ΤΟΠΙΚΑ

Ακυρώσεις ακτοπλοϊκών εισιτηρίων λόγω δημοψηφίσματος

ακυρώσεις-ακτοπλοϊκών-εισιτηρίων-λό-445310

Προβληματισμένοι οι τουριστικοί πράκτορες κάνουν λόγο για καταστροφικές επιπτώσεις στον τουρισμό

Εντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν στους ναυτιλιακούς και τουριστικούς πράκτορες της περιοχής μας οι δεκάδες ακυρώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι ιδιαιτέρως εμφανές από το περασμένο Σαββατοκύριακο και αποδίδεται εν πολλοίς στο επερχόμενο δημοψήφισμα, αλλά και στην ψυχολογία του κόσμου. Σε αρκετές περιπτώσεις, Ελληνες τουρίστες οι οποίοι επρόκειτο να ταξιδέψουν στα νησιά των Βορείων Σποράδων το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, είτε ακυρώνουν τις διακοπές τους, είτε ζητούν ανοιχτή ημερομηνία για το εισιτήριό τους, προκειμένου να ταξιδέψουν σε μεταγενέστερο χρόνο, στη διάρκεια της σεζόν.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι ακυρώσεις που παρατηρούνται στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια και στα τουριστικά γραφεία αποτυπώνουν τις επιπτώσεις της οικονομικής και γενικότερης πολιτικής αστάθειας που επικρατεί και χαρακτηρίζεται ως «καταστροφική για τον τουρισμό».

Κατά συνέπεια, η συντριπτική πλειοψηφία όσων ταξιδεύουν δια θαλάσσης στα νησιά των Βορείων Σποράδων είναι γηγενείς αλλά και άνθρωποι που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γεράσιμος Κατσούρης, ναυτιλιακός και τουριστικός πράκτορας, υπογραμμίζει ότι: «υπάρχουν ορισμένες ακυρώσεις αυτή την περίοδο, αλλά το πιο ανησυχητικό είναι ότι δεν υπάρχουν νέες κρατήσεις». Παράλληλα ο κ. Κατσούρης, κεντρικός πράκτορας της Hellenic Seaways υπογραμμίζει ότι «όλος ο κόσμος είναι σε αναμονή και σίγουρα ορισμένες κρατήσεις που είχαν γίνει κυρίως από έλληνες αυτή την εβδομάδα, έχουν ακυρωθεί ή έχουν μετατραπεί τα εισιτήριά τους σε open για να δουν πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και τι θα κάνουν στο μέλλον».

Στο σημείο αυτό ο ίδιος ναυτιλιακός πράκτορας διατυπώνει την ανησυχία του, επισημαίνοντας ότι: «η κατάσταση είναι ρευστή και δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις. Τα μηνύματα, πάντως, είναι ανησυχητικά, διότι η κίνηση ενώ πήγαινε ίσως καλύτερα από πέρυσι, ξαφνικά παρουσιάζει μεγάλη πτώση». Σκιαγραφώντας την τρέχουσα κατάσταση, ο κ. Κατσούρης αναφέρει ότι «κυρίως για την ακτοπλοΐα οι τοπικές γραμμές λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό από έλληνες. Οι έλληνες κλείνουν τις θέσεις μια βδομάδα ή δέκα μέρες πριν το ταξίδι τους. Αυτή τη στιγμή έχουμε ακυρώσεις για τις προσεχείς μέρες και μια αναμονή για το μέλλον. Εάν εξομαλυνθεί η κατάσταση, πιστεύω ότι το χαμένο έδαφος μπορεί να αναπληρωθεί μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, αλλά δεν ξέρω αν θα είναι εφικτό κάτι τέτοιο».

Ανησυχούν οι επαγγελματίες

Οι ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες διατυπώνουν την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ενώ στο σημείο αυτό ο ναυτιλιακός και τουριστικός πράκτορας Νίκος Βισβίκης μεταφέρει μια ζοφερή εικόνα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «ενώ πέρσι την αντίστοιχη περίοδο γίνονταν αθρόες κρατήσεις για τα καράβια των Σποράδων για όλο το εύρος του καλοκαιριού, τη δεδομένη στιγμή όχι μόνο δεν γίνονται κρατήσεις, αλλά σημειώνονται και ακυρώσεις. Δεν χτυπάνε καθόλου τα τηλέφωνα». Ο κεντρικός πράκτορας της ΑΝΕΣ αποδίδει το παραπάνω γεγονός «στην ψυχολογία της επόμενης μέρας του δημοψηφίσματος. Και το κυριότερο είναι, τονίζει, ότι αν γίνουν εκλογές μέσα στο καλοκαίρι, θα παραταθεί αυτή η εκκρεμότητα και δεν θα πάει κανένας εκδρομές. Αρα το καλοκαίρι είναι χαμένο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ναυτιλιακός και τουριστικός πράκτορας χαρακτηρίζει «καταστροφή για τον τουρισμό» την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι είναι παγωμένη η κίνηση στα τουριστικά γραφεία. Δεν γίνονται κρατήσεις, διότι «κανείς δεν γνωρίζει τι θα φέρει η επόμενη μέρα και προτιμούν να κρατούν για λόγους ασφάλειας τα χρήματα που θα διέθεταν οι έλληνες για τον τουρισμό».

Αρκετοί τουριστικοί πράκτορες επισημαίνουν τέλος, ότι όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην καλοκαιρινή περίοδο και κατά συνέπεια θα έπρεπε οι πολιτικές εξελίξεις να δρομολογηθούν σε άλλη χρονική στιγμή και σε καμία περίπτωση μεσούσης της θερινής περιόδου.

Κανονικά οι πτήσεις

Περισσότεροι από 1.000 ξένοι τουρίστες αφήχθησαν χθες στο αεροδρόμιο της Σκιάθου, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων πτήσεων τσάρτερ, οι οποίες πραγματοποιούνται σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, χωρίς κανένα πρόβλημα. Ερωτηθείς σχετικά ο αερολιμενάρχης Σκιάθου, Ηλίας Πετράκης, υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί ούτε ακυρώσεις δρομολογίων, ούτε ακυρώσεις στις προγραμματισμένες θέσεις τουριστών. Ο ίδιος επεσήμανε παράλληλα ότι τα πακέτα των ξένων τουριστών συμπεριλαμβάνουν τα αεροπορικά εισιτήρια, δεν έχουν, παράλληλα, πρόβλημα με τις αναλήψεις χρημάτων από το ΑΤΜ και κατά συνέπεια μέχρι και σήμερα δεν έχουν παρουσιαστεί προβλήματα ούτε με τις πτήσεις ούτε με τους επιβάτες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου