ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αύξηση ιδιωτικών αεροσκαφών στο αεροδρόμιο της Σκιάθου

αύξηση-ιδιωτικών-αεροσκαφών-στο-αερο-418702

Οι τουριστικοί πράκτορες βρίσκονται σε αναμονή προσβλέποντας σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται μέχρι στιγμής η κίνηση στο αεροδρόμιο της Σκιάθου όπου σημειώνεται αύξηση στις τακτικές πτήσεις εσωτερικού και τις αφίξεις ιδιωτικών αεροσκαφών. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, παραμένει ο προβληματισμός των τουριστικών πρακτόρων, οι οποίοι παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Ο προβληματισμός των τουριστικών πρακτόρων έγκειται στο γεγονός ότι αρκετοί αλλοδαποί έχουν ήδη κατευθυνθεί σε άλλους προορισμούς, στη διάρκεια του Ιουλίου, ενώ η ευχή που διατυπώνουν είναι να επέλθει άμεσα ηρεμία σε όλα τα πεδία.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αερολιμενάρχης Σκιάθου, Ηλίας Πετράκης, το πρόγραμμα πτήσεων συνεχίζεται με κανονικούς ρυθμούς μέχρι στιγμής, με εμφανείς αυξητικές τάσεις. Παράλληλα πραγματοποιούνται τρεις τακτικές πτήσεις εσωτερικού της Ολυμπιακής σε καθημερινή βάση, ενώ στο μεταξύ παρατηρείται αύξηση και στις αφίξεις ιδιωτικών αεροσκαφών. Στα επίσημα στατιστικά στοιχεία του αεροδρομίου, καταγράφηκαν 38 ιδιωτικά αεροσκάφη εσωτερικού το φετινό Ιούνιο έναντι 23 πέρυσι και 28 ιδιωτικά αεροσκάφη εξωτερικού έναντι 17 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι τουριστικοί πράκτορες, στο μεταξύ, έχουν το βλέμμα στραμμένο στις παγωμένες κρατήσεις του Ιουλίου, κάνοντας λόγο για ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο, το οποίο αποδίδεται στην πολιτική και οικονομική αστάθεια που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα.

Η εικόνα είναι κοινή και ο προβληματισμός που δημιουργείται στο συγκεκριμένο κλάδο είναι ανάλογος, δεδομένου ότι οι εξελίξεις του συγκεκριμένου μήνα, έστρεψαν το ενδιαφέρον δεκάδων τουριστών, σε άλλες κατευθύνσεις. Παράλληλα, αρχίζουν να διαφαίνονται τα πρώτα θετικά δείγματα ενδιαφέροντος από την πλευρά των Ελλήνων τουριστών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης με τις εποχές πριν από την κρίση, όπως εκτιμούν οι καλά γνωρίζοντες τα θέματα του τουρισμού.

Το σημείο που δημιουργεί, ωστόσο, μεγαλύτερη ανησυχία στους επαγγελματίες, είναι οι επερχόμενες αυξήσεις στο ΦΠΑ και τη φορολογία.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο τουριστικός πράκτορας Αλέκος Ευσταθίου, ο οποίος δραστηριοποιείται στη Σκιάθο, υπογραμμίζει ότι «η αύξηση του ΦΠΑ θα αποτελέσει πλήγμα για τις τουριστικές επιχειρήσεις, ειδικά για τις μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, διότι δουλεύουν με μικρό ποσοστό κέρδους. Εάν δεν υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις να αυξηθούν οι τιμές τους, θα έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας» εκτιμά ο ίδιος. Παράλληλα ο κ. Ευσταθίου αναφέρει ότι οι μεγάλες μονάδες ενδεχομένως θα είναι σε θέση να απορροφήσουν το κόστος του ΦΠΑ σε σχέση με τα μικρότερα ξενοδοχεία, ενώ είναι παρήγορο το γεγονός ότι ορισμένοι τουρ οπερέιτορς του εξωτερικού έχουν τη διάθεση να επαναδιαπραγματευθούν συμβόλαια, προκειμένου να αυξηθούν οι τιμές των ξενοδοχείων, ούτως ώστε μέρος της αύξησης του ΦΠΑ να απορροφηθεί μεσοσταθμικά.

«Υπάρχει η διάθεση της επαναδιαπραγμάτευσης συμβολαίων και εκτιμώ ότι υπάρχει περιθώριο κάποιων αυξήσεων. Ηδη υπογράφαμε συμβόλαια με αυξήσεις από 2 έως 5% με ορισμένες εταιρείες. Θεωρώ όμως, ότι αυτό που θα μας επιβαρύνει κατά πολύ, είναι η αύξηση της φορολογίας και η προκαταβολή φόρου για κέρδη τα οποία πιθανόν δεν θα εισπράξουμε. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι υφεσιακό, δεν είναι αναπτυξιακό, διότι το ποσό που θα κληθώ να καταβάλω ως προκαταβολή φόρου, θα μπορούσα να το έχω επενδύσει στην επιχείρησή μου» όπως υπογραμμίζει ο ίδιος επιχειρηματίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου