ΤΟΠΙΚΑ

Διάβημα διαμαρτυρίας των ξενοδόχων ~ Αγωνία για την επόμενη σεζόν

διάβημα-διαμαρτυρίας-των-ξενοδόχων-α-479287

Κάνουν λόγο για πρωτόγνωρες καταστάσεις που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στον τουρισμό

Εντονο προβληματισμό προκαλεί στους ξενοδόχους της Μαγνησίας η αβέβαιη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε επίπεδο διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους δανειστές και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το διάβημα διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν πρόσφατα, με αποδέκτες όλους τους αρμόδιους φορείς. Οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας κατέγραψαν σε ένα κοινό έγγραφο διαμαρτυρίας, τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων το θέμα του ΦΠΑ, αλλά και το γεγονός ότι «η ανησυχία και η αβεβαιότητα που επικρατεί, μόνο προβλήματα δημιουργεί».

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης, αναφέρει ότι «ως τοπική Ενωση πραγματοποιήσαμε πρόσφατα διάβημα προς τον αρμόδιο Υπουργό και όλους τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς, χωρίς, ωστόσο, να έχουμε λάβει ακόμη απάντηση».

Ο ίδιος κάνει λόγο για «μια πρωτόγνωρη κατάσταση, που εντείνει το κλίμα ανασφάλειας για όλους», τονίζοντας παράλληλα ότι διερευνώνται οι προοπτικές να γίνουν συντονισμένες κινήσεις από τους ξενοδόχους, σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα ζητήματα που τους απασχολούν. «Δεν έχουμε συναντήσει ανάλογη κατάσταση κατά το παρελθόν, όλα βρίσκονται σε απόλυτη αβεβαιότητα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια μεταξύ των επαγγελματιών του χώρου» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο κ. Ζαφείρης.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται, παράλληλα, οι θέσεις του Γιάννη Γιολδάση, μέλους του Δ.Σ. της Ενωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου, ο οποίος τονίζει επιπροσθέτως ότι «είναι αδύνατη η υπογραφή συμβολαίων με τους τουρ οπερέιτορς για την επόμενη σεζόν, διότι δεν είναι γνωστό ακόμη το ποσοστό αύξησης του ΦΠΑ και κατά συνέπεια δεν δέχονται να μπει ρήτρα αύξησης του ΦΠΑ».

Ο ίδιος ξενοδόχος τονίζει παράλληλα ότι είναι φύσει αδύνατο να καθοριστούν έγκαιρα τα πακέτα της επόμενης σεζόν, σε αντίθεση με άλλους τουριστικούς προορισμούς, που καθορίζουν ήδη τα βήματα και τα σχέδια της επόμενης χρονιάς. «Πώς να καθοριστούν τα προγράμματα της επόμενης χρονιάς, οι τιμές των ξενοδοχείων, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, τα τέλη αεροδρομίου, όταν δεν γνωρίζουμε ακόμη το ύψος του ΦΠΑ που θα ισχύσει», διερωτάται ο ίδιος.

«Ολα αυτά δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα για την επόμενη χρονιά, διότι οι όποιες προκρατήσεις θα έπρεπε να γίνονται αυτή τη στιγμή, κινούνται σε μηδενική βάση» επισημαίνει ο κ. Γιολδάσης. Οι Ευρωπαίοι, σε αντίθεση με τους Ελληνες, κλείνουν πολύ έγκαιρα τις διακοπές τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν τις καλύτερες δυνατές τιμές. «Με την αστάθεια που επικρατεί, δεν τολμάει κανένας να κλείσει πακέτο για την επόμενη χρονιά, γιατί και οι τουρ οπερέιτορς έχουν πρόβλημα να καθορίσουν τα πακέτα των διακοπών, διότι δεν γνωρίζουν αυτή τη στιγμή με βάση ποιες τιμές να προϋπολογίσουν τα πακέτα. Εχουν παγώσει, κατά συνέπεια, όλα τα συμβόλαια για το επόμενο έτος, και είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει» υπογραμμίζει ο ίδιος ξενοδόχος της Σκοπέλου.

Η κίνηση δεν είναι σταθερή τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς τα ποσοστά πληρότητας ποικίλουν στα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα της Μαγνησίας, ενώ η ευχή που διατυπώνεται από το σύνολο των επαγγελματιών, είναι να μην παρουσιάσει, στο σύνολό της, πτωτική τάση σε σχέση με πέρυσι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου