ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτης Yποψήφιος για Νόμπελ Λογοτεχνίας

βολιώτης-yποψήφιος-για-νόμπελ-λογοτεχ-694485

Ο Κυριάκος Κυτούδης έγραψε μνημειώδες έπος μετά από 3.000 χρόνια προκαλώντας το διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον

Κορυφαία θέση καταλαμβάνει σε διεθνές επίπεδο το επικό ποιητικό έργο του Βολιώτη ποιητή Κυριάκου Κυτούδη, με τον τίτλο «Ελιαμιάδα», το οποίο είναι υποψήφιο για Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ο σύγχρονος «Ομηρος» έγραψε μνημειώδες έπος μετά από 3.000 χρόνια, ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη της δημιουργικής έμπνευσης σε έμμετρο λόγο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Βαδίζοντας στα χνάρια του Ομήρου, ο βραβευμένος Βολιώτης ποιητής έγραψε επικό έργο σε δακτυλικό εξάμετρο στίχο με 12.138 στίχους, που τοποθετείται στην τρίτη θέση μετά την «Οδύσσεια» του Καζαντζάκη με 33.333 στίχους και την «Ιλιάδα» του Ομήρου με 15.692 στίχους. Παγκόσμια δε, ανάμεσα στα μεγαλύτερα έπη που έχουν γραφτεί σε όλους τους αιώνες και σε όλες τις γραμματείες, τοποθετείται στην πρώτη δεκάδα.

Το συγκεκριμένο έργο είναι κατά βάση αλληγορικό και μέσα από ένα έπος και τις περιπέτειες του πρωταγωνιστή, του Ελίαμου, διαφαίνεται η μύηση στον άνθρωπο, στη φύση, στα βασίλεια των στοιχείων και τελικά στην απόλυτη γνώση. Μέσα από τις περιπέτειες, η γνώση δίδεται τελικά στον άνθρωπο, τόσο για την πνευματική του ανέλιξη, όσο και για τη σωματική του υγεία και θεραπεία μέσω της φύσης, της γνώσης και της διατροφής, με βάση την αρχαιοελληνική γνώση.

Ο βραβευμένος Βολιώτης ποιητής μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την υποψηφιότητά του, μεταξύ των κορυφαίων της λογοτεχνίας, διεθνώς, υπογραμμίζοντας ότι: «Το έργο εκδόθηκε από τις εκδόσεις του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού «Ελξευσις». Όλο το έργο το έχω γράψει δύο φορές και η δεύτερη είναι με απόδοση στην απόλυτη νεοελληνική για να μπορέσει να μεταφραστεί σε οποιαδήποτε γλώσσα διατηρώντας πάντοτε το ομηρικό μέτρο, τις αλληγορίες του έργου, τις τέχνες και τον λυρισμό της ποιήσεως. Ελπίζω τόσο η έκδοσή του σε ευρεία κυκλοφορία όσο και η μετάφρασή του να πραγματοποιηθούν σύντομα».

Σημαντική διάκριση

Η «Ελιαμιάδα» γράφτηκε ως προπομπός για ένα ερευνητικό παγκόσμιο πρόγραμμα του Ινστιτούτου «Ελξευσις», με επίκεντρο τη διατροφή και τη θεραπευτική ενέργεια και σε αυτό το πλαίσιο συγκροτείται μια παγκόσμια επιστημονική ομάδα από περίπου 30 ειδικότητες. «Για να μπορέσω να γράψω αυτό το έργο χρειάστηκαν 40 χρόνια συνολικής γνώσης και φυσικά πρωτίστως των τεχνών της ποιήσεως. Όμως, όσο απίστευτο και αν φαίνεται γράφτηκε σε περίπου 5 μήνες», τονίζει ο ίδιος.

Εντυπωσιακό είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας του κ. Κυτούδη, καθώς το έργο αποτελείται από 500 σελίδες. Η «Ελιαμιάδα», είναι ένα ποιητικό έπος γραμμένο σε ομηρικό μέτρο και για πρώτη φορά παγκόσμια ομοιοκατάληκτους στίχους, με 9 ραψωδίες, μεγαλύτερο της Οδύσσειας του Ομήρου και γραμμένο στη νεοελληνική, που συμπεριλαμβάνονται όμως, και 77 συνολικά διάλεκτοι και γλωσσικά ιδιώματα, πρωτίστως, και των τεσσάρων αρχαίων, αττική διάλεκτος, ιωνική, δωρική και αιολική. Το μήνυμα του έργου είναι κατά βάση αλληγορικό και έχει προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον.

«Όπως κάθε έπος, έχει έναν κεντρικό ήρωα ο οποίος αναζητά τον σκοπό του ξεκινώντας ένα απόκρυφο ταξίδι, πρώτα στον άνθρωπο και στην φύση, και αργότερα οι συνθήκες τον οδηγούν σε μια περιπλάνηση όπου συναντά ανθρώπους και πολιτισμούς σε διαφορετικά περιβάλλοντα και ιδιαίτερες συνθήκες. Ο ρόλος του στην ζωή αυτών των ανθρώπων, είναι καταλυτικός αλλάζοντας τον ρου της ιστορίας τους, φορές με τρόπο ανατρεπτικό, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα και το δικό του πεπρωμένο» αναφέρει ο Βολιώτης ποιητής.

Όλα τα παραπάνω, εμπλουτίζονται με στοιχεία μυθολογίας, φιλοσοφίας, μαθηματικών, ιατρικής, βοτανικής κ.ά. Αξίζει να σημειωθεί, ότι όλα τα ονόματα προσώπων, χωρών, βασιλείων και άλλων που υπάρχουν στο έπος καθώς και ο ίδιος ο τίτλος, είναι γεννήσεις νέων λέξεων και λεξιπλασίες όπου έχουν συγκεκριμένη αξία και σημασία δίδοντας στον αναγνώστη την αντιληπτική δυνατότητα των αλληγοριών του έργου. Μέσα από τις μυήσεις και περιπέτειες του πρωταγωνιστή, προάγονται τα μεγάλα ιδανικά, αξίες και ιδεώδη του ανθρώπου. Ο σεβασμός στον άνθρωπο, στο περιβάλλον κ.λπ. «Κάποια από τα πρόσωπα που αναφέρονται στο έργο, είναι υπαρκτά από την ήδη υφιστάμενη επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Διεθνής προβολή Εντυπωσιακή είναι, εξάλλου, η αποδοχή του συγκεκριμένου έργου, το οποίο έχει γίνει γνωστό διεθνώς. «Από τη στιγμή που τέλειωσε το έργο στις αρχές Ιουλίου, ταξίδεψε αρκετά ανά τον κόσμο. Διαβάστηκε από πολλούς και η προτροπή όλων ήταν ότι το λιγότερο θα πρέπει ως παγκόσμιο έργο, που παρόμοιό του έχει να γραφτεί από την εποχή του Ομήρου, να είναι υποψήφιο για Νόμπελ Λογοτεχνίας. Σημειωτέον δε, που είναι εύκολα αναγνωρίσιμο ότι το έργο, συνάδει απόλυτα με τις επιταγές του Νόμπελ που είναι, να έχει μια ιδεατή, ιδεαλιστική παγκόσμια κατεύθυνση. Έτσι, το ένα έφερε το άλλο, και βρίσκομαι σήμερα με αυτήν την τιμητική συμμετοχή της υποψηφιότητας» ανέφερε ο κ. Κυτούδης.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι για τον ίδιο, τον Βόλο και τη Μαγνησία η υποψηφιότητα για Νόμπελ Λογοτεχνίας κι όπως επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Το γνωρίζω εδώ και δύο μήνες και όπως είναι φυσικό η αρχή έγινε από το εξωτερικό και στη συνέχεια υπεγράφη η υποψηφιότητα και από Έλληνες καθηγητές Πανεπιστημίων, ακαδημαϊκούς, επιστήμονες και άλλους».

Στο πρώτο άκουσμα της υποψηφιότητας «φυσικά ένιωσα περήφανος και ευλογημένος από την μία και από την άλλη, πολύ – πολύ μικρότερος από το έργο μου. Μετά από μια τέτοια τιμή, κανείς δεν μπορεί πλέον να είναι ο ίδιος. Είναι η ευθύνη και το φορτίο τεράστιο και δη, για τη νέα γενιά, για την συνέχιση του πολιτισμού μας, για να συνεχίσουν τα μικρά παιδιά να κάνουν μεγάλα όνειρα, για να αγαπήσουν από την αρχή την γλώσσα μας, την ιστορία μας και για να μάθουν ότι τίποτε τελικά δεν είναι δύσκολο, η δυσκολία πάντοτε βρίσκεται και μόνον στην απλότητα. Αρκεί κανείς, να μην παραιτηθεί ποτέ, μα ποτέ από τα όνειρά του τα οποία όμως, προϋποθέτουν την ηθική», είπε.

Πολυτάλαντος δημιουργός

Ο Κυριάκος Κυτούδης συγκαταλέγεται στους κορυφαίους Ελληνες σχεδιαστές βιομηχανικών έργων με πολλά μεγάλα έργα στο ενεργητικό του σε Ελλάδα και εξωτερικό και με εξειδίκευση, στην ελληνοποίηση προϊόντων.

Βραβεύτηκε το 2011 με το 1ο παγκόσμιο βραβείο Ποίησης στην Ελληνική Ποίηση από τη Διεθνή Ένωση Τιμημένων Ποιητών (UPLI), ενώ έχει λάβει και το 1ο διεθνές βραβείο ως ο καλύτερος διδάκτωρ ποίησης για το έτος 2013, από την International Art Academy.

Το έργο του «Ιτε Παίδες Ελλήνων» που εμπεριέχει ποίηση, μεταξύ άλλων και στην αρχαία δωρική, καταχωρήθηκε από το Αρχείον Τσακωνιάς στην πολιτιστική τους κληρονομιά.

Επιπλέον, βραβεύτηκε από την ΠΟΣΑΡ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας) για την προσφορά του στον πολιτισμό μέσω της διαλεκτικής ποίησης για πρώτη φορά παγκόσμια στο ιδίωμα της Ανατολικής Ρωμυλίας – Βόρειας Θράκης, με το βιβλίο του «Ουαλιά μι Ουμούτ» (Φωνή μ’ ελπίδα). Είναι πρόεδρος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού «Έλξευσις» και έχει γράψει πάνω από 2.500 τραγούδια, από τα οποία αρκετά έχουν μελοποιηθεί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου