ΤΟΠΙΚΑ

Ζητούμενο για τον τουρισμό να σωθεί ο Αύγουστος…

ζητούμενο-για-τον-τουρισμό-να-σωθεί-ο-α-420787

Επαγγελματίες υπογραμμίζουν ότι η αύξηση του ΦΠΑ δεν πρέπει να εφαρμοστεί στη μέση της σεζόν

Με το βλέμμα στραμμένο στις πολιτικές εξελίξεις είναι οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, επισημαίνοντας ότι πρέπει να εξομαλυνθεί άμεσα η κατάσταση, για να προσθέσουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφαρμοστεί τη δεδομένη χρονική στιγμή η αύξηση του ΦΠΑ σε διαμονή και εστίαση. Στο μεταξύ, οι πρώτες κρατήσεις από Ελληνες τουρίστες αρχίζουν να διαφαίνονται δειλά, αλλά κοινή πεποίθηση των ξενοδόχων είναι ότι για να σωθεί ο Αύγουστος, παρά τις σημαντικές απώλειες που έχουν καταγραφεί, κυρίως λόγω της αστάθειας των τελευταίων εβδομάδων, πρέπει να ομαλοποιηθεί άμεσα η οικονομική και πολιτική κατάσταση.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Για «στασιμότητα από την πλευρά των Ελλήνων» κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης, εκτιμώντας ότι οι οποίες εξελίξεις θα διαφανούν μόλις επαναλειτουργήσουν οι τράπεζες. Ο ίδιος εκτιμά ότι η αύξηση του ΦΠΑ πρέπει να εφαρμοστεί μετά το τέλος της τουριστικής σεζόν, περί τα τέλη Οκτωβρίου δηλαδή, διότι αν ισχύσει άμεσα, θα αποβεί καταστροφικό για τις επιχειρήσεις, οι οποίες δεν θα κατορθώσουν πρακτικά να απορροφήσουν το ποσοστό της αύξησης.

Ο αντιπρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας και του ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Κώστας Λεβέντης, κάνει από την πλευρά του λόγο για σταδιακή αύξηση των κρατήσεων από την εγχώρια αγορά, προσβλέποντας στην άμεση ομαλοποίηση της κατάστασης «για να μπορέσουμε να κερδίσουμε τον Αύγουστο, γιατί τον Ιούλιο τον έχουμε χάσει» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο κ. Λεβέντης τονίζει ότι «ο Αύγουστος είναι ήδη «πληγωμένος», αλλά μπορεί να ενδυναμωθεί εάν αυξηθεί ο αριθμός των Ελλήνων οι οποίοι θα έρθουν στην περιοχή μας για διακοπές». Παράλληλα ο ίδιος ξενοδόχος σημειώνει ότι θα είναι ευεργετική η αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού αλλά και των Βαλκάνιων επισκεπτών.

Ουσιαστική προϋπόθεση, ωστόσο, για να επιβιώσει ο τουρισμός την παρούσα ειδικά χρονική στιγμή, είναι να μην εφαρμοστεί στη μέση της σεζόν η προβλεπόμενη αύξηση του ΦΠΑ. «Το θέμα είναι να έχουμε τους καλύτερους όρους επιβίωσης. Οι επαγγελματίες θα κληθούμε να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ας ελπίσουμε ότι θα καθυστερήσει ο χρόνος εφαρμογής του νέου ΦΠΑ, γιατί είναι εντελώς άκαιρο να εφαρμοστεί πάνω στην τουριστική περίοδο» σημειώνει, κλείνοντας, ο κ. Λεβέντης.

Η θέση των επαγγελματιών είναι κοινή στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Μάκης Κουκουλάκης «η κατάσταση θα βελτιωθεί εάν επέλθει ηρεμία στο πολιτικό και οικονομικό πεδίο». Ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Σκιάθου κάνει λόγο για σταδιακή βελτίωση της εικόνας από την πλευρά των Ελλήνων τουριστών, τονίζοντας παράλληλα ότι η αύξηση του ΦΠΑ είναι ζημιογόνα για τον τουρισμό και από θέση ανταγωνισμού και από θέμα εσόδων, επενδύσεων κλπ. «Από την άλλη πλευρά, στο σημείο που φτάσαμε είναι το καλύτερο σενάριο σε σχέση με υπόλοιπα, έστω κι αν χάσουμε χρήματα και θέσεις εργασίας» σημειώνει ο ίδιος.

Ο τουριστικός πράκτορας της Σκοπέλου, Βαγγέλης Δρόσος, επισημαίνει από την πλευρά του ότι «εάν εφαρμοστεί άμεσα η αύξηση του ΦΠΑ απαιτείται πλήρης επανασχεδιασμός του τουριστικού προϊόντος». Ο ίδιος εκτιμά ότι το συγκεκριμένο μέτρο «δυσχεραίνει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, διότι πιστεύω, τονίζει, ότι οι μικρότερες επιχειρήσεις θα προσπαθήσουν να απορροφήσουν το κόστος, γεγονός που θα προσθέσει επιπλέον βάρος στις πλάτες τους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου