ΤΟΠΙΚΑ

«Ο όρος Μακεδονία ανήκει στους πράγματι Μακεδόνες»

ο-όρος-μακεδονία-ανήκει-στους-πράγμα-732305

Βαρυσήμαντη συνέντευξη Ιγνατίου στον ΣΚΑΪ, υπογραμμίζοντας ότι «το όνομα Μακεδονία ανήκει σε όσους είναι πράγματι Μακεδόνες»

Βαρυσήμαντη παρέμβαση με πολλαπλά μηνύματα αποτελεί η θέση του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου ότι «ο όρος Μακεδονία ανήκει σε αυτούς που είναι πράγματι Μακεδόνες», την οποία εξέφρασε στη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε χθες το πρωί στον ΣΚΑΪ.

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Σήμερα» των Δημήτρη Οικονόμου και Μαρίας Αναστασοπούλου για το σκοπιανό ζήτημα, μια μέρα μετά την πολύκροτη παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο κ. Ιγνάτιος απέφυγε να αναφερθεί στις πολιτικές εξελίξεις, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είμαι ο πλέον κατάλληλος να τις σχολιάσει».

Αναπτύσσοντας στη συνέχεια τον συλλογισμό του, ανέφερε κατ’ αρχάς ότι είναι σαφής η θέση της Εκκλησίας, ενώ εξέφρασε την προσωπική εκτίμηση ότι «ο αλυτρωτισμός δεν αφορά μόνο στα Σκόπια. Υπάρχουν ευρύτεροι αλυτρωτισμοί στην περιοχή, για τους οποίους πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Παράλληλα, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος επισήμανε ότι «η ύπαρξη του κρατιδίου των Σκοπίων ίσως θα πρέπει να υφίσταται ως αντιμετώπιση των άλλων αλυτρωτισμών. Αυτή είναι μια προσωπική μου εκτίμηση. Μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα και κυρίως να μη δίνουμε τίτλους και ονόματα σε αυτούς που δεν τους αρμόζει», τόνισε.

Βασική προϋπόθεση σε κάθε συμφωνία είναι η γνώση της Ιστορίας όπως ανέφερε με σαφήνεια ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι τα παιδιά σήμερα αποστηθίζουν το μάθημα της Ιστορίας για να δώσουν εξετάσεις, αλλά «δεν έχουν μέσα τους καμία ιστορική διαδρομή, με αποτέλεσμα να υπερασπιζόμαστε χωρίς να γνωρίζουμε. Δεν μπορείς να υπερασπιστείς κάτι που δεν ξέρεις την αλήθεια του», είπε.

Ο κ. Ιγνάτιος δεν έλαβε πολιτική θέση σχετικά με τις εξελίξεις που σημειώνονται, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι το σκοπιανό ζήτημα βρίσκεται σε μια πορεία. «Εξάλλου, γι’ αυτό γίνονται οι διαπραγματεύσεις και οι συζητήσεις» τόνισε, ενώ προσέθεσε με νόημα ότι «η πολιτική ηγεσία μπορεί να εκφράσει αυτό που νιώθει από τον λαό, μπορεί να πει την ιστορική αλήθεια, αλλά ούτε θα ασκήσουμε εμείς εξωτερική πολιτική, ούτε θα την αναλάβουμε», κλείνοντας τη βαρύνουσας σημασίας συνέντευξη.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου