ΤΟΠΙΚΑ

«Πράσινο φως» για την ανάδειξη θησαυρών

πράσινο-φως-για-την-ανάδειξη-θησαυρ-491113

Εγκρίθηκε η μελέτη ανάδειξης των Αγιογραφιών της Αγίας Μαρίνας Κισσού

Σημαντικό βήμα αποτελεί για την ιστορική εκκλησία της Αγίας Μαρίνας Κισσού η έγκριση της μελέτης ανάδειξης των θαυμάσιων τοιχογραφιών που ήρθαν αναπάντεχα στο φως, πριν από δύο χρόνια, κάτω από το επίχρισμα που καλύπτει το εσωτερικό της κόγχης του Ιερού. Η μελέτη που υποβλήθηκε από την πρώην 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, νυν Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, θα υλοποιηθεί, μόλις ενταχθεί η συγκεκριμένη σωτήρια παρέμβαση, σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Η προσπάθεια απόξεσης των σαθρών επιφανειών, λόγω υγρασίας, για την εκτέλεση εργασιών στο ναό, έφερε, συγκεκριμένα, στην επιφάνεια τμήματα εκπληκτικών Αγιογραφιών, οι οποίες πρέπει να αποκαλυφθούν στο σύνολό τους, προκειμένου να καθαριστούν και να συντηρηθούν.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο προϊστάμενος του Ναού, π. Μιχαήλ Μιχάλαρος, αναφέρει ότι «στην αρχή φάνηκε Αγιογραφία με το Δαβίδ στην κόγχη του Ιερού, και σιγά – σιγά αποκαλύφθηκε ο Ιεζεκιήλ. Ακριβώς απέναντι ο Αγιος Αχίλλειος Λάρισας. Από την απέναντι πλευρά του Ιερού, δεξιά και αριστερά, διακρίνεται κεφαλή βοδιού, αλλά και οι μορφές Αγίων».

Ο αποσπασματικός χαρακτήρας των Αγιογραφιών, καθιστά δύσκολη τη χρονολόγησή τους, αλλά αποτελούν αναμφίβολα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα, το οποίο φέρνει στο φως νέα στοιχεία για τον ιστορικό ναό της Αγίας Μαρίνας Κισσού, που αποτελεί μοναδικό μνημείο της μεταβυζαντινής περιόδου.

Τα νέα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, διότι επιβεβαιώνουν τις θέσεις του π. Μιχαήλ, ο οποίος επέμενε ότι ο ναός είναι προγενέστερος του 1750. «Οι τοιχογραφίες που βρέθηκαν στο ιερό, προσδιορίζονται χρονικά στον 17ο αιώνα δηλαδή 1600-1700, και κατά συνέπεια επιβεβαιώνουν περίτρανα ότι ο ναός της Αγίας Μαρίνας είναι κτισμένος περίπου στα 1650 και αποτελεί σημαντικό μεταβυζαντινό μνημείο» όπως υπογραμμίζει ο προϊστάμενος του ιστορικού ναού.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου