80 συνεταιριστικές επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν στη Μαγνησία

Τελευταία ενημέρωση: 2015-05-27, 17:00:19
Οι εισηγήτριες της χθεσινής ημερίδας
80 συνεταιριστικές επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν στη Μαγνησία

Σε χθεσινή ημερίδα υπογραμμίστηκε ότι αυξάνεται κατακόρυφα το ενδιαφέρον των ανέργων

Δεκάδες άνεργοι ενώνουν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων οι οποίες αυξάνονται διαρκώς στη Μαγνησία, φθάνοντας τις 80 την τελευταία διετία.

Οι προοπτικές που δημιουργούνται μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος απασχόλησης ανέργων, για ενδιαφερόμενους ηλικίας από 18 έως 65 ετών και οι δυνατότητες επανόδου στο εργασιακό πεδίο αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες στο Νεανικό Στέκι «Πέρασμα» της Μητρόπολης Δημητριάδος, παρουσία ειδικών αλλά και ανέργων, οι οποίοι επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά.

Η ημερίδα ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο της Πράξης ΑΚΑΣΤΟΣ, που υλοποιείται με τη συνδρομή της Μητρόπολης Δημητριάδος και στόχο έχει την «Υποστήριξη ανέργων της Θεσσαλίας για τη δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ Παραγωγικού Σκοπού». Μέσω της συγκεκριμένης ημερίδας, που διοργάνωσε η Μητρόπολη Δημητριάδος, αναδείχθηκε ουσιαστικά η σημασία της συνεργασίας, για την οργάνωση υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας.

Εισηγητές της ημερίδας ήταν οι: Ελενα Μπάρδα, Δρ. Κοινωνιολογίας, Εφη Παπαδοπούλου, Μηχανικός Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μαρία Ίτσιου, Οικονομολόγος και ο Κωνσταντίνος Μοράρος, Σύμβουλος Ανάπτυξης.

Η κ. Μπάρδα επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «το συγκεκριμένο πρόγραμμα επικεντρώνεται στο πεδίο της κοινωνικής οικονομίας, της αλληλέγγυας οικονομίας, το οποίο σχετίζεται κυρίως με Συνεταιριστικές πρωτοβουλίες, με κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Δηλαδή, εξήγησε η ίδια, με ομάδες ανέργων, οι οποίοι μπορούν να ξεκινήσουν μια προσπάθεια συλλογική και να συγκροτήσουν μια Κοινωνική Συνεταιριστικοί Επιχείρηση στο αντικείμενο που τους ενδιαφέρει».

Αυτή τη στιγμή είναι καταγεγραμμένες στο μητρώο κοινωνικής οικονομίας περί τις 80 συνολικά επιχειρήσεις συλλογικού και παραγωγικού σκοπού, είτε στον τομέα της εστίασης είτε της κοινωνικής φροντίδας. Το ενδιαφέρον εκδηλώνεται, σημειωτέον, από κάθε γωνιά της Μαγνησίας, χωρίς να εξαιρείται ο Βόλος.

«Το πλεονέκτημα είναι ότι δεν απαιτείται κεφάλαιο και μπορεί να ξεκινήσει κανείς έχοντας ως έδρα το σπίτι του, προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες του, εξασφαλίζοντας εισόδημα και ασφάλιση» σημείωσε η ίδια εισηγήτρια.

Η οικονομολόγος Μαρία Ιτσιου τόνισε από την πλευρά της ότι «πολλοί θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, αλλά διστάζουν να ανοιχτούν οικονομικά. Κατά συνέπεια πιστεύω, ανέφερε η ίδια, ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα δίνουν κίνητρο και εφόδια στους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να συμμετάσχουν στην διαδικασία κατάρτισης και συμβουλευτικής. Είναι μια μορφή απασχόλησης, προσέθεσε η ίδια, που ελπίζω να τη συναντήσουμε περισσότερο στο μέλλον».

Η μηχανικός Εφη Παπαδοπούλου αναφέρθηκε σε θέματα σχετικά με το INTERREG ως εργαλείο κοινωνικής και οικονομικής συνοχής, διαχείρισης προγραμμάτων και Κοινωνικής Οικονομίας ως λύση στην εποχή της κρίσης. Αναλύοντας τη συγκεκριμένη ενότητα, ανέφερε ότι «έχει ως στόχο να συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων και τη δημιουργία καλών πρακτικών, προκειμένου να λυθούν προβλήματα, που είναι κοινά για όλες τις περιοχές της Ευρώπης».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
2
=