ΤΟΠΙΚΑ

Αισιοδοξούν οι ξενοδόχοι, αλλά…

αισιοδοξούν-οι-ξενοδόχοι-αλλά-411331

Επαγγελματίες τονίζουν ότι η κινητικότητα των τελευταίων ημερών δεν θα καλύψει την πτώση του προηγούμενου διαστήματος

Σταδιακή αύξηση σημειώνεται στο ενδιαφέρον των Ελλήνων και των ξένων τουριστών, οι οποίοι εκφράζουν έντονα την επιθυμία να επισκεφθούν τη Μαγνησία, το τελευταίο κυρίως διάστημα, μετά το πάγωμα των κρατήσεων στις αρχές του μήνα. Τα δεδομένα που δημιουργούνται είναι ενθαρρυντικά προς την κατεύθυνση της τουριστικής κίνησης του Αυγούστου, η οποία αναμένεται, εκτός απροόπτου, να είναι αυξημένη. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, πολλοί επαγγελματίες εκτιμούν ότι ο Ιούλιος θα κλείσει με σαφή μείωση, διότι οι ακυρώσεις των προκρατήσεων και η στάση αναμονής που κράτησαν οι Ελληνες τουρίστες λόγω των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, λειτούργησαν ανασταλτικά για το δεύτερο και εξαιρετικά σημαντικό μήνα του καλοκαιριού. Η εφαρμογή των αυξήσεων του ΦΠΑ τον προσεχή Οκτώβριο, για τα ξενοδοχεία, και όχι στη μέση της σεζόν θα επιβαρύνει σημαντικά τις πλάτες των ξενοδόχων, αλλά από την άλλη πλευρά, εκφράζεται η άποψη ότι θα ήταν καταστροφική για τον τουρισμό η εφαρμογή τους στη διάρκεια της σεζόν.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι θέσεις των επαγγελματιών είναι λίγο ως πολύ κοινές με πολύ μικρές αποκλίσεις και βασικό χαρακτηριστικό την πεποίθηση ότι ο Αύγουστος θα κυμανθεί σε επιθυμητό επίπεδο. «Παρατηρείται ομαλοποίηση της κίνησης και των κρατήσεων που σημειώνονται από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μετά το άνοιγμα των Τραπεζών μπαίνουμε και πάλι σε καλοκαιρινούς ρυθμούς και ο Αύγουστος δείχνει ότι θα ανακτήσει τη δυναμική του» όπως αναφέρει ο Θανάσης Μπαρούτας, πρόεδρος της Ενωσης Καταστηματαρχών Ζαγοράς. Ο ίδιος επισημαίνει παράλληλα ότι στη διάρκεια του Ιουλίου σημειώθηκαν κάποιες απώλειες αλλά «όλοι φορείς του τουρισμού κινήθηκαν άμεσα, οι ξενοδόχοι κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να μετριαστεί το πρόβλημα». Η θέση που διατυπώνει ο πρόεδρος των επαγγελματιών της Ζαγοράς είναι ότι ο Αύγουστος ενδεχομένως να παρουσιάσει μικρές αποκλίσεις σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή σεζόν, αλλά θα είναι σίγουρα ικανοποιητικός, σύμφωνα με τα δείγματα που υπάρχουν μέχρι στιγμής.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης, επισημαίνει από την πλευρά του ότι «η κατάσταση βελτιώνεται σταδιακά, τηρουμένων των αναλογιών, αλλά δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να καλυφθεί η ζημιά που σημειώθηκε στη διάρκεια του Ιουλίου». Ο κ. Ζαφείρης εκτιμά ότι η κινητικότητα που παρατηρείται θα συνεχιστεί, ενώ παράλληλα υπάρχουν και κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, στοιχείο ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την πρόοδο και εξέλιξη του Αυγούστου. Παράλληλα ο πρόεδρος των ξενοδόχων τονίζει ότι είναι πολύ σημαντική η διοργάνωση μεγάλων γεγονότων όπως το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ το οποίο συγκεντρώνει πολυάριθμες συμμετοχές, για να προσθέσει ότι «είναι ευεργετική για τα ξενοδοχεία και τους επαγγελματίες της περιοχής μας, κάθε παρόμοια πρωτοβουλία».

Στα νησιά

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζεται σταδιακά και στις νησιωτικές περιοχές, με τους ρυθμούς των κρατήσεων να παρουσιάζουν σταδιακή άνοδο. Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Μάκης Κουκουλάκης, εμφανίζεται αισιόδοξος για την εξέλιξη της θερινής σεζόν, υπογραμμίζοντας ότι είναι εμφανής η κινητικότητα από την πλευρά των Ελλήνων και των ξένων τουριστών. Ο ίδιος διατυπώνει την άποψη ότι ενδεχομένως ο Ιούλιος δεν θα κλείσει με απώλειες λόγω της σταθερής και διαρκώς αυξανόμενης ροής τουριστών από το αεροδρόμιο της Σκιάθου, ενώ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «το στοίχημα είναι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, γιατί το πρώτο δεκαπενθήμερο θα έχει μεγάλη πληρότητα».

Αισιόδοξη εμφανίζεται και η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου Μαίρη Διαμάντη, η οποία κάνει λόγο για εμφανή αύξηση στις αφίξεις Ελλήνων και ξένων τουριστών και ταυτόχρονα ομαλοποίηση των κρατήσεων. «Πραγματοποιούνται κανονικά οι κρατήσεις από τους Ελληνες τουρίστες, ενώ παράλληλα υπάρχουν και αρκετές αφίξεις της τελευταίας στιγμής. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον Αύγουστο, αλλά οι τουρίστες, προσθέτει η ίδια, ζητούν όσο το δυνατόν πιο οικονομικές τιμές, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί».

Αναστροφή κλίματος προς το καλύτερο παρατηρείται, τέλος, και στην Αλόννησο, με την πρόεδρο των ξενοδόχων του νησιού, Ζωή Βαφίνη, να υπογραμμίζει ότι «μετά τις τελευταίες εξελίξεις άρχισε να διαφαίνεται κινητικότητα από την πλευρά των Ελλήνων, και των Ευρωπαίων. Δεν μεταφράζεται κατ’ ανάγκη σε κρατήσεις αλλά υπάρχουν αιτήματα και ενδιαφέρον για διαμονή στο νησί. Οι Ελληνες προς το παρόν νιώθουν πιο ασφαλείς εξαιτίας του ανοίγματος των Τραπεζών και κατά συνέπεια πραγματοποιούν κρατήσεις, ρωτούν, εκφράζουν το ενδιαφέρον τους». Οι κρατήσεις του τρέχοντος διαστήματος εκτιμάται ότι σε καμία περίπτωση δεν θα καλύψουν το ποσοστό της ζημιάς που δημιουργήθηκε, αλλά η κ. Βαφίνη εκφράζει την ελπίδα ότι «θα σώσουμε τον Αύγουστο και ενδεχομένως και το Σεπτέμβριο, διότι αρκετοί Ελληνες που δεν έχουν υποχρεώσεις, συνήθως κάνουν διακοπές και το συγκεκριμένο μήνα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου