ΤΟΠΙΚΑ

Αγοράζουν λιγότερο ψωμί οι Βολιώτες

αγοράζουν-λιγότερο-ψωμί-οι-βολιώτες-409091

Μείωση 20% παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην κίνηση κεντρικών αρτοποιείων

Μικρότερες ποσότητες ψωμιού αγοράζουν το τελευταίο διάστημα οι Βολιώτες λόγω της γενικότερης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο οικονομικό τοπίο, με τις πρώτες ενδείξεις να κάνουν λόγο για μείωση 20% στην ημερήσια κίνηση των κεντρικών αρτοποιείων, η οποία γίνεται εντονότερη σε περιφερειακά σημεία.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή των δεδομένων και ακριβής αποτύπωση των ποσοστών της μείωσης στην κατανάλωση ψωμιού, αλλά η εικόνα είναι ανησυχητική και ενδεικτική των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πλέον δεκάδες Βολιώτες.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σχολιάζοντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Βόλου Δημήτρης Γκίκας υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα που προϋπήρχε, οξύνθηκε το διάστημα της τραπεζικής αργίας. Συνεπεία των προαναφερθέντων έχουν μειωθεί οι ποσότητες ψωμιού που αγοράζουν οι Βολιώτες, με την κατανάλωση να «έχει περιοριστεί ακόμη λιγότερο από το άκρως απαραίτητο» όπως αναφέρει αυτολεξεί ο κ. Γκίκας.

Σε παλιότερες εποχές, πριν από την κρίση, οι Βολιώτες προμηθεύονταν ψωμί σε καθημερινή βάση, αναλόγως των αναγκών τους, ενώ σταδιακά, αγοράζουν ψωμί τρείς ή τέσσερις φορές την εβδομάδα, στην καλύτερη των περιπτώσεων, με το ένα ή επιπλέον κιλά να έχει περιοριστεί στη μισή περίπου ποσότητα.

Τα παραδοσιακά τεφτέρια βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη, δείχνοντας προς την κατεύθυνση της όξυνσης ενός φαινομένου που προϋπήρχε και έκανε την εμφάνισή του παράλληλα με την κρίση.

Παράλληλα, τα αιτήματα ανθρώπων που ζητούν δωρεάν ψωμί, συνεχίζονται για τους ίδιους πάντα λόγους, με τους αρτοποιούς να συνδράμουν διακριτικά, με την ευαισθησία που τους διακρίνει, κάθε αναξιοπαθούντα που χτυπάει την πόρτα τους.

Οι πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλοι ανεξαιρέτως οι επαγγελματίες, έχει σαφή αντίκτυπο στη δουλειά τους, διότι η δυσκολία κάλυψης των λειτουργικών αναγκών, των πάγιων εξόδων, η δυσκολία στις προμήθειες των πρώτων υλών, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την οικονομική δυστοκία που συνεχίζεται για όλους.

Παρελκόμενο των προαναφερθέντων είναι η μείωση στις ποσότητες του ψωμιού που παρασκευάζουν οι αρτοποιοί το τελευταίο διάστημα. «Βεβαίως, έχουν μειωθεί οι παραγόμενες ποσότητες, γιατί δεν πρέπει να πηγαίνει τίποτα χαμένο, ούτε ψίχουλο και όχι για να βγάλουμε κέρδος, αλλά για να διατηρηθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρονικό διάστημα» υπογραμμίζει ο πρόεδρος των αρτοποιών.

Οι επαγγελματίες προσαρμόζουν την καθημερινότητά τους ανάλογα με τις καταστάσεις, μειώνουν την παραγόμενη ποσότητα ψωμιού και προσπαθούν να βοηθούν όσο μπορούν, αυτούς που έχουν ανάγκη, καλύπτοντας παράλληλα τις λειτουργικές τους ανάγκες στο μέτρο του δυνατού.

Κληθείς να σχολιάσει τις μελλοντικές εξελίξεις, ο κ. Γκίκας χαρακτηρίζει «θολό το τοπίο» πολιτικά και οικονομικά, εκφράζοντας την ευχή «με κεφαλαία γράμματα» όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, να επέλθει σύντομα ανάκαμψη και να διατηρηθεί η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου