ΤΟΠΙΚΑ

«Ρομα-λέοι» με στόχο τη μόρφωση

ρομα-λέοι-με-στόχο-τη-μόρφωση-485023

Δεκαπέντε παιδιά του Αλιβερίου φοιτούν στο Γυμνάσιο και το Λύκειο με το βλέμμα στραμμένο στο Πανεπιστήμιο

Σημαντικά βήματα προόδου κάνουν τα παιδιά της περιοχής του Αλιβερίου, που έχουν συγκροτήσει τους «Ρομα-λέους», οι οποίοι έχουν το βλέμμα στραμμένο στη μόρφωση.

Οι δεκαπέντε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, θα πρωταγωνιστήσουν στην εκδήλωση που θα πραγματοποιεί αύριο Σάββατο 6 Ιουνίου στις 10.30 το πρωί στο Αλιβέρι, στα πρώην εκπαιδευτήρια του Αγίου Αποστόλου του Νέου (απέναντι από το νέο Αστυνομικό Μέγαρο). Νωρίτερα, στις 9 το πρωί στον ίδιο χώρο, θα τελεστεί θεία λειτουργία από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο.

Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, το Κέντρο Στήριξης Ρομά Αλιβερίου της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου και το Πρόγραμμα «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τους κατοίκους του Αλιβερίου, συνδιοργανώνουν στο Αλιβέρι ένα πανηγύρι ενάντια στον αποκλεισμό, με τίτλο «Ολο το Αλιβέρι μια γειτονιά».

Οι νεαροί μαθητές, ηλικίας 13 έως 19 ετών, που έχουν συγκροτήσει την παραπάνω ομάδα, έχουν την αμέριστη συμπαράσταση της τοπικής Εκκλησίας, του Δήμου Βόλου και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προκειμένου να κατακτήσουν το μεγάλο στόχο της μόρφωσης και μιας καλύτερης ζωής, ως ισότιμα μέλη της τοπικής κοινωνίας.

Ο πήχης που μέχρι πρότινος ακουμπούσε στο δημοτικό, εκτείνεται πλέον στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με την προοπτική ενός ακόμη μεγάλου βήματος, σε Πανεπιστημιακή βάση.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Ιουλία Τριανταφύλλου, υπεύθυνη των δράσεων που αναπτύσσει το Κέντρο Στήριξης Ρομά στο Αλιβέρι, το οποίο εντάσσεται στην ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου, υπογραμμίζει ότι «είναι μεγάλη κατάκτηση το να πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα παιδιά που ζουν στο Αλιβέρι. Πάνω σε αυτή την ομάδα στηρίξαμε τις δυνάμεις μας, για να προωθηθούν αυτά τα παιδιά και να αποτελέσουν πρότυπο, για τα υπόλοιπα που θα ακολουθήσουν».

Παράλληλα η κ. Τριανταφύλλου επισημαίνει ότι «απώτερος στόχος μας είναι να συνεχίσουν και πέρα από τις λυκειακές τους σπουδές. Η σκέψη μας, προσθέτει η ίδια κοινωνική λειτουργός, είναι να ακολουθήσουν και άλλα παιδιά της περιοχής του Αλιβερίου την ίδια κατεύθυνση, βλέποντας ότι τα παιδιά που τώρα να πηγαίνουν στο Γυμνάσιο και οι οικογένειές τους, αγκαλιάζονται από τρεις φορείς. Είναι πολύ σημαντικό».

Σε πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Αλιβέρι με τη συμμετοχή όλων των άμεσα ενδιαφερομένων, γονέων αλλά και παιδιών, συζητήθηκαν οι προοπτικές διεύρυνσης της προσπάθειας, προκειμένου να συμμετέχουν ακόμη περισσότεροι μαθητές στη διαδικασία κατάκτησης της γνώσης.

Το ουσιαστικό στίγμα της παραπάνω προσπάθειας που διανθίζεται από πολλές ακόμη δράσεις, αποτυπώνεται στη φράση «το ζητούμενο είναι καλύτερη μόρφωση και ποιότητα ζωής, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία της ισότιμης ένταξής τους στο κοινωνικό σύνολο», χωρίς διαχωρισμούς.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου