ΤΟΠΙΚΑ

Η Αγγελική Φράγκου δίνει χαμόγελο σε νοσοκομεία και φυλακές

η-αγγελική-φράγκου-δίνει-χαμόγελο-σε-ν-415653

Η Αγγελική Φράγκου πραγματοποιεί παραστάσεις αναδεικνύοντας την κοινωνική διάσταση του θεάτρου

Εργο ζωής και κατάθεση ψυχής είναι η κάθε πρωτοβουλία που αναπτύσσει με ιδιαίτερη ευαισθησία η Αγγελική Φράγκου, Βολιώτισσα με ρίζες από το Πήλιο, η οποία αναπτύσσει πολύ αξιόλογη δραστηριότητα στην Αθήνα, με επίκεντρο το θέατρο και την έννοια της κοινωνικής προσφοράς. Η 32χρονη ηθοποιός, η οποία είναι ειδικευμένη στο παιδικό θέατρο, είναι η «ψυχή» του θεάτρου «Ρετρό» το οποίο δημιούργησε με ουσιαστικό στόχο την ανάδειξη της κοινωνικής διάστασης της τέχνης, προσφέροντας χαμόγελα και αισιοδοξία σε ιδρύματα, νοσοκομεία και φυλακές. Εχοντας στις δημιουργικές της αποσκευές το πρώτο βραβείο σε θεατρικό φεστιβάλ με θέμα το παιδί ως ισότιμο πολίτη, η ταλαντούχα Βολιώτισσα περιοδεύει στο Πήλιο με την «Πριγκίπισσα και το μπιζέλι» του Αντερσεν, ακολουθώντας μνήμες αγαπημένες της παιδικής της ηλικίας, σ’ ένα τόπο που έχει γραφεί με δυνατά συναισθήματα στην ψυχή της.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του θεάτρου «Ρετρό» έχει θέσει ως στόχο ζωής να κάνει τους ανθρώπους γύρω της χαρούμενους, ανοίγοντας παράθυρο αισιοδοξίας σε δύσκολες εποχές για όλους. «Είμαι ηθοποιός, έχω σπουδάσει υποκριτική και στη συνέχεια σπούδασα παιδαγωγική του θεάτρου, προκειμένου να κάνω θέατρο για παιδιά. Στη συνέχεια δημιούργησα την εταιρεία Θεάτρου «Ρετρό» η οποία ασχολείται αποκλειστικά με το παιδικό θέατρο» όπως αναφέρει η ίδια, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι στόχος ζωής ήταν για την ίδια να δραστηριοποιηθεί στο συγκεκριμένο αντικείμενο, προσεγγίζοντας τα παιδιά μέσα από τη διαδικασία του θεάτρου.

Κατά ευτυχή συγκυρία, καλλιτεχνική αφετηρία αποτέλεσε για την ίδια το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και η συνεργασία με το Σπύρο Μαβίδη, τότε καλλιτεχνικό διευθυντή, στα «Ταξίδια του τυχερού Πέτρου».

Η συγκεκριμένη συνεργασία έχει καταγραφεί με έντονα και ιδιαίτερα ευχάριστα συναισθήματα στη μνήμη της Αγγελικής, η οποία βίωσε ξέγνοιαστες στιγμές περνώντας τα καλοκαίρια της στο Βόλο και το Πήλιο και θυμάται με αγάπη και νοσταλγία τους φίλους των παιδικών χρόνων στο Βόλο και την Τσαγκαράδα.

«Ηταν η πρώτη μου δουλειά στο ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και κατόπιν, το Νοέμβριο του 2011 δημιούργησα την εταιρεία, γιατί ο στόχος μου ήταν πάντα το παιδικό θέατρο», σημειώνει η ίδια, τονίζοντας παράλληλα ότι το όνομα «Ρετρό» προέρχεται από το αποσπασμένο πρώτο συνθετικό της γαλλικής λέξης retrospectif που σημαίνει αναδρομικός.

Η αποδοχή του κόσμου σε κάθε παράσταση είναι συγκλονιστική και είναι ιδιαίτερα σημαντικό το μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται «παραστάσεις αυξημένης φροντίδας» και προσφέρει ανάταση ψυχής σε ιδρύματα και χώρους κράτησης. «Παίζουμε σε ορφανοτροφεία, στις φυλακές, σε χώρους που χρειάζονται το θέατρο. Εχουμε παίξει στις φυλακές της Θήβας, στις φυλακές Αυλώνας, στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα», στο ΚΕΘΕΑ. Σε χώρους όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν να έρθουν κοντά μας, πηγαίνουμε εμείς» εξηγεί η Αγγελική.

Παραστάσεις στις φυλακές

Παιδιά και ενήλικες, τρόφιμοι ιδρυμάτων αλλά και κρατούμενοι, γίνονται κοινωνοί μιας μοναδικής εμπειρίας. Ανθρωποι που ενδεχομένως δεν είχαν παρακολουθήσει θέατρο κατά το παρελθόν, έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν δημιουργικές στιγμές, να γίνουν κι αυτοί κομμάτι της παράστασης που ξεδιπλώνεται πάνω στη σκηνή, προσφέροντάς τους απλόχερα την ευκαιρία να ξαναγίνουν για λίγο παιδιά, να ανακαλύψουν κρυμμένες ευαισθησίες.

Σκιαγραφώντας τις σκέψεις και τη φιλοσοφία της, η ταλαντούχα ηθοποιός με ρίζες από την Τσαγκαράδα, τονίζει ότι «είναι σημαντικό για μας, οι παραστάσεις μας να παρουσιάζονται σε χώρους μη συμβατικούς και αναμενόμενους, εκτός από το συμβατικό χώρο του θεάτρου. Με αυτό τον τρόπο θέλουμε να προσεγγίσουμε το κοινό που δεν έχει τη δυνατότητα να έρθει σε μας για να παρακολουθήσει τις παραστάσεις μας».

Η αρχή έγινε το Νοέμβριο του 2012 όταν «επισκεφτήκαμε το τμήμα μητέρων και ανήλικων κρατουμένων στις φυλακές της Θήβας με την παράστασή μας «Από πού πάνε για το Κάστρο, παρακαλώ;» έχοντας μεγάλη ανταπόκριση. Οι παραστάσεις στις φυλακές είναι από τις πιο ιδιαίτερες και συγκινητικές εμπειρίες που έχω βιώσει. Δεν είναι εύκολο να περιγράψεις το αίσθημα του να βρίσκεσαι εντός της φυλακής, έστω και για λίγες ώρες. Οι κρατούμενες με τα παιδιά τους δεν διαφέρουν ίσως σε τίποτα από τους ανθρώπους γύρω μας. Δεν μπορώ να ξέρω πως νιώθουν για αυτά που έκαναν, βίωσα όμως κοντά τους τη θέλησή τους να συνεχίσουν τη ζωή τους» σημειώνει με ιδιαίτερη ευαισθησία η ίδια.

Στόχος και προσδοκία της πολυτάλαντης Βολιώτισσας είναι να επεκτείνει την κοινωνική της δραστηριότητα και στην περιοχή μας, παρουσιάζοντας παραστάσεις στις φυλακές και τα ιδρύματα του Βόλου. «Είναι μέσα στους στόχους μου, αλλά πρέπει να δημιουργήσεις τις κατάλληλες συνθήκες για να μπορέσεις να το πραγματοποιήσεις» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Παραμύθια στον κόσμο

Τα εύσημα για τη σημαντική προσπάθεια της καλλιτεχνικής διευθύντριας της ομάδας θέατρο «Ρετρό» δόθηκαν τον περασμένο Μάρτιο, στο πλαίσιο του φεστιβάλ με θέμα «παιδί ισότιμος πολίτης» που πραγματοποιήθηκε στο θεατρικό οργανισμό της Αθήνας «Κινητήρας στούντιο» όπου παρουσίασε την «Πριγκίπισσα και το μπιζέλι». Το συγκεκριμένο έργο, που αναφέρεται στην ισότητα και το παιδί ως ισότιμο πολίτη, απέσπασε το πρώτο βραβείο, εν μέσω αρκετών συμμετοχών.

Σημαντικό κεφάλαιο της γενικότερης δράσης που αναπτύσσει η ομάδα θέατρο «Ρετρό», είναι η παρουσίαση γνωστών παραμυθιών, στον τόπο όπου γεννήθηκαν.

Το πρώτο ταξίδι της ομάδας στο εξωτερικό πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2013 με την παρουσίαση του έργου «Από πού πάνε για το κάστρο παρακαλώ» στο Ελληνόφωνο σχολείο της Νορβηγίας, που βρίσκεται στο Οσλο.

Πιστή στην υπόσχεσή της ότι οι μύθοι και τα παραμύθια από όλο τον κόσμο μπορούν να συναντηθούν, να βρουν τα κοινά τους στοιχεία, δημιουργώντας φιλίες και δεσμούς μεταξύ τους, η ομάδα Θέατρο «Ρετρό» ταξίδεψε στη Νορβηγία, προκειμένου το παραμύθι «Από πού πάνε για το κάστρο παρακαλώ;» να γνωρίσει τη γενέτειρά του, τη χώρα που «γέννησε» τον αρχικό μύθο «Ανατολικά του ήλιου, δυτικά της σελήνης».

Το δεύτερο ταξίδι στο εξωτερικό πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον προσεχή Οκτώβριο στη Γερμανία όπου η παράσταση «Βατραπουνζέλ» θα παρουσιαστεί στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο του Βερολίνου για τα παιδιά των ομογενών.

Παράλληλα, η παράσταση με τίτλο «Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι» του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, που αυτές τις μέρες περιοδεύει στο Πήλιο, θα ταξιδέψει το Μάρτιο στην Κοπεγχάγη, την πρωτεύουσα της Δανίας. «Αυτός είναι ο χαρακτήρας της εταιρείας. Μας ενδιαφέρει, δηλαδή, να επιστρέφουν τα παραμύθια στον τόπο όπου γεννήθηκαν, να συναντάμε και παιδιά από άλλες χώρες και να αναπτύσσουμε μαζί τους διάλογο» υπογραμμίζει στο σημείο αυτό η «ψυχή» της ομάδας.

Η ένθερμη ανταπόκριση του κόσμου, μα πάνω απ’ όλα των παιδιών, σε κάθε θεατρικό βήμα της ομάδας, αποτελεί έμπρακτη επιβράβευση των προσπαθειών που καταβάλλονται. Η Αγγελική Φράγκου συνεχίζει με απίστευτο κέφι και πολύ μεγάλη ευαισθησία τη θεατρική της πορεία, η οποία βασίζει στις αρχές και αξίες της κοινωνικής προσφοράς, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να έχουμε αισιοδοξία και να είμαστε ταυτόχρονα ρεαλιστές, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε, αλλά και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που βιώνει η Ελλάδα».

Περιοδεία στο Πήλιο

«Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι», το αγαπημένο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, ταξιδεύουν στο Πήλιο, σε ένα γνώριμο κι αγαπημένο τόπο για την Αγγελική, προκειμένου να αφηγηθούν μια όμορφη ιστορία, που γοητεύει μικρούς και μεγάλους. Παραστάσεις πραγματοποιούνται στις 21 Ιουλίου, 20.00, στο Νεοχώρι, στην Πλατεία Νεοχωρίου. Στις 23 Ιουλίου, 20.00, προγραμματίζεται παράσταση στο Δημοτικό Σχολείο Αργαλαστής, στις 25 Ιουλίου, 20.30,στην Πλατεία Αγίου Ιωάννη και στις 27 Ιουλίου στις 8.30 μμ στην πλατεία Λαμπινούς.

Η παράσταση ταξιδεύει στο Πήλιο με την υποστήριξη των συλλόγων: Τουριστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Τσαγκαράδας, Εξωραϊστικός – Πολιτιστικός σύλλογος «Οι Πινακάτες», Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Πλάκας Νεοχωρίου Μαγνησίας, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Αργαλαστής, Τουριστικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ιωάννη Πηλίου. Το έργο παρουσιάζεται σε διασκευή Μαργαρίτας Κυραγιάννη, σκηνοθεσία Ελένης Κασσίου, Μαργαρίτας Κυραγιάννη, Αγγελικής Φράγκου. Τη διδασκαλία υποκριτικής επιμελήθηκαν οι Αιμίλιος Αλεξανδρής, Ειρήνη Χατζηνίκου, τη διδασκαλία κούκλας η Εμμανουέλα Καποκάκη, χορογραφία & Placement Ηρακλής Μπριασούλης, μουσική επιμέλεια «Θέατρο ΡΕΤΡΟ», σκηνικά Αννα Μαγουλιώτη, κοστούμι Βιβέτα Στρατηγού, γραφιστικά Σπυριδούλα Αρταβάνη, μετάφραση και εκπαίδευση στα Αγγλικά Ελένη Καζαντζίδου και Μιχάλης Κουλουρίδης, οργάνωση παραγωγής Θηρεσία Θεοδώρου, παραγωγή «Θέατρο ΡΕΤΡΟ», ερμηνεία Αγγελική Φράγκου, φωνή μαμάς Μαργαρίτα Κυραγιάννη, φωνή βασίλισσας Ελένη Κασσίου, φωνή πρίγκιπα Αχιλλέας Παπαγεωργίου.

Η τιμή εισόδου είναι 5 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 211.01.04.750 – 6983.434.636.

Χορηγός επικοινωνίας είναι η εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Η Αγγελική Φράγκου είναι αφοσιωμένη στο θέατρο

Αναμνηστική φωτογραφία από την παράσταση στη Νορβηγία

Παράσταση στη φυλακή

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου