ΤΟΠΙΚΑ

Μείωση 90% στα ενοικιαζόμενα ~ Αγωνιούν οι επαγγελματίες

μείωση-90-στα-ενοικιαζόμενα-αγωνιούν-ο-428726

Πολύ μικρό ποσοστό συγκεντρώνει κρατήσεις που κυμαίνονται από 30-50% τη δεδομένη περίοδο

Σημαντικά προβλήματα σημειώνονται στον κλάδο των ενοικιαζομένων δωματίων της περιοχής μας, με τους επαγγελματίες να διατυπώνουν την αγωνία τους, λόγω της κατακόρυφης πτώσης στην τουριστική κίνηση, που υπολογίζεται γύρω στο 90%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο κ. Νίκος Κλειτσογιάννης, πρόεδρος των Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Επιπλωμένων Διαμερισμάτων Θεσσαλίας και Βορείων Σποράδων, σε ελάχιστες περιπτώσεις οι κρατήσεις κυμαίνεται μεταξύ 30 και 50%.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η ζοφερή πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα και επιδεινώθηκε μετά το διάγγελμα περί δημοψηφίσματος, μεταφράζεται σε «πάγωμα» των κρατήσεων από την πλευρά των Ελλήνων τουριστών, οι οποίοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις. Τουρισμός και οικονομία λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία και κατά συνέπεια είναι εμφανείς οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα των επαγγελματιών.

Αναλύοντας τα αριθμητικά δεδομένα που υπάρχουν, ο κ. Κλειτσογιάννης, πρόεδρος, παράλληλα του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων και διαμερισμάτων Μαγνησίας και β’ αντιπρόεδρος στο πανελλαδικό συμβούλιο, υπογραμμίζει ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις η πληρότητα είναι μηδενική, σε άλλες περιπτώσεις προσεγγίζει το 40% και το ποσοστό 10% εξάγεται ως ο μέσος όρος». Αξιο υπογράμμισης είναι, στο σημείο αυτό, το γεγονός ότι οι τιμές είναι μειωμένες, πολύ περισσότερο σε σύγκριση με πέρυσι αλλά παρόλα ταύτα η τουριστική κίνηση σημειώνει κατακόρυφη πτώση, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί, με επίκεντρο την Ελληνική οικονομία.

Το σύνολο των επαγγελματιών εκφράζει «την έντονη απογοήτευσή του και ελπίζει ότι μπορεί ενδεχομένως να αναστραφεί η κατάσταση στη διάρκεια του Αυγούστου, προκειμένου να κατορθώσουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας» όπως αναφέρει ο κ. Κλειτσογιάννης. Παράλληλα, ο ίδιος τονίζει ότι «τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχουν τηλεφωνήματα ούτε ερωτήσεις, εάν υπάρχουν άδεια δωμάτια στην περιοχή».

Σχολιάζοντας τη γενικότερη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ο κ. Κλειτσογιάννης επισημαίνει ότι ήταν αναμενόμενη η πτώση, διότι οι Ελληνες τουρίστες, που πάντα ήταν οι βασικοί πελάτες των ενοικιαζομένων, είναι αναγκασμένοι εκ των πραγμάτων να αντιμετωπίσουν ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητά τους και κατά συνέπεια δίνουν προτεραιότητα στις άμεσες ανάγκες και όχι στις διακοπές τους.

Στα νησιά

Η εικόνα είναι η ίδια παντού, τόσο στη χερσαία όσο και στη νησιωτική Μαγνησία, με πολύ μικρές, σχεδόν ανεπαίσθητες αποκλίσεις. Ολοι οι επαγγελματίες βρίσκονται σε αναμονή, καταβάλλοντας προσπάθειες προκειμένου να διατηρήσουν τις οικογενειακές επιχειρήσεις.

Οπως αναφέρει στο σημείο αυτό η Συνοδή Αρμαμέντου, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Σκιάθου «το νησί έχει κόσμο αλλά είναι ξένοι, οι οποίοι έχουν κλείσει πακέτα διακοπών και όχι μεμονωμένες περιπτώσεις. Δεν υπάρχουν Ελληνες και η κρίση έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στις τιμές, διότι όσοι ενδιαφέρονται να κάνουν διακοπές, ζητούν πάρα πολύ χαμηλές τιμές. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει, η κατάσταση είναι άσχημη για όλους και έχουμε ελάχιστες κρατήσεις τον Αύγουστο».

Σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται παράλληλα οι επαγγελματίες της Σκοπέλου, οι οποίοι αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία την κατάσταση, με την προσδοκία της ανάκαμψης. «Είναι δύσκολα τα πράγματα, υπάρχουν πολλές ακυρώσεις και γενικά είναι παγωμένες οι κρατήσει. Μέχρι στιγμής δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί επακριβώς το μέγεθος της ζημιάς που έχουμε υποστεί, διότι όλα θα εξελιχθούν ανάλογα με τις εξελίξεις» όπως υπογραμμίζει ο Γιώργος Αναγνώστου, ιδιοκτήτης ενοικιαζομένων δωματίων. Ο ίδιος επισημαίνει ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου εξελίσσεται πολύ άσχημα για όλους τους επαγγελματίες, αλλά το παρήγορο είναι ότι δεν έχουν σημειωθεί ακυρώσεις τον Αύγουστο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου