ΤΟΠΙΚΑ

Ακυρώνουν τις διακοπές… ~ Πολλοί Έλληνες ματαιώνουν τις κρατήσεις

ακυρώνουν-τις-διακοπές-πολλοί-έλλη-443544

Σε ασφυκτικό κλοιό οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας, οι οποίοι βλέπουν τις ακυρώσεις να πληθαίνουν

Σε απόγνωση βρίσκονται οι ξενοδόχοι στη χερσαία και τη νησιωτική Μαγνησία, λόγω των ακυρώσεων που σημειώνονται από Ελληνες κατά βάση τουρίστες ενόψει του δημοψηφίσματος, αλλά και της γενικότερης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο πολιτικό πεδίο. Οι ακυρώσεις από το εξωτερικό χαρακτηρίζονται λίγες και μεμονωμένες μέχρι στιγμής από τους ξενοδόχους, αλλά το σημείο που προβληματίζει ιδιαίτερα τους επαγγελματίες οι οποίοι ασχολούνται με τον τουρισμό, είναι οι μηδενικές κρατήσεις. Ξενοδόχοι από διάφορα σημεία της Μαγνησίας εκφράζουν μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ την αγωνία και τον προβληματισμό τους, κάνοντας λόγο για καταστροφή στον τουρισμό.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σύμφωνα με τη συνολική εικόνα που παραθέτει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης, υπάρχουν μικρές, μέχρι στιγμής, ακυρώσεις από ξένους τουρίστες, αλλά δεν υπάρχει καθόλου νέα ροή κρατήσεων στα ξενοδοχεία.

Οι ξενοδόχοι της περιοχής μας, μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες και τα ίδια προβλήματα, έχοντας παράλληλα το βλέμμα στραμμένο στις πολιτικές εξελίξεις. Δίνοντας το στίγμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες, οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο για μια πρωτόγνωρη κατάσταση, με δυσμενείς επιπτώσεις για όλους.

Ο Βασίλης Καραουλάνης, ο οποίος διατηρεί ξενοδοχεία στο Παπά Νερό και τον Αη Γιάννη, αναφέρει αυτολεξεί ότι «έχουν γίνει ακυρώσεις σε κρατήσεις δωματίων από Ελληνες, ενώ δεν χτυπάει καθόλου το τηλέφωνο για νέες κρατήσεις. Οι ακυρώσεις προέρχονται από Ελληνες οι οποίοι επρόκειτο να κάνουν διακοπές στην περιοχή μας τον Ιούλιο, ενώ ορισμένοι ξένοι μας ρωτούν αν πρέπει να πάρουν μετρητά μαζί τους». Οι ακυρώσεις των Ελλήνων τουριστών ξεκίνησαν λίγες ώρες μετά το διάγγελμα περί δημοψηφίσματος και η αγωνία των επαγγελματιών κορυφώνεται διότι «η κατάσταση είναι τραγική για όλους και αυτό που διερωτώνται όλοι οι ξενοδόχοι, είναι πως θα καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, αν δεν υπάρξει τουριστική κίνηση και έσοδα το καλοκαίρι» υπογραμμίζει ο κ. Καραουλάνης

Για μεμονωμένες ακυρώσεις, μικρής έκτασης, κάνει λόγο ο Θανάσης Μπαρούτας, ο οποίος διατηρεί ξενοδοχείο στο Χορευτό. «Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, βλέπω ότι οι τουρίστες είναι επιφυλακτικοί, αλλά προσπαθούμε, ως επαγγελματίες, να τους καθησυχάσουμε, για να περιοριστούν οι απώλειες» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Οι ακυρώσεις στις διακοπές των Ελλήνων σημειώνονται λόγω δημοψηφίσματος, ενώ όπως υπογραμμίζει παράλληλα ο ίδιος επιχειρηματίας «αρκετοί αφήνουν ανοιχτή την ημερομηνία των διακοπών τους, ενώ αυτό που διαπιστώνουμε, είναι ότι δεν κυκλοφορεί ο κόσμος τόσο πολύ, όπως συνέβαινε παλαιότερα. Πρέπει όμως να κάνουμε ότι μπορούμε, για να καθησυχάζουμε τον κόσμο» επισημαίνει ο ίδιος.

Στις Σποράδες

Σκιαγραφώντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Σκιάθο, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου Μάκης Κουκουλάκης, υπογραμμίζει ότι «υπάρχουν μεμονωμένες ακυρώσεις κυρίως από Ελληνες, δεν υπάρχουν προς το παρόν ακυρώσεις από τουρ οπερέιτορς του εξωτερικού, αλλά το σημείο που μας ανησυχεί είναι το πάγωμα των νέων κρατήσεων για το καλοκαίρι». Οι ακυρώσεις των Ελλήνων τουριστών άρχισαν να σημειώνονται από το περασμένο Σάββατο, ενώ όπως τονίζει ο κ. Κουκουλάκης «είναι λίγες προς το παρόν. Οι ξένοι τουρίστες έρχονται σύμφωνα με το πρόγραμμα των διακοπών τους, έχουν όλοι πιστωτικές κάρτες τις οποίες χρησιμοποιούν χωρίς πρόβλημα και υπάρχει συνεργασία μεταξύ των φορέων, για να πραγματοποιήσουν αδιατάρακτοι τις διακοπές τους οι επισκέπτες του νησιού».

Η εικόνα είναι η ίδια και στη γειτονική Σκόπελο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου, Μαίρη Διαμάντη. «Από Ελληνες του Αυγούστου δεν έχουν διαταραχθεί μέχρι στιγμής οι ακυρώσεις, ενώ στη διάρκεια του Ιουλίου μετατοπίζουν τις διακοπές τους, λόγω δημοψηφίσματος. Οι ακυρώσεις είναι μεμονωμένες, δεν είναι πολλές, αλλά από την περασμένη Παρασκευή υπάρχει στασιμότητα στη ροή νέων κρατήσεων» επισημαίνει η κ. Διαμάντη. Η ίδια τονίζει παράλληλα ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν μαζικές ακυρώσεις, ενώ παράλληλα σημειώνει ότι οι ξένοι τουρίστες χρησιμοποιούν κανονικά τις πιστωτικές τους κάρτες, χωρίς να υπάρχουν μέχρι στιγμής ακυρώσεις από πρακτορεία του εξωτερικού. Παράλληλα, ωστόσο, η πρόεδρος των ξενοδόχων της Σκοπέλου εκτιμά ότι εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στον τουρισμό.

Η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αλοννήσου, Ζωή Βαφίνη, κάνει λόγο για διαδοχικές ακυρώσεις από Ελληνες τουρίστες και μεμονωμένες από το εξωτερικό, ελπίζοντας ότι δεν θα γίνουν ομαδικές «διότι σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε πρόβλημα με τις πτήσεις των αεροπλάνων» όπως υπογραμμίζει. Οι τουρίστες χρησιμοποιούν τις πιστωτικές τους κάρτες, «τις οποίες δεχόμαστε, διότι αν δεν τις δεχτούμε, θα χάσουμε και αυτό που μας έχει απομείνει» όπως επισημαίνει η κ. Βαφίνη, η οποία προσθέτει ότι «νιώθω ανησυχία, διότι δεν γνωρίζω τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα». Η ανησυχία είναι διάχυτη μεταξύ των επαγγελματιών του νησιού, λόγω του ασφυκτικού κλοιού στον οποίο έχουν βρεθεί, ενώ όλοι εκτιμούν ότι θα χρειαστεί μακρά πορεία έως την αποκατάσταση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου