ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διεθνής η Ελένη Δικαίου

διεθνής-η-ελένη-δικαίου-475490

Η διακεκριμένη συγγραφέας από τη Ν. Ιωνία σε συνάντηση με Ελληνες και Τούρκους συγγραφείς

Διεθνή δράση αναπτύσσει η συγγραφέας Ελένη Δικαίου από τη Ν. Ιωνία, η οποία μετέχει σε συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων συγγραφέων, με επίκεντρο το παιδικό και εφηβικό βιβλίο. Η συγκεκριμένη συνάντηση, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά, είχε ως αφετηρία τη Ρόδο, ακολούθησε η Κωνσταντινούπολη και θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Οκτώβριο στη Σμύρνη. Η συγκεκριμένη συνάντηση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους συμμετέχοντες, διότι προάγουν το παιδικό και εφηβικό βιβλίο, δημιουργώντας παράλληλα δεσμούς επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η διακεκριμένη συγγραφέας Ελένη Δικαίου, υποψήφια για το βραβείο Αντερσεν 2016, ήταν, εξάλλου, η επίσημη προσκεκλημένη της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας Βόλου. Η χθεσινή εκδήλωση ήταν ενταγμένη στην τριήμερη έκθεση βιβλίου που διοργάνωσε το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας Βόλου σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και το βιβλιοπωλείο «Πλαστελίνη», στο χώρο εκδηλώσεων του σχολείου.

Η πολυβραβευμένη συγγραφέας από τη Νέα Ιωνία, ξαναβρέθηκε με συναισθήματα έντονης συγκινησιακής φόρτισης στην γενέτειρά της, προκειμένου να μοιραστεί με τα παιδιά την αγάπη της για το παιδικό και νεανικό βιβλίο.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπογράμμισε ότι «είμαι συγκινησιακά φορτισμένη κάθε φορά που έρχομαι στη Νέα Ιωνία, γιατί υπάρχουν πάρα πολλές μνήμες που με συνδέουν με την πατρίδα μου». Παράλληλα η κ. Δικαίου επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό για ένα συγγραφέα να συναντάει παιδιά γεμάτα όρεξη για γνώση και εκπαιδευτικούς που τα προτρέπουν δημιουργικά.

Αναφερόμενη στην υποψηφιότητά της για το βραβείο Αντερσεν, η γνωστή συγγραφέας επισημαίνει ότι «είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα η υποψηφιότητα για το συγκεκριμένο βραβείο. Προσωπικά, το θεώρησα ως πρόκληση, με την έννοια ότι

θα πρέπει ως Μικρασιάτισσα να πάω με το κεφάλι ψηλά, εκπροσωπώντας τη χώρα μου. Αυτή η τεράστια τιμή που μου έγινε από τη χώρα, σκέφτηκα ότι θα έπρεπε να έχει και μια ανταπόκριση από μένα, ούτως ώστε η παρουσία μου, να είναι αντίστοιχη της μεγάλης τιμής. Να είναι μια αξιοπρεπής παρουσία, ένας αξιοπρεπής φάκελος, που θα μπορεί να σταθεί με περηφάνια και αυτό κάναμε».

Το συγκεκριμένο βραβείο, που είναι ταυτόσημο με την παιδική και εφηβική λογοτεχνία, δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα σε Ελληνα συγγραφέα και όπως υπογραμμίζει η κ. Δικαίου «ως Μικρασιάτισσα νιώθω πολύ περήφανη για το γεγονός ότι στέκομαι αξιοπρεπώς ως υποψήφια. Αν είμαστε αυτοί που θα «σπάσουμε» το κατεστημένο και θα πάρουμε τελικά το βραβείο Αντερσεν, αυτό δεν το ξέρει κανείς».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου