ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διαφυλάττει τη λαϊκή παράδοση

διαφυλάττει-τη-λαϊκή-παράδοση-496515

Το δίτομο έργο του Ομ. Καθηγητή Βασίλειου Αναγνωστόπουλου παρουσιάστηκε χθες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Το δίτομο έργο «Λαϊκά παραμύθια της Θεσσαλίας» του Ομ. Καθηγητή Β.Δ. Αναγνωστόπουλου παρουσιάστηκε χθες στο κατάμεστο, από κόσμο, αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας, το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Μαγνησίας και το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕΒΙΜΑΣΥ).

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Αναγνωστόπουλος, υπογράμμισε ότι «επιδίωξα να περισώσω τη λαϊκή προφορική μας παράδοση, η οποία μέρα με τη μέρα χάνεται. Τώρα που ο τρόπος ζωής μας άλλαξε, είμαστε υποχρεωμένοι να περισώσουμε ότι μπορούμε με την καταγραφή, εν συνεχεία με την έρευνα και βέβαια την αξιοποίηση μέσα στον εκπαιδευτικό χώρο». Παράλληλα ο κ. Αναγνωστόπουλος τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να ακούγεται στο σχολείο ο λαϊκός λόγος, διότι τα παραμύθια γενικώς, δεν περιέχουν μόνο σοφία, αλλά είναι η πρακτική φιλοσοφία του λαού μας για όλα τα προβλήματα, τα θέματα που τον απασχολούν, τραγικά, δυσάρεστα, ευχάριστα, καθώς εμπεριέχουν τον πολιτισμό, δηλαδή την ψυχή του λαού μας».

Μετά τους χαιρετισμούς, ακολούθησε αφήγηση λαϊκού παραμυθιού από την Μάρω Αισώπου, αφηγήτρια ιστοριών, και παρουσίαση του έργου από τον Δημήτρη Μπενέκο, Καθηγητή Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και τον Κώστα Λιάπη, λαογράφο – ερευνητή και, τέλος, δραματοποίηση παραμυθιών από μαθητές του 13ου Δημοτικού Σχολείου και 26ου Νηπιαγωγείου Βόλου με την καθοδήγηση της Ελενας Στανιού, διδάκτορος – νηπιαγωγού και της Λίας Τσαλαβρέτα, δασκάλας.

Την εκδήλωση συντόνισε η Ελένη Κονταξή, δρ. φιλόλογος.

Οι ομιλητές της χθεσινής εκδήλωσης υπογράμμισαν ιδιαιτέρως τη μεγάλη συμβολή του κ. Αναγνωστόπουλου στη διαφύλαξη της προφορικής λαϊκής μας παράδοσης, ενώ όπως επισήμανε ο κ. Λιάπης «είναι ένα συλλογικό έργο πολύ χρήσιμο για τα παιδιά, για τους ασχολούμενους με τη λαογραφία γενικότερα και κυρίως με την αφήγηση, τους αφηγητές, τις νηπιαγωγούς. Καλά θα ήταν, υπογράμμισε ο ίδιος, το δίτομο αυτό έργο να μπει τα σχολεία της Θεσσαλίας και αν ήταν δυνατόν σε κάθε σπίτι. Να βάζει το παιδί στα καλούπια της παλιάς παραδοσιακής ζωής, μέσω που λαϊκού παραμυθιού, που συγκινεί εξίσου μικρούς και μεγάλους».

Στο Θόλο του Πανεπιστημίου παρουσιάστηκε, εξάλλου, έκθεση σε σταντ με σκίτσα και εικόνες του Γιάννη Κονταξή, που κοσμούν τους δύο τόμους των «Λαϊκών παραμυθιών της Θεσσαλίας».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου