ΤΟΠΙΚΑ

Προώθηση του πρωτογενούς τομέα

προώθηση-του-πρωτογενούς-τομέα-494240

Μέσω των καινοτόμων μεταπτυχιακών προγραμμάτων της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η σημασία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε επίπεδο αειφορίας, προστασίας του περιβάλλοντος και περαιτέρω ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα στη Μαγνησία, υπογραμμίστηκαν ιδιαιτέρως σε προχθεσινή ημερίδα, με θέμα «Μεταπτυχιακές σπουδές στις Γεωπονικές επιστήμες».

Βασικό ζητούμενο για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, 53 μέχρι στιγμής, είναι η απόκτηση των απαιτούμενων εφοδίων προκειμένου να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά, συμβάλλοντας, παράλληλα, στην ευρύτερη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, σε μια περιοχή που δεν έχει αποδώσει ακόμη το μάξιμουμ των δυνατοτήτων της.

Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων ο διευθυντής του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών, καθηγητής Νικόλαος Παπαδόπουλος, τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν πέντε διαφορετικές κατευθύνσεις στο πεδίο της αειφόρου γεωργικής παραγωγής, προστασίας και διαχείρισης του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, αναπτύσσονται οι κατευθύνσεις που σχετίζονται με την παραγωγή γενετικού υλικού, τη φυτική παραγωγή, όλες τις καλλιέργειες, τις τεχνολογίες, τη γεωργική μηχανική και τη διαχείριση του περιβάλλοντος.

Ουσιαστικός στόχος της προχθεσινής ημερίδας ήταν ο προβληματισμός και η ανάπτυξη διαλόγου με τους επαγγελματίες, τους γεωπόνους, τους παραγωγούς και τους περιβαλλοντολόγους, προκειμένου να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για τις θεματικές που περικλείουν τα προγράμματα σπουδών, οι οποίες θα συμβάλουν στην καλύτερη δυνατή οργάνωσή τους.

Είναι εμφανές, με βάση τα παραπάνω, ότι τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, περιστρέφονται γύρω από τον πρωτογενή τομέα. «Σαφέστατα, σχολιάζει ο κ. Παπαδόπουλος, οι τέσσερις από τις πέντε κατευθύνσεις που αναπτύσσονται, αφορούν καθαρά γεωπονικά αντικείμενα. Καλλιέργεια, καλλιεργητικές φροντίδες, λελογισμένη λίπανση, όλα εντάσσονται στον πρωτογενή τομέα, την προστασία του περιβάλλοντος και την αποτροπή της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων». Η κατεύθυνση του προγράμματος Μεταπτυχιακών σπουδών «ακουμπάει» στη διαχείριση του περιβάλλοντος, «ξεκινώντας από το αγροτικό περιβάλλον, με κατεύθυνση στο φυσικό και το αστικό περιβάλλον, που είναι αλληλένδετα» όπως επεσήμανε ο διευθυντής του μεταπτυχιακού.

Η κοσμήτορας της Σχολής, Μαρία Σακελλαρίου – Μακραντωνάκη, επεσήμανε από την πλευρά της ότι είναι υψηλών προδιαγραφών το τμήμα μεταπτυχιακών σπουδών, από τα καλύτερα της Ελλάδος, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει «όλους όσους έχουν συμβάλει στη δημιουργία του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού προγράμματος, στην προώθησή του στο υπουργείο και την έγκρισή του».

Παρόντες στην ημερίδα ήταν αρκετοί γεωπόνοι της Μαγνησίας, οι οποίοι διατύπωσαν τις θέσεις τους διά στόματος του προέδρου του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας, Κωνσταντίνου Λάμπρου, ο οποίος χαρακτήρισε «λίκνο της γεωπονίας στην περιοχή» το συγκεκριμένο τμήμα. Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «από τότε που δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο Πανεπιστημιακό τμήμα, έχει προσφέρει τα μέγιστα στους παραγωγούς και τους αγρότες» για να προσθέσει ότι «πρέπει να μεταφερθεί η γνώση και στους παραγωγούς μέσω ενημερωτικών εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου σε διάφορες αγροτικές περιοχές, σε συνεργασία με φορείς και γεωπόνους».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου