ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μουσικό σεργιάνι

μουσικό-σεργιάνι-500479

Παρουσιάστηκε χθες το βιβλίο του Ηλία Βολιότη – Καπετανάκη στο Βόλο

Το βιβλίο του Ηλία Βολιότη – Καπετανάκη «Μουσικό Σεργιάνι. Αλλα 22 ρεμπέτικα πορτρέτα» παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στο art – cafe «Περισπωμένη», παρουσία πολλών φίλων της ρεμπέτικης μουσικής. Ομιλητές ήταν η ζωγράφος Δέσποινα Καφενταράκη, ο μαέστρος Γιώργος Διαμαντόπουλος κι ο συγγραφέας.

«Ερευνώντας για την ελληνική μούσα δεν μπορούσα παρά, εκτός από τα λαογραφικά στοιχεία, εκτός από αυτήν καθ’ αυτήν την μουσική, να ανατρέχω σε βιογραφίες μεγάλων της δημιουργών. Στόχος η ανασύνθεση της εποχής, που όλοι αυτοί έζησαν και δημιούργησαν» όπως αναφέρει ο δημιουργός, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

«Ηταν συγκλονιστικό να βρίσκεις απογόνους μεγάλων λαϊκών συνθετών ή τραγουδιστών, που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν ξέραμε τίποτα για αυτούς. Βοήθησε, είναι αλήθεια, και η τύχη να έχω την τιμή να βιογραφήσω για πρώτη φορά μουσικές μεγαλοφυΐες σαν τον Ανέστη Δελιά ή τον Γιώργο Κάβουρα Αποφάσισα να καταπιαστώ αυτοτελώς με βιογραφίες. Κυκλοφόρησαν το 2005, οι «Μάγκες Αλήστου Εποχής» με 24 «ρεμπέτικα» πορτρέτα, πήγαν καλά έκαναν δεύτερη έκδοση (2010) και συνεχίζουν να πουλάνε μέχρι σήμερα. Στις δημοσιογραφικές μου συνεργασίες με περιοδικά (κυρίως «Μετρονόμος») και εφημερίδες, στις ραδιοφωνικές εκπομπές, που έκανα στην Ε.Ρ.Τ. κι άλλους σταθμούς …προέκυψαν άλλα 22 πορτρέτα, που έγιναν βιβλίο το Νοέμβριο του 2014, πάλι από τις εκδόσεις «Μετρονόμος», εξηγεί ο συγγραφέας του βιβλίου.

Στο «Μουσικό Σεργιάνι», που παρουσιάστηκε χθες στο Βόλο, αναδεικνύονται τρεις μεγάλοι Βολιώτες, οι συνθέτες Θόδωρος Δερβενιώτης, Λάκης Μπαλλής και ο τραγουδιστής Μιχάλης Χασαπάκης. Οπως επισημαίνει ο Βολιώτης ερευνητής «επιμένω στις βιογραφίες με ιδιαίτερο τρόπο: Ο μεστός αφηγηματικός λόγος να «ζωγραφίζει» αδρά το πορτρέτο και παράλληλα να αναδύεται ζωντανά η εποχή αναφοράς. Δεν με ενδιαφέρει, τονίζει, η μουσειακή αναπόληση, αλλά η ανάδειξη στοιχείων, που μπορούν να εμπνέουν στην εποχή μας».

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης πλαισίωσαν οι μουσικοί: Ζήσης Γεωργαλιός (κανονάκι), Γιώργος Σπανοδήμος (ούτι), με τη φιλική συμμετοχή του Νίκου Μεργιαλή. Επίσης παρουσιάστηκε μικρό αφιέρωμα στο Βασίλη Τσιτσάνη από τους μουσικούς Στέλιο Παπαδόπουλο, Κώστα Παππά, Μαριάννα Σταυροπούλου.

Επί 20 χρόνια ο Η. Βολιότης – Καπετανάκης καταπιάνεται με τη συστηματική, τεκμηριωμένη βιογραφική παρουσίαση όλων των θρυλικών δημιουργών, που δημιούργησαν το «Ρεμπέτικο» τραγούδι, ένα από τα πιο προικισμένα και διαχρονικά «πνευματικά τέκνα» της παγκόσμιας λαϊκής τέχνης.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου