ΤΟΠΙΚΑ

«Φρούρια» για την αποτροπή ληστών οι ναοί της Μαγνησίας

φρούρια-για-την-αποτροπή-ληστών-οι-ν-496271

Συστήματα ασφαλείας και ισχυρά μέτρα φύλαξης σημαντικών θρησκευτικών κειμηλίων

Σύγχρονα συστήματα ασφαλείας έχουν εγκατασταθεί σε ναούς της Μαγνησίας, προκειμένου να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενη «επιδρομή» επίδοξων διαρρηκτών, ειδικά στις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Η συντριπτική πλειοψηφία των Εκκλησιαστικών συμβουλίων των ναών, ανταποκρίθηκαν άμεσα στην έγγραφη προτροπή του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, παίρνοντας τα απαιτούμενα μέτρα, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα ιερά κειμήλια, που αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η σχετική εγκύκλιος είχε αποσταλεί έγκαιρα σε κάθε γωνιά της Μητροπολιτικής περιφέρειας, για την αποτροπή κάθε δυσάρεστου ενδεχόμενου, αντίστοιχου με τα θλιβερά, αλλεπάλληλα, κρούσματα κλοπών, που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο εκκλησάκι του παλαιού κοιμητηρίου.

Την προσοχή των Εφημερίων των ενοριών, όσο και των Ηγουμενοσυμβουλίων των Ιερών Μονών της Τοπικής Εκκλησίας, σχετικά με το ζήτημα της φύλαξης των Ιερών Λειψάνων, εφιστά, με εγκύκλιο σημείωμά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Η σύσταση του Μητροπολίτου έρχεται σε συνέχεια αναλόγων προτροπών, στο πρόσφατο παρελθόν, σχετικά με τη φύλαξη και προστασία των Ιερών Ναών και Μονών της Μαγνησίας.

«Η Μητρόπολη έχει φροντίσει επανειλημμένως να καλέσει τα υπεύθυνα Εκκλησιαστικά συμβούλια να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα, για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των ναών και των κειμηλίων που υπάρχουν σε αυτούς, εφιστώντας την προσοχή τους και εγγράφως και προφορικά» επισημαίνει ο Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Οικονόμου, υπεύθυνος Τύπου της Μητρόπολης Δημητριάδος.

Μεταξύ των ναών που έχουν εγκαταστήσει προ πολλού σύστημα ασφαλείας, είναι ο Ιερός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην παραλία του Βόλου, ενώ όπως επισημαίνει ο προϊστάμενος του ναού π. Δημήτριος Κατσιφός «είναι πολύ σημαντικό, ειδικά στη σημερινή εποχή, για λόγους ασφαλείας».

Ανάλογα συστήματα συναγερμού έχουν εγκατασταθεί στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας, όπου παλαιότερα άγνωστοι είχαν αφαιρέσει τα αφιερώματα των πιστών από την εικόνα της Παναγίας «σε χρόνο μηδέν» όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος του ναού π. Κωνσταντίνος Αυγέρης, για να προσθέσει ότι «πάντα προσπαθούμε για το καλύτερο».

Στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως έχουν καταστεί απόρθητα φρούρια οι πύλες εισόδου και εξόδου, με μπάρες και πολυάριθμα κιγκλιδώματα που ενισχύουν την ασφάλεια του ναού. «Τα μέτρα προστασίας του ναού είχαν ληφθεί πριν από πολλά χρόνια αλλά σκεφτόμαστε να τα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο» αναφέρει ο προϊστάμενος του ναού π. Ιωάννης Παππάς.

Σύγχρονα συστήματα ασφαλείας διαθέτουν παράλληλα πολλοί ναοί, οι οποίοι βρίσκονται διάσπαρτοι στο Πήλιο, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η ιστορική Αγία Μαρίνα Κισσού. «Ο ναός δεν κινδύνευσε ποτέ, είτε λόγω θέσης είτε διότι όλοι γνωρίζουν ότι βρίσκομαι εκεί 17 ώρες τη μέρα» όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο προϊστάμενος του ναού π. Μιχαήλ Μιχάλαρος, ο οποίος προσθέτει, ωστόσο, ότι πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα για τους ναούς του Πηλίου, προκειμένου να προστατευτούν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου