ΤΟΠΙΚΑ

«Οι ανισότητες παραμένουν»

οι-ανισότητες-παραμένουν-744430

Δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η γενική γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων σε προχθεσινή εκδήλωση για τον φεμινισμό – Νομοσχέδιο στην Βουλή προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών

Τα βήματα προόδου που έχουν γίνει στο πεδίο της ισότητας, η ανάγκη σταδιακής αλλαγής νοοτροπίας και τα αιτήματα που παραμένουν μέχρι σήμερα, υπογραμμίστηκαν από την γενική γραμματέα του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, της ιστορικού Νίκης Μαρωνίτης, από τον Βόλο.

Με αφορμή τα προχθεσινά εγκαίνια της έκθεσης τεκμηρίων για τον φεμινισμό στην μεταπολίτευση στο κτίριο Τσικρίκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η κ. Μαρωνίτη δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι: «Οι γυναίκες είναι ίσες με τους άνδρες, με βάση το γράμμα του νόμου. Στην πράξη όμως γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι και στους χώρους εργασίας, αλλά και στους ευρύτερους δημόσιους χώρους, οι ανισότητες παραμένουν και σε σχέση με τις γυναίκες, αλλά και σε σχέση με άλλες κοινωνικές κατηγορίες». Η ίδια υπογράμμισε παράλληλα ότι «δεν αρκεί να θεσμοποιούνται μια σειρά από μέτρα, αλλά πρέπει πάντα να είμαστε σε εγρήγορση. Είναι εξαιρετικά επίκαιρη ακόμη και η διεκδίκηση της ισότητας», είπε.

Μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης, η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Στο Υπουργείο Εσωτερικών στο οποίο καταβάλλω την πολιτική προσπάθειά μου από τη θέση της Υφυπουργού, ετοιμαζόμαστε να εισαγάγουμε για ψήφιση στην Βουλή – πολύ σύντομα – νομοσχέδιο που αφορά πολλά σύγχρονα ζητήματα Ισότητας Φύλων και την επίλυσή τους. Εχει γίνει το προηγούμενο διάστημα πολύ δουλειά στην Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων ενόψει της κατάθεσης. Επίσης, με την επιμέλεια της ΓΓΙΦ υπάρχουν και λειτουργούν δυναμικά δομές για την υποστήριξη γυναικών σε όλη την Ελλάδα. Θα ενισχύσουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουν».

Ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκο Βούτση, στα εγκαίνια της έκθεσης. Κατά την έναρξη της ομιλίας του αναφέρθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση για τις θετικές εμπειρίες που αποκόμισε από τις καθηγήτριες αλλά και τους καθηγητές που είχε κατά την διάρκεια του μεταπτυχιακού που έκανε στο ΠΘ στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας οι οποίοι ήταν παρόντες και παρούσες στην εκδήλωση και συνεχάρη το Ίδρυμα της Βουλής και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθώς παρόμοιες διοργανώσεις αναβαθμίζουν πολιτιστικά τον τόπο μας και δίνουν την ευκαιρία επαφής με τις ιστορικές εξελίξεις των κοινωνικών κεκτημένων και δικαιωμάτων.

Το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μεταφέρει την έκθεση στον Βόλο, στον εκθεσιακό χώρο του κτιρίου Τσικρίκη, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 30χρονα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η αντιπρύτανης του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, αν. καθηγήτρια Ιωάννα Λαλιώτου, είπε από την πλευρά της ότι «δημιουργούμε μια ωραία παράδοση, την συνεργασία του Πανεπιστημίου με το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική έκθεση, την οποία πρέπει να επισκεφτούν και οι μαθητές. Γι’ αυτό τον λόγο έχουμε απευθύνει πρόσκληση στα σχολεία της Μαγνησίας».

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν επίσης ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης, θεσμικοί παράγοντες, εκπρόσωποι φορέων της αυτοδιοίκησης και πλήθος κόσμου.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου