ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Δυναμική άφιξη του «Ξενοφώντα» σε Μαγνησία και Σποράδες

δυναμική-άφιξη-του-ξενοφώντα-σε-μαγ-746004

Αισθητή έκανε χθες την παρουσία του στη Μαγνησία ο «Ξενοφών» προκαλώντας προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες αλλά και στις αεροπορικές πτήσεις, λόγω των δυνατών ανέμων που έθεσαν όλο τον μηχανισμό, περιφέρεια, δήμους, πυροσβεστικές δυνάμεις, λιμεναρχεία και όλους τους συναρμόδιους φορείς, σε επιφυλακή.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τα περισσότερα προβλήματα σημειώθηκαν σε εναέριες και ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ενώ λόγω των δυνατών ανέμων που έπνεαν χθες, το Flying Dolphin «Ερατώ» παρέμεινε δεμένο στην Αλόννησο.

Το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Εξπρές Σκιάθος» απέπλευσε κανονικά από το λιμάνι του Βόλου για τα νησιά των Βορείων Σποράδων, ενώ το Flying Cut απέπλευσε με δεκάλεπτη καθυστέρηση χθες το πρωί από τα νησιά, για το λιμάνι του Βόλου. Το μεσημέρι, ωστόσο, δεν εκτέλεσε το προγραμματισμένο δρομολόγιο προς τα νησιά, καθώς παρέμεινε δεμένο στο λιμάνι του Βόλου, λόγω των δυνατών ανέμων που έπνεαν στα πελάγη.

Δεμένα παρέμειναν, εξάλλου, τα αλιευτικά και τα επαγγελματικά – τουριστικά σκάφη, που πραγματοποιούν μίνι κρουαζιέρες πέριξ των νησιών, ενώ σε ασφαλή σημεία προσδέθηκαν και οι βάρκες, για ευνόητους λόγους.

Καθυστέρηση πτήσης

Στο μεταξύ, με καθυστέρηση δύο και πλέων ωρών προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Σκιάθου η πρωινή πτήση της Ολυμπιακής από Αθήνα. Συγκεκριμένα, αντί για τις 6 το πρωί, όπως ήταν προγραμματισμένη, η πτήση της Ολυμπιακής προσγειώθηκε στις 9.30 το πρωί στο αεροδρόμιο της Σκιάθου, λόγω του κύματος κακοκαιρίας, που προκάλεσε σειρά προβλημάτων σε όλη την Ελλάδα. Οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν νωρίς το πρωί, δεν επέτρεψαν την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης πτήσης από την Αθήνα, σύμφωνα με το προκαθορισμένο πλάνο, αλλά με καθυστέρηση δύο ωρών, όπως προαναφέρθηκε.

Κλίμα επιφυλακής

Παράλληλα, εντάθηκε το κλίμα επιφυλακής στις Βόρειες Σποράδες, λόγω του υψηλού δείκτη επικινδυνότητας που είχε βαθμό 4 χθες για τα νησιά και βαθμό 3, αντίστοιχα, για την χερσαία Μαγνησία. Λόγω της κατάστασης και του υψηλού κινδύνου ενδεχόμενης εκδήλωσης πυρκαγιάς, ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Σκιάθου και της Σκοπέλου, από δεκαμελή ομάδα ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου. Τα κλιμάκια της Σκιάθου και της Σκοπέλου ενισχύθηκαν από πέντε άνδρες έκαστο, μέχρις ότου λήξει η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Παράλληλα συνεδρίασαν τα τοπικά συντονιστικά όργανα και των τριών νησιών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί κάθε έκτακτο ενδεχόμενο, λόγω της έντασης των ανέμων που έπνεαν χθες.

Την ίδια ώρα συνεδρίασαν τα τοπικά συντονιστικά όργανα των δήμων της ηπειρωτικής Μαγνησίας, ενώ εκδόθηκαν, στο μεταξύ, απαγορεύσεις για καύση κλαδιών και άλλες συναφείς αγροτικές εργασίες, ενώ εφιστάται η προσοχή στις δασικές, κυρίως, περιοχές, για την αποφυγή προβλημάτων.

Ο καιρός σήμερα: Το κύμα κακοκαιρίας με την κωδική ονομασία «Ξενοφών» αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας στην Μαγνησία, με την κατάσταση επιφυλακής να διατηρείται στο «κόκκινο».

Σήμερα Τετάρτη, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Μετεωρολογικού Σταθμού «Αλέξανδρος Τακούδης» για την Μαγνησία, οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί και στο Αιγαίο έως πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 18 βαθμούς και στον Βόλο, ειδικότερα, από 13 έως 18 βαθμούς κελσίου.

Αύριο Πέμπτη τα χαρακτηριστικά του καιρού διατηρούνται, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 10 έως 18 βαθμούς στην Μαγνησία και στο Βόλο από 13 έως 18 βαθμούς κελσίου.

Μεθαύριο Παρασκευή αναμένονται αραιές συννεφιές που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι έως ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 17 βαθμούς και στον Βόλο από 13 έως 17 βαθμούς κελσίου.

Το Σάββατο αρχικά αναμένονται συννεφιές και θα σημειωθούν βροχές. Βαθμιαία όμως ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στο βορειοανατολικοί Αιγαίο μέτριοι έως ισχυροί. Η θερμοκρασία σε άνοδο θα κυμανθεί από 21 έως 23 βαθμούς και την Κυριακή αρχικά ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγες συννεφιές οι οποίες μετά το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι και το Αιγαίο έως ισχυροί και η θερμοκρασία αμετάβλητη, θα κυμανθεί από 20 έως 23 βαθμούς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου