ΤΟΠΙΚΑ

Λαμπρά αστρονομικά μυαλά ~ Βολιώτες διακρίθηκαν σε πανελλήνιο διαγωνισμό

λαμπρά-αστρονομικά-μυαλά-βολιώτες-δι-428762

Τρεις Βολιώτες μεταξύ των αριστούχων που θα βραβευτούν από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου

Τρεις Βολιώτες, δύο μαθήτριες και ένας μαθητής, συγκαταλέγονται μεταξύ των αριστούχων μαθητών του 20ού Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής, που θα βραβευθούν σήμερα, Σάββατο 11 Ιουνίου στις 8 μ.μ. σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο).

Πρόκειται για τους: Βασιλική Γερμάνη, του 1ου Λυκείου Βόλου, Αντώνη Νταϊλιάνη, του 8ου Λυκείου Βόλου και Παρασκευή Κατσιαβριά του 1ου Λυκείου Βόλου, οι οποίοι σημείωσαν υψηλές επιδόσεις στον παραπάνω διαγωνισμό. Και οι τρεις μαθητές είναι αριστούχοι στο σχολείο και εκφράζουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την αστρονομία και την αστροφυσική γενικότερα, εκτιμώντας ότι είναι μια επιστήμη με πολλές προοπτικές στο μέλλον.

O Αντώνης είναι λάτρης της Αστρονομίας από μικρή ηλικία, ενώ όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά «διάβαζα από μικρή ηλικία αστρονομικά βιβλία και όταν είδα το επίπεδο των μαθημάτων που πραγματοποιούνται από την Εταιρεία Αστρονομίας, αποφάσισα να συμμετάσχω».

Η Παρασκευή αναφέρει ότι η αστροφυσική είναι μια επιστήμη που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μπορεί να προσφέρει προοπτικές εξέλιξης στους νέους επιστήμονες.

Η Βασιλική προσανατολίζεται σε μελλοντικές σπουδές και καριέρα ως αστροφυσικός, δηλώνοντας ευτυχής διότι βίωσε τη χαρά της γνωριμίας με τις εγκαταστάσεις του Cern.

Στην αποψινή εκδήλωση θα βραβευθούν 15 συνολικά μαθητές Λυκείου και 7 μαθητές Γυμνασίου, από όλα τα σχολεία της χώρας, οι οποίοι εκτός από τον τίτλο της βράβευσής του θα λάβουν χρηματικά βραβεία και άλλα χρήσιμα δώρα και βιβλία αστρονομικής φύσεως.

Στη διεθνή Ολυμπιάδα

Οι πέντε πρώτοι μαθητές του παραπάνω διαγωνισμού επελέγησαν, μετά από νέα εξέταση της 4ης φάσης «Πτολεμαίος» του διαγωνισμού, για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην 9η Διεθνή Αστρονομική και Αστροφυσική Ολυμπιάδα της Ινδονησίας, ενώ οι δύο πρώτοι θα μετάσχουν στη Διεθνή Αστροναυτική Εκπαίδευση της NASA στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα. Ηδη όλοι οι μαθητές εκπαιδεύονται στο πλαίσιο του 16ου Θερινού Σχολείου Αστρονομίας επί τρεις εβδομάδες σχεδόν, παρακολουθώντας τα μαθήματα που πραγματοποιούνται πρωί, απόγευμα, βράδυ από αστρονόμους καθηγητές πανεπιστημίων, ερασιτέχνες αστρονόμους – Μέλη της Εταιρείας και άλλους έμπειρους καθηγητές.

Αρχηγοί των μαθητών της Ολυμπιάδας θα είναι οι καθηγητές Ιωάννης Σειραδάκης, του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και ο Λουκάς Ζαχείλας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ αρχηγός των δύο μαθητών της NASA θα είναι ο Δρ. Απόστολος Ξενάκης – Μέλος της Εταιρείας.

Μια ώρα πριν την τελετή της βράβευσης, δηλαδή στις 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η λήξη του 2ου Πανελληνίου Αστρονομικού Συνεδρίου / Φεστιβάλ Νεολαίας, με καταληκτική ομιλία του Ιωάννη Σειραδάκη και με θέμα: «Εκλείψεις του Ηλιου και της Σελήνης και η πρόβλεψή τους από το μηχανισμό των Αντικυθήρων».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου