θα ψωνίσουν τις δύο τελευταίες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα τα είδη για το γιορτινό τραπέζι, αλλά όπως διαπιστώνουμε τα τελευταία χρόνια ψωνίζουν πολύ περιορισμένα και σχεδόν τα μισά απ’ ό,τι αγόραζαν παλιότερα».

Στις γιορτινές μέρες προσβλέπουν και οι αρτοποιοί, με τον πρόεδρο του τοπικού Σωματείου Κωνσταντίνο Τσουράπα να υπογραμμίζει ότι «προς το παρόν είναι πολύ συγκρατημένη η κίνηση, αλλά θεωρούμε ότι θα αυξηθεί από σήμερα. Οι τιμές παραμένουν στα ίδια επίπεδα και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι μειωμένες, γιατί έχουμε απορροφήσει όλες τις αυξήσεις των πρώτων υλών». Ο ίδιος δηλώνει «αισιόδοξος εκ φύσεως» και επισημαίνει ότι «περιμένουμε το καλύτερο».

Παράλληλα, ξεκίνησαν οι εορταστικές παραγγελίες και στα ζαχαροπλαστεία, με τον Στέφανο Καϊσαρλή να τονίζει ότι «ξεκίνησε πολύ δειλά η κίνηση και περιμένουμε ότι θα αυξηθεί από αύριο. Υπάρχουν παραγγελίες και είμαστε αισιόδοξοι, αλλά είναι γενικά παραδεκτό ότι οι καταναλωτές προμηθεύονται τα απολύτως αναγκαία».

Η κίνηση στα κρεοπωλεία

Ανάλογη κίνηση παρατηρείται και στα κρεοπωλεία της περιοχής, με τον γραμματέα του τοπικού Σωματείου Τρύφωνα Κόγια να αναφέρει ότι ο κόσμος ξεκίνησε να κάνει τις παραγγελίες στα κρεοπωλεία, αλλά η κίνηση θα παρουσιάσει αυξητική τάση από αύριο και θα ενταθεί όσο πλησιάζουν οι γιορτινές μέρες.

Ο ίδιος εκφράζει την ευχή να μην υπάρξει απόκλιση με αρνητικό πρόσημο, αλλά να διατηρηθεί τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα η κίνηση. Ο κόσμος κάνει έρευνα αγοράς και όπως υπογραμμίζει ο κ. Κόγιας ο μέσος όρος των χρημάτων που δαπανά στο κρεοπωλείο είναι 30 ευρώ περίπου, σύμφωνα με τα περιορισμένα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν.

Το ωράριο των κρεοπωλείων

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο Κρεοπωλών Βόλου, το εορταστικό ωράριο των κρεοπωλείων έχει ως εξής:

Σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή 08.00 – 15.00 και 17.00 – 21.00, το Σάββατο 08.00 – 18.00 και την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 10.00 – 21.00.

Τη Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 08.00 – 18.00, Τρίτη και Τετάρτη κλειστά.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή μετά τα Χριστούγεννα 08.00 -15.00 και 17.00 – 21.00, το Σάββατο 08.00 – 18.00, την Κυριακή 10.00 – 21.00 και τη Δευτέρα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, 08.00 – 18.00. Τρίτη και Τετάρτη κλειστά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου