ΤΟΠΙΚΑ

Αναζητούν σπήλαια και ηφαίστεια…

αναζητούν-σπήλαια-και-ηφαίστεια-479375

Ελληνες και ξένοι τουρίστες από Ευρώπη και Αμερική συμμετέχουν σε καινοτόμες εξορμήσεις

Πεδίο ανάπτυξης νέων μορφών τουρισμού δημιουργούν τα σπήλαια, τα ηφαίστεια και τα γεωλογικά φαινόμενα της περιοχής μας, που έχουν προσελκύσει μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον χιλίων περίπου Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Ενήλικες από διάφορες περιοχές της Ευρώπης αλλά και τη μακρινή Αμερική, αναζητούν με ενδιαφέρον στοιχεία για τις καινοτόμες δράσεις που αναπτύσσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου, με επίκεντρο τον γεωτουρισμό. Η πρώτη αναζήτηση γίνεται διαδικτυακά, προκειμένου, στη συνέχεια, να γνωρίσουν από κοντά το νέο πεδίο, που αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Εκτός από τα παιδιά, υπάρχουν πολλά προγράμματα που απευθύνονται σε ενήλικες, Ελληνες και ξένους, οι οποίοι συμμετέχουν από τον Ιούλιο του 2012, όταν ξεκίνησε η λειτουργία του Μουσείου» όπως αναφέρει ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος, υποψήφιος διδάκτωρ Γεωλογίας, υπεύθυνος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βόλου.

Ενα από τα προγράμματα που προσελκύουν το ενδιαφέρον ενηλίκων και παιδιών, είναι τα ηφαίστεια και η επίσκεψη στο ηφαίστειο των Μικροθηβών, που τους δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά έναν γοητευτικό και ταυτόχρονα μυστηριώδη κόσμο.

Παράλληλα Γερμανοί, Αγγλοι, αρκετοί Ολλανδοί αλλά και Αμερικάνοι, ξεναγούνται στο Πήλιο, ιχνηλατούν τα βήματα του Χείρωνα, γνωρίζουν από κοντά τους μύθους, τους θρύλους και τα σπήλαια όπου εικάζεται ότι έχει ζήσει ο θρυλικός Κένταυρος.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα υλοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ όπως υπογραμμίζει ο κ. Βαξεβανόπουλος «έχουμε συνεργαστεί και με τουριστικά γραφεία αλλά και μεμονωμένοι τουρίστες, οι οποίοι επικοινωνούν με το μουσείο και μας ενημερώνουν ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα για τα ορυκτά και πετρώματα του Πηλίου και περπατάμε, βρίσκουμε διάφορα πετρώματα. Παράλληλα, εκδηλώνουν ενδιαφέρον να επισκεφτούν τα σπήλαια, οπότε πηγαίνουμε σε διάφορα σπήλαια του Κενταύρου Χείρωνα στο Πήλιο, τα οποία γοητεύουν τους τουρίστες».

Οι εναλλακτικές προτάσεις που απευθύνονται στους λάτρεις του γεωτουρισμού είναι πολλές και εξίσου ενδιαφέρουσες, διότι συνδυάζουν στοιχεία της φυσικής ιστορίας, που ακουμπούν πάνω στον πολιτισμό.

«Το συγκεκριμένο είναι ένα ολόκληρο τμήμα του εναλλακτικού τουρισμού, που ονομάζεται γεωτουρισμός. Είναι πρωτότυπο για όλη την Ελλάδα και προσπαθούμε να το εισάγουμε από τη Μαγνησία, από το Πήλιο, γιατί έχουμε όλα τα ανάλογα δεδομένα. Εχουμε φυσικά μνημεία, έχουμε σπήλαια, καταρράκτες, ποτάμια, σπάνια ορυκτά και έχουμε και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, τις οποίες προσεγγίζουμε με τον καλύτερο και επιστημονικά άρτιο τρόπο» επισημαίνει ο υπεύθυνος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βόλου.

Το ενδιαφέρον των ξένων τουριστών εκδηλώθηκε ήδη από τον περασμένο μήνα, σε σχέση με τη φετινή σεζόν, με αποκορύφωμα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οπότε αυξάνεται το τουριστικό κύμα. Οι ενδιαφερόμενοι ανακαλύπτουν τις συγκεκριμένες δράσεις μέσω ίντερνετ και όπως όλα δείχνουν, υπάρχουν πολύ σημαντικές προοπτικές, περαιτέρω εξέλιξης, στο ίδιο πεδίο. «Ο αριθμός των ενδιαφερομένων σίγουρα θα πολλαπλασιαστεί αν ξεκινήσουμε διαφημιστική καμπάνια, διότι είναι μεγάλες οι προοπτικές που δημιουργούνται με το γεωλογικό τουρισμό και το πρόγραμμα που υλοποιούμε είναι πρωτότυπο για όλα τα Βαλκάνια» καταλήγει ο κ. Βαξεβανόπουλος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου