ΤΟΠΙΚΑ

Επαγγελματίες: «Ο κόσμος μετράει και το δεκάλεπτο»

επαγγελματίες-ο-κόσμος-μετράει-και-τ-427301

Κατακόρυφη πτώση σημειώνεται στον ημερήσιο τζίρο το τελευταίο δεκαπενθήμερο

Δραματική μείωση σημειώνεται στην κίνηση των καταστημάτων, με την τοπική αγορά και τους επαγγελματίες να γίνονται αποδέκτες της δραματικής μείωσης του ημερήσιου τζίρου λόγω των εξελίξεων του τελευταίου δεκαπενθημέρου. Το «πάγωμα» του καταναλωτικού ενδιαφέροντος λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί, έχει δυσμενείς επιπτώσεις για τους επαγγελματίες και κυρίως για τους ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη ζοφερή πραγματικότητα των τελευταίων ημερών. Οι επαγγελματίες που μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, εκφράζουν την αγωνία και τον προβληματισμό τους, υπογραμμίζοντας ότι οι καταναλωτές σκέπτονται πολύ για να ξοδέψουν ακόμη και το δεκάλεπτο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Η μείωση είναι αισθητή από τη μέρα που έκλεισαν οι Τράπεζες, διότι δεν υπάρχει ρευστότητα. Ο κόσμος φυλάει τα χρήματά του ως κόρη οφθαλμού, για να ψωνίσει λίγα τρόφιμα ή να βγάλει εις πέρας της υποχρεώσεις του» υπογραμμίζει ο Σπύρος Γιούλας, ο οποίος ασχολείται με την επιδιόρθωση υποδημάτων. Η δεινή κατάσταση των τελευταίων ημερών έχει άμεσο αντίκτυπο στη δουλειά του, ενώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «ο κόσμος κάνει τα απαραίτητα, ακόμη και στις επιδιορθώσεις υποδημάτων, διότι μετράει ακόμη και το πενηντάλεπτο, το εικοσάλεπτο, το δεκάλεπτο». Οι αναγκαστικές περικοπές του κόσμου έχουν άμεσο αντίκτυπο στους επαγγελματίες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προφανές πρόβλημα στην κάλυψη των πάγιων υποχρεώσεών τους. «Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε εύκολα στις υποχρεώσεις μας, το ρεύμα, το ενοίκιο, τις ασφαλιστικές μας εισφορές» αναφέρει ο κ. Γιούλας, για να προσθέσει ότι «ο κόσμος είναι απογοητευμένος. Ολοι θεωρούν το μέλλον αβέβαιο». Ο ίδιος διατηρεί, ωστόσο, την αισιοδοξία του, σημειώνοντας ότι η θετική σκέψη είναι απαραίτητη για να ξεπεράσουμε τον κυκεώνα της κρίσης.

Ο Μανώλης Βαρδουλάκης, ιδιοκτήτης μπακάλικου με Κρητικά προϊόντα, αναφέρει ότι έχει μειωθεί ο ημερήσιος τζίρος τις δύο τελευταίες εβδομάδες. «Ο ημερήσιος τζίρος ήταν ήδη χαμηλός από τον Ιανουάριο λόγω των πολιτικών ανακατατάξεων. Στον ήδη πεσμένο τζίρο, προστέθηκε επιπλέον μείωση τις δεκαπέντε τελευταίες μέρες που ο κόσμος αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας και προσπαθούμε να διατηρήσουμε τα μαγαζιά μας» σημειώνει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Οι καταναλωτές, από την πλευρά τους, δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν τα είδη της επιλογής τους. «Ο κόσμος έχει ελαττώσει πολύ τις αγορές του και σκέφτεται ακόμη και το εικοσάλεπτο, το δεκάλεπτο γιατί δεν ξέρει την άλλη μέρα αν θα έχει χρήματα, αν θα πληρωθεί» τονίζει ο κ. Βαρδουλάκης, ο οποίος σημειώνει παράλληλα ότι η έλλειψη ρευστότητας έχει αντίκτυπο και στον ανεφοδιασμένο των επιχειρήσεων. Παρόλα ταύτα, διατηρεί την αισιοδοξία του και τονίζει ότι «πρέπει όλοι μας να αλλάξουμε νοοτροπία, να σηκώσουμε μανίκια και να δουλέψουμε αγαπημένοι, δίνοντας βαρύτητα στα ελληνικά προϊόντα».

Δύσκολη καθημερινότητα

Ο ιδιοκτήτης περιπτέρου Αποστόλης Οροκλός, κάνει λόγο για μείωση του τζίρου κατά το ένα τρίτο το τελευταίο διάστημα διότι «ο κόσμος φοβάται να ανοιχτεί και ψωνίζει τα απολύτως απαραίτητα, τσιγάρα, εφημερίδα και ίσως λίγο νερό» όπως αναφέρει. Ο ίδιος επαγγελματίας διατυπώνει, στο σημείο αυτό, τον έντονο προβληματισμό του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, με τη σκέψη της ενδεχόμενης επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης στη χώρα. «Θα περάσει αρκετός καιρός έως ότου ο κόσμος νιώσει και πάλι ασφάλεια, έως ότου αρχίσει να ξοδεύει και πάλι χρήματα» υπογραμμίζει ο ίδιος. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, πάντως, «ο κόσμος προσπαθεί να παίρνει τα απολύτως απαραίτητα για να ζήσει, να είναι εντάξει στο σπίτι του, χωρίς περιττά έξοδα. Κάθε μέρα κάνουμε αγώνα για να μαζέψουμε χρήματα και να προμηθευτούμε εμπόρευμα» σημειώνει ο κ. Οροκλός.

Για σταθερή κίνηση κάνει λόγο ο Ιωσήφ Χριστοφορίδης, ο οποίος βρίσκεται πολλά χρόνια στην εμπορική αγορά ως ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ. Οπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο κ. Χριστοφορίδης «η κίνηση είναι φυσιολογική, αλλά ο κόσμος περιορίζεται μόνο στα αναγκαία. Δεν αγοράζουν μεγάλες ποσότητες οι καταναλωτές. Παίρνουν απ’ όλα αλλά σε μικρές ποσότητες. Καθημερινά, ο τζίρος κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα, όπως ήταν και πριν». Την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο, «ο κόσμος προμηθεύτηκε μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων, τα οποία θα αναπληρώσει μόλις καταναλωθούν τα αποθέματα. Η κίνηση δεν πέφτει, καταλήγει ο κ. Χριστοφορίδης, διότι οι καταναλωτές προμηθεύονται διάφορα είδη και υπάρχει ποικιλία επιλογών».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου