ΤΟΠΙΚΑ

Εφηβοι «θύματα» του διαδικτύου

εφηβοι-θύματα-του-διαδικτύου-828457

Ορατός είναι ο κίνδυνος να πέσουν θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού έφηβοι, ηλικίας 12 έως 14 ετών, που γίνονται αποδέκτες ανάλογων δυσάρεστων φαινόμενων στο φυσικό τους περιβάλλον. Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς σημειώθηκαν δέκα περίπου περιστατικά εκφοβισμού στο φυσικό περιβάλλον, τα οποία διευθετήθηκαν άμεσα, χωρίς να λάβουν ακραίες διαστάσεις, με την παρέμβαση του συμβουλευτικού σταθμού νέων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τα φαινόμενα εκφοβισμού εφήβων στο φυσικό και το διαδικτυακό περιβάλλον αποτέλεσαν το θέμα της χθεσινής ομιλίας του Αντώνη Πλαγερά, υπεύθυνου του συμβουλευτικού σταθμού νέων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, ο οποίος επέστησε την προσοχή των γονέων.

Η χθεσινή ομιλία, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Τσαλαπάτα, είχε ως αποδέκτες δεκάδες γονείς και ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο της ακαδημίας γονέων, που αναπτύσσονται θέματα που αφορούν σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Το πρόγραμμα, που έχει ως στόχο την ενημέρωση των γονέων για ζητήματα που αφορούν στα παιδιά τους, υλοποιείται από τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» σε συνεργασία με τη «Μαγνήτων Κιβωτός» της Μητρόπολης Δημητριάδος.

Το ζήτημα της ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο είναι φλέγον και βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή των ενημερωτικών δράσεων που πραγματοποιούνται σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας.

Όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Πλαγεράς «το φαινόμενο είναι υπαρκτό και υπάρχουν περιπτώσεις που θύματα του φυσικού κόσμου γίνονται θύματα του ψηφιακού κόσμου». Ο ίδιος διευκρίνισε, ωστόσο, ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν ακόμη αντίστοιχα καταγεγραμμένα περιστατικά. Τα στοιχεία που παρέθεσε προέρχονται από έρευνες που έχουν δημοσιευθεί και καταλήγουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα πλέον ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο υφίσταται.

Οδηγίες ασφαλούς πλοήγησης

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Πλαγεράς αναφέρθηκε στις παραμέτρους που «θωρακίζουν» τον έφηβο και τον αποτρέπουν από κινδύνους, ορατούς, αλλά και διαδικτυακούς.

«Οσο δεν υπάρχει ο δεσμός της οικογένειας στον βαθμό που να μπορέσει να απορροφήσει αυτούς τους κραδασμούς και να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του παιδιού, όταν απομονωθεί ο έφηβος δεν έχει πολλά περιθώρια να λειτουργήσει σε διαφορετικά περιβάλλοντα», είπε ο κ. Πλαγεράς.

Αναλύοντας τους κινδύνους του διαδικτύου ο ίδιος ανέφερε ότι «η ανωνυμία καλύπτει τη διαφορά σωματικής διάπλασης και κατά συνέπεια ο θύτης μπορεί να παρουσιαστεί ως κάποιος άλλος. Το θέμα είναι πως επηρεάζονται τα παιδιά που είναι θύματα και πώς μπορούμε να τα προστατεύσουμε», υπογράμμισε.

Σημαντική η οριοθέτηση

Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος είναι ο γενικός κανόνας για να προστατευθούν οι έφηβοι. Ο ομιλητής ήταν σαφής και κατηγορηματικός: «Είναι σημαντική η οριοθέτηση. Πρέπει να τίθενται όρια συγκεκριμένα και αποδεκτά από τους γονείς, τα οποία, όμως, θα τηρούνται. Αυτό είναι βασικός κανόνας», είπε.

Η ενημέρωση για την ορθή χρήση του διαδικτύου είναι καθοριστικός παράγοντας για όλους, ενώ όπως σημείωσε παράλληλα ο κ. Πλαγεράς, πρέπει να αναπτύσσεται διάλογος, «γιατί όταν υπάρχει ενημέρωση, ο έφηβος αποφεύγει πιθανούς κινδύνους».

Σε τοπικό επίπεδο, πάντως, δεν έχουν καταγραφεί ανάλογα φαινόμενα, όπως ανέφερε ο κ. Πλαγεράς, ενώ σημείωσε ότι διατηρούνται οι οικογενειακοί δεσμοί, που επιτρέπουν τον διάλογο, την επικοινωνία και κυρίως την παροχή συμβουλών προς τους εφήβους, σχετικά με το διαδίκτυο.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το ζητούμενο είναι η δημιουργική χρήση του διαδικτύου, η αναζήτηση δημιουργικών διεξόδων και παιχνιδιών, ώστε να εμπλουτίζει ο έφηβος τις γνώσεις του και να αποφεύγει τις επικίνδυνες διαδικτυακές διαδρομές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου