ΤΟΠΙΚΑ

Πρεμιέρα Ναυτικής Εβδομάδας

πρεμιέρα-ναυτικής-εβδομάδας-489452

Ανοιξε χθες ο κύκλος των εκδηλώσεων παρουσία πολλών Βολιωτών στην παραλία

Με τη δέουσα επισημότητα άνοιξε χθες ο κύκλος της Ναυτικής Εβδομάδας, που επανέρχεται στο Βόλο, με πρωτοβουλία του φορέα πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός» και τη συνδρομή δεκάδων συλλόγων και τοπικών φορέων, προκειμένου να αποτελέσει θεσμό. Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν έως τις 8 Ιουνίου και θα πραγματοποιηθούν σε διάφορους χώρους της πόλης. Με εντυπωσιακά βεγγαλικά, που φώτισαν τη νύχτα, έκαναν αισθητή την παρουσία τους οι αλιείς, οι ιστιοπλόοι, οι πρόσκοποι, οι ναυτοπρόσκοποι της Μαγνησίας, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά, μαζί με τους μοντελιστές, οι οποίοι πλαισίωσαν τη διοργάνωση με τηλεκατευθυνόμενα ελικόπτερα και τετρακόπτερα, που απέσπασαν βλέμματα θαυμασμού.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μετά την τέλεση του Αγιασμού, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στο θεσμό που επανέρχεται, προκειμένου να ανακαλέσει ευχάριστες μνήμες στους παλαιότερους και να μάθουν οι νεότεροι, τη σημασία της μακραίωνης ναυτικής παράδοσης της Μαγνησίας. Ο Σεβασμιότατος ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος κύκλος εκδηλώσεων είναι καρπός συλλογικής εργασίας, με πνεύμα ενότητας, προκειμένου να υπογραμμιστεί η σημασία του πολιτισμού, ενώ εξέφρασε την ευχή «η Μεσόγειος να αποτελέσει τη θάλασσα της ειρήνης για όλους».

Στη συνέχεια, το μέλος του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού» Δημήτρης Κουτσός, αναφέρθηκε σε μια σημαντική ενότητα που ανοίγει παράλληλα με τον εορτασμό και είναι σύμφυτη με την απόδοση τιμής σε ανθρώπους που συνέβαλαν στην προαγωγή του ναυταθλητισμού στη Μαγνησία.

Στην χθεσινή, επίσημη πρώτη της διοργάνωσης, τιμήθηκαν: Ο πρώην βουλευτής Γιάννης Αντωνόπουλος, ο οποίος προώθησε τον Ναυταθλητισμό από πολλές θέσεις ευθύνης. Ο Νίκος Κεφαλάς, ένας από τους στυλοβάτες του ναυτοπροσκοπισμού και του εθελοντισμού όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο και ο Αντώνης Κυριέρης, επίσης δραστήριο στέλεχος του ναυτοπροσκοπισμού, με 60χρονη συνεχή παρουσία στο χώρο του Ναυταθλητισμού.

Η χθεσινή, εναρκτήρια εκδήλωση της ναυτικής εβδομάδας στο Βόλο πλαισιώθηκε μουσικά από τη Φιλαρμονική Δήμου Βόλου, θεατρικό δρώμενο από την ομάδα νέων της Μητρόπολης Δημητριάδος, επίδειξη παραδοσιακής ιστιοπλοΐας και κωπηλασίας, έκθεση ναυτοπροσκοπικής λέμβου, φωτογραφίας και ναυτικού υλικού, έκθεση και επίδειξη μοντέλων από την Αεραθλητική Ενωση Βόλου, πλεύση κωπήλατων Ναυτοπροσκοπικών λέμβων από τους Προσκόπους, πλεύση ιστιοφόρων σκαφών του ΙΟΒΑΘ και παραδοσιακούς χορούς.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, η εκπρόσωπος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Μαρίνα Χρυσοβελώνη, εκπρόσωποι του κλήρου, των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου, που παρακολούθησε με ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα.

Το πρόγραμμα

Σήμερα Τετάρτη 3 Ιουνίου, στις 8.00 μμ, στην παραλία του Βόλου, θα πραγματοποιηθεί μουσικό πρόγραμμα από το Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Βόλου «Ιωάννης Κουκουζέλης», την Ορχήστρα «Ρυθμός» και την «Πολυφωνική Χορωδία Βόλου».

Αύριο Πέμπτη 4 Ιουνίου, στις 8 μμ, στον προαύλιο χώρο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα, σε συνεργασία με την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος.

Την Παρασκευή 5 Ιουνίου, στις 8.00 μμ στην παραλία του Βόλου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς και λαϊκό παραδοσιακό πανηγύρι.

Το Σάββατο 6 Ιουνίου, στις 9.00 το πρωί, θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος στις εγκαταστάσεις των εκπαιδευτηρίων της Ιεράς Μητροπόλεως «Αγιος Απόστολος ο Νέος» στο Αλιβέρι, με κεντρικό σύνθημα: «Κόντρα στις διακρίσεις». Θα ακολουθήσει πανηγύρι με χορούς και τραγούδια. Επίσης, το Σάββατο 6 Ιουνίου στις 8.30 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συναυλία της περίφημης μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού μπροστά από το Μνημείο των Ηρώων.

Την Κυριακή 7 Ιουνίου, στις 7.00 το πρωί, θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιώτατο στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου και στη συνέχεια θα ψαλεί μνημόσυνο για τον «Αγνωστο Ναύτη» και τους ναυτικούς.

Επίσης, την Κυριακή 7 Ιουνίου, στις 9:00 το βράδυ, στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Βόλου «Μελίνα Μερκούρη» θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Να ξανακάνουμε τη Μεσόγειο θάλασσα ειρήνης».

Τη Δευτέρα 8 Ιουνίου, στις 8:00 το βράδυ, στο Θερινό Κινηματογράφο «Εξωραϊστική» με τη συνεργασία του Συλλόγου Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Ο Εσταυρωμένος» θα παρουσιαστεί ντοκιμαντέρ με θέμα: «Το νησί των Τρικέρων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου