ΤΟΠΙΚΑ

Ξένοι κληρικοί επισκέπτονται ναούς και μοναστήρια στο Βόλο

ξένοι-κληρικοί-επισκέπτονται-ναούς-κ-494389

Ομάδα διδασκόντων και φοιτητών της Θεολογικής Σχολής του Μπάρι πραγματοποιεί σεμινάριο

Ομάδα διδασκόντων και φοιτητών της Θεολογικής Σχολής του Μπάρι, κληρικοί και ερευνητές, καθολικοί και ορθόδοξοι, βρίσκονται τις τελευταίες μέρες στο Βόλο, όπου πραγματοποιούν σεμινάριο διαλόγου γύρω από θέματα θρησκείας. Η ομάδα που επισκέπτεται κάθε χρόνο διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, και κυρίως χώρες με Ορθόδοξη παράδοση, βρίσκονται για πρώτη φορά στη Μαγνησία, όπου έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά ναούς, μονές και βυζαντινά μνημεία.

«Στο Βόλο ερχόμαστε για πρώτη φορά, λόγω της γνωριμίας μου με το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο» όπως αναφέρει ο π. Ροζάριο Σκονιαμίλιο, επίτιμος καθηγητής της Θεολογικής Ακαδημίας της Απούλια. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο π. Ροζάριο, ο οποίος μιλάει, σημειωτέον, Ελληνικά, υπογραμμίζει ότι «τα σεμινάρια που πραγματοποιούμε, έχουν σκοπό όχι μόνο να καλλιεργήσουν θέματα θρησκείας, για φοιτητές και καθηγητές, αλλά επισκεπτόμαστε διάφορες περιοχές, και κυρίως χώρες που είναι Ορθοδόξου παραδόσεως, για να δούμε από κοντά πως ζουν οι Ορθόδοξοι, πως τελούνται οι λειτουργίες κλπ».

Στο σεμινάριο, που πραγματοποιείται σε χώρο που παραχώρησε η Μητρόπολη Δημητριάδος, συμμετέχουν έντεκα άτομα, κληρικοί και λαϊκοί, όπως προαναφέρθηκε, μεταξύ δε αυτών μια μοναχή από το Κιλιμάντζαρο, η Αδελφή Τζοζεφίν, η οποία σπουδάζει Θεολογία στη συγκεκριμένη Σχολή και εκπονεί το διδακτορικό της, έχοντας ως στόχο να κτίσει σχολείο για ορφανά παιδιά στην πατρίδα της.

Στη διάρκεια της παραμονής στο Βόλο, η ομάδα της Θεολογικής Σχολής του Μπάρι επισκέφτηκε προχθές το Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου παρακολούθησε τον εσπερινό. Χθες πραγματοποιήθηκε περιήγηση στην Πορταριά και τη Μακρινίτσα, προκειμένου να γνωρίσουν τον Ορθόδοξο μνημειακό πλούτο και σήμερα οδεύουν προς το Μοναστήρι του Αγίου Προδρόμου, στην περιοχή της Αγιάς, προκειμένου να εμβαθύνουν στην μοναστική ζωή.

Αναλύοντας τη δομή της συγκεκριμένης Θεολογικής Σχολής, ο π. Ροζάριο αναφέρει ότι διαθέτει τρία ινστιτούτα, εκ των οποίων το ένα καλλιεργεί 200 περίπου ιεροσπουδαστές, που προετοιμάζονται για την ιεροσύνη. Το ινστιτούτο στο οποίο διδάσκει ο ίδιος Πατρολογία, πραγματοποιεί «οικουμενικές έρευνες με την έννοια της προσέγγισης των εκκλησιών και συγχρόνως πατερικές» όπως εξηγεί ο ίδιος.

Τα μέλη της ομάδας των Θεολόγων από το εξωτερικό, δηλώνουν ενθουσιασμένοι από το Βόλο, τη φιλόξενη διάθεση των κατοίκων και εντυπωσιασμένοι, παράλληλα, από τα μνημεία της Μαγνησίας. Ο π. Ροζάριο, έχει επισκεφτεί αρκετές φορές το Βόλο κατά το παρελθόν, ενώ όπως υπογραμμίζει «πάντοτε ερχόμουν με λαχτάρα στην πόλη. Η Ελλάδα με συναρπάζει και επανέρχομαι πάντα με πολύ χαρά».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου