ΤΟΠΙΚΑ

«Ρομαλέοι» με όραμα ζωής ~ Εκδήλωση κόντρα στις διακρίσεις

ρομαλέοι-με-όραμα-ζωής-εκδήλωση-κόν-481608

Νεαρά παιδιά που ζουν στην περιοχή του Αλιβερίου κάνουν πράξη το όνειρο για μόρφωση

Στα χαμογελαστά τους πρόσωπα κυριαρχεί η ελπίδα για το αύριο και η λάμψη στο βλέμμα τους μαρτυρά το όραμά τους για μια καλύτερη ζωή. Οι νεαροί Ρομά που κάνουν ένα σημαντικό βήμα στη ζωή τους, κατακτώντας σταδιακά τη γνώση, ως μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συμμετείχαν με ενθουσιασμό στο λαϊκό πανηγύρι που πραγματοποιήθηκε προχθες το πρωί, στις εγκαταστάσεις των εκπαιδευτηρίων της Ιεράς Μητροπόλεως «Αγιος Απόστολος ο Νέος» στο Αλιβέρι, με κεντρικό σύνθημα: «Κόντρα στις διακρίσεις». Οι «Ρομαλέοι» που διαθέτουν απίστευτα αποθέματα θετικής ενέργειας και αισιοδοξίας, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για όλους, διότι αποδεικνύουν στην πράξη ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, αρκεί να υπάρχει πίστη και προσήλωση στο στόχο της ισότιμης συμμετοχής στο κοινωνικό σύνολο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι νεαροί Ρομά, που παρακολουθούν με επιμέλεια τα μαθήματα στο σχολείο, έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση των γονιών τους, της τοπικής Εκκλησίας και φορέων που στηρίζουν την προσπάθεια, καταθέτουν τις σκέψεις και τα όνειρά τους στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, υπογραμμίζοντας ότι όλοι έχουν δικαίωμα στην προσπάθεια για εξέλιξη.

Ο Στέλιος Καρακώστας 17,5 χρονών απόφοιτος της Α’ Λυκείου, διατυπώνει θερμές ευχαριστίες στους γονείς του, οι οποίοι συνδράμουν την προσπάθειά του να κατακτήσει τη γνώση, να εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή. Το ζητούμενο για τον ίδιο «είναι μια καλύτερη ζωή», με προοπτικές και εργασία.

Ο 15χρονος Παναγιώτης Μελέτης, μαθητής Β’ Γυμνασίου, θέλει να σπουδάσει στη Νομική, να γίνει δικηγόρος «για να υπερασπίζομαι το δίκαιο και τους αδικημένους» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Πάγια θέση του νεαρού Παναγιώτη είναι ότι «όλοι είμαστε ίδιοι, απλά αλλάζει ο τρόπος σκέψης μας κι εμείς οι ίδιοι πρέπει να αλλάξουμε τα στερεότυπα που υπάρχουν».

Ονειρο του 18χρονου Αποστόλη Τριανταφυλλίδη, μαθητή της Β’ Γυμνασίου, είναι να ολοκληρώσει τη φοίτησή του στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και να σπουδάσει βοηθός φαρμακοποιού. Οι γονείς του, τον προέτρεψαν να συνεχίσει το σχολείο, γιατί «όλα τα παιδιά, όπου κι αν ανήκουν, πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες για να πάνε μπροστά» σημειώνει ο ίδιος.

Ο 17χρονος Βασίλης Ζαρείφης, μαθητής της Τρίτης γυμνασίου, φοιτά σε νυκτερινό γυμνάσιο, έχοντας ως όνειρο να εξελιχθεί επαγγελματικά ως ποδοσφαιριστής, ενώ τη δεδομένη στιγμή παίζει ποδόσφαιρο στη Νίκη. «Το είχα σκεφτεί από την πρώτη μέρα που πήγα στο σχολείο, να συνεχίσω στο Γυμνάσιο» υπογραμμίζει ο ίδιος, για να προσθέσει ότι οι συμμαθητές του τον αντιμετωπίζουν «πολύ θετικά, είμαστε φίλοι πάνω απ’ όλα και πρέπει να είμαστε αγαπημένοι» σημειώνει ο ίδιος.

Ο 19χρονος συμμαθητής του Χρήστος Ασημάκης, μοιράζεται το ίδιο όνειρο, συμμετέχει στην ποδοσφαιρική ομάδα «Δημητριάς» και όπως αναφέρει «πήγαμε πολύ καλά πέρυσι και φέτος θα προσπαθήσουμε να πάμε ακόμη πιο ψηλά». Το μήνυμα που στέλνει προς κάθε κατεύθυνση, συνοψίζεται στη φράση «όλα τα παιδιά είναι ίσα και δεν έχουν διαφορές».

Κορίτσι με όνειρα

Η 16χρονη Αριστέα Ασημάκη, μαθήτρια της 1ης Γυμνασίου, είναι το μοναδικό, μέχρι στιγμής, κορίτσι, που έκανε το μεγάλο βήμα από τις τάξεις των Ρομά. Ονειρό της είναι να ολοκληρώσει το Γυμνάσιο και να προχωρήσει στο σχολείο. «Ολα τα παιδιά έχουν τα ίδια δικαιώματα και πρέπει να τους δίνονται ίσες ευκαιρίες, για να κάνουν πράγματα στη ζωή τους» είναι το μήνυμα που στέλνει στην τοπική κοινωνία. Η προτροπή που απευθύνει σε όλα τα κορίτσια, είναι «να προσπαθήσουν και άλλα κορίτσια όπως εγώ, και να μην το βάζουν κάτω» τονίζοντας παράλληλα ότι είναι απαραίτητη η ισότιμη αντιμετώπιση όλων των παιδιών στη μόρφωση.

Γιορτή στο Αλιβέρι

Στη διάρκεια της προχθεσινής εκδήλωσης, ενάντια στον αποκλεισμό με τίτλο «Ολο το Αλιβέρι μια γειτονιά» που συνδιοργανώθηκε από τη Μητρόπολη Δημητριάδος, το Κέντρο Στήριξης Ρομά Αλιβερίου (ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ) και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, βραβεύτηκαν τα παιδιά των Ρομά που αποτελούν την Ομάδα «Ρομαλέοι» και είχαν τις λιγότερες απουσίες στο Γυμνάσιο καθώς επίσης και η Ακαδημία του «Α. Σ. Δημητριάς».

Λίγο πριν, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, ο οποίος χειροθέτησε σε Αναγνώστες δύο Ρομά. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως ήταν το αποκορύφωμα μιας προσπάθειας που έφερε το Δήμο, με την Κοινωνική Υπηρεσία, το Πανεπιστήμιο και την Τοπική μας Εκκλησία κοντά, για να συμπαρασταθούν στα παιδιά που σπουδάζουν τόσο στο Δημοτικό όσο και στο Γυμνάσιο. «Σήμερα έχουμε ένα πανηγύρι, που ξεκίνησε με τη Θεία Λειτουργία κι έτσι οι Ρομά εντάσσονται και μέσα στην εκκλησιαστική κοινότητα. Είμαστε εδώ για να επιβραβεύσουμε την προσπάθεια των παιδιών που συνεχίζουν στο σχολείο και πρώτευσαν», σημείωσε ον κ. Ιγνάτιος.

Στη συνέχεια, στον προαύλιο χώρο των πρώην εκπαιδευτηρίων, πλήθος κόσμου παρακολούθησε συναυλία της Παιδικής Χορωδίας «Δημητριάς», η οποία αποτελείται από παιδιά του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας και στη συνέχεια χόρεψε και τραγούδησε σε παραδοσιακούς ρυθμούς Ρομά και όχι μόνο.

Η ομάδα των «Ρομαλέων» πόζαρε στο φακό του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τη χθεσινή εκδήλωση στο Αλιβέρι

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου