ΤΟΠΙΚΑ

Αλλάζει όψη το ιστορικό 1ο Γυμνάσιο Βόλου

αλλάζει-όψη-το-ιστορικό-1ο-γυμνάσιο-βόλ-502098

Εκπαιδευτικοί και μαθητές αναπτύσσουν περιβαλλοντικές δράσεις και καταθέτουν προτάσεις για τον εξωραϊσμό των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων

Καρπός συνεργασίας και περιβαλλοντικής ευαισθησίας είναι η καινοτόμος πρόταση που διατυπώνουν από κοινού διδάσκοντες και μαθητές του ιστορικού 1ου Γυμνασίου Βόλου, προκειμένου να αποκτήσει άλλη όψη το σχολείο γεμάτη δυνατά, χαρούμενα χρώματα, που συνθέτουν ένα ευχάριστο περιβάλλον για όλους. Κοινές δράσεις ανέπτυξαν στη διάρκεια της χρονιάς διδάσκοντες και μαθητές του ιστορικού 1ου Γυμνασίου Βόλου, προκειμένου να αλλάξει όψη το σχολείο, να γεμίσουν με ανθισμένες προτάσεις οι εσωτερικοί χώροι, να ομορφύνει το περιβάλλον και ταυτόχρονα να κοσμήσουν χαρούμενες πινελιές την πρόσοψη του κτιρίου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η αρχιτεκτονική πρόταση που διατυπώθηκε στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Παρεμβαίνω στο σχολείο μου», θα τεθεί υπόψη των καθ’ ύλην αρμοδίων, με το αίτημα της υλοποίησης. Επίκεντρο των προτάσεων που διατυπώνουν διδάσκοντες και μαθητές είναι «να αποκτήσει χρώμα το μουντό, άχρωμο κτίριο, να γίνει πιο έντονο και να αισθάνονται πιο ωραία οι μαθητές όταν βρίσκονται στην αυλή η τους εσωτερικούς χώρους» όπως αναφέρει ο καθηγητής Δημήτρης Πάτρας, συνυπεύθυνος με τον διευθυντή του σχολείου, Γιάννη Καραφέρη, για το παραπάνω πρόγραμμα. Ο ίδιος καθηγητής είναι υπεύθυνος, παράλληλα για το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «το περιβάλλον μας το σύμπαν» που διερευνά με βιωματικό τρόπο όσα μας περιβάλλουν.

Μαθητές της δευτέρας και τρίτης Γυμνασίου, συμμετείχαν στο πρόγραμμα εξωραϊσμού της εικόνας του σχολείου και του περιβάλλοντος χώρου, συνδιαμορφώνοντας τις προτάσεις για ένα σχολείο γεμάτο από χαρούμενα χρώματα. Οι προτάσεις που διατυπώνονται έχουν δύο κατευθύνσεις. Η μία πρόταση είναι να δημιουργηθεί η εικόνα του ουράνιου τόξου στις μεγάλες εξωτερικές επιφάνειες, στην πρόσοψη του σχολείου και οι άλλες προτάσεις περιλαμβάνουν, αντίστοιχα, κάθετες γραμμές, οι οποίες αλλάζουν χρωματικά, διότι το ζητούμενο για τα παιδιά είναι ζωηρά χρώματα στους τοίχους, για να εξωραϊστεί η εικόνα του ιστορικού Παγκύπριου διδακτηρίου.

Στο μεταξύ, εντυπωσιακές ζωγραφικές εικόνες κοσμούν τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του σχολείου, χάρη στην ευαισθησία του καθηγητή εικαστικών, Δημήτρη Αϊβαλιώτη, ο οποίος ζωγράφισετις μορφές του Παπαδιαμάντη, του Ρίτσου και όλων των κορυφαίων του πνεύματος, παράλληλα με εικόνες που διακρίνονται για την καλαισθησία τους.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διευθυντής του σχολείου, Γιάννης Καραφέρης, υπογραμμίζει ότι «μας απασχολεί το θέμα της εικόνας του σχολείου, διότι η σημερινή του όψη δεν συνάδει με το ιστορικό 1ο Γυμνάσιο Βόλου. Γι’ αυτό το λόγο, κάνουμε φέτος το ξεκίνημα και σε λίγα χρόνια πιστεύω ότι θα είναι αγνώριστη η όψη του σχολείου, το οποίο έχει ιστορία 152 χρόνων».

Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και όπως επισημαίνει ο ίδιος «κάθε χρόνο φροντίζουμε να είναι πρωτότυπα τα προγράμματα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Τα παιδιά δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον, αγκαλιάζουν αυτές τις περιβαλλοντικές ομάδες και όλοι έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία στο περιβάλλον και στην πόλη μας. Γι’ αυτό το λόγο προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο, αξιοποιώντας τους διαθέσιμους χώρους του σχολείου».

Το μήνυμα που εξάγεται από τις παραπάνω δράσεις συνοψίζεται στη φράση «το ζητούμενο για μας είναι ένα σχολείο όμορφο που μπορεί να υλοποιηθεί με τη συνδρομή όλων και για το οποίο αποφασίζουν τα ίδια τα παιδιά. Συζητούμε τις προτάσεις και τους προβληματισμούς μας, τι μας αρέσει και τι όχι και προωθούμε προτάσεις που είναι υλοποιήσιμες» όπως σημειώνει ο κ. Πάτρας, ο οποίος δεν παραλείπει να υπογραμμίσει την ουσιαστική και ιδιαίτερα σημαντική στήριξη του διευθυντή του σχολείου, για την επίτευξη του επιθυμητού, για όλους, αποτελέσματος.

Παντού πράσινο

Στο μεταξύ, δεκάδες ακόμη σημαντικές περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες καταγράφονται στο πεδίο της ενδοσχολικής δράσης, όπως οι ανθισμένες ζαρντινιέρες που τοποθετήθηκαν σε περβάζια παραθύρων, δημιουργώντας μια ιδιαίτερα ελκυστική εικόνα. Παράλληλα, αποκαταστάθηκε ετοιμόρροπη κολώνα στην είσοδο του σχολείου, που συνέθετε αντιαισθητική εικόνα.

Παράλληλος στόχος είναι η ανάδειξη της φυσικής πέτρας στον εξωτερικό περίβολο του σχολείου, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών εξωραϊσμού του σχολικού περιβάλλοντος. «Στόχος μας είναι να καθαρίσουμε τον πετρόκτιστα περίβολο, περιμετρικά του σχολείου. Προσπαθούμε διαρκώς να αναλάβουμε δράσεις και πρωτοβουλίες για να ομορφύνουμε το σχολείο μας, διότι πολλοί μαθητές εκδηλώνουν ανάλογο ενδιαφέρον και έχουμε πάντα τη διάθεση να ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο αντικείμενο» υπογραμμίζει ο υπεύθυνος καθηγητής.

Στο διάστημα της τελευταίας εξαετίας, οι νεαροί μαθητές πραγματοποίησαν δενδροφυτεύσεις στον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, προκειμένου να αλλάξει όψη το πεζοδρόμιο, κατά μήκος της οδού Κύπρου. «Το πρόβλημα είναι ότι κάτω από ένα επιφανειακό στρώμα χώματος, 20 περίπου εκατοστών, υπάρχει χαλίκι, το οποίο εμποδίζει την ανάπτυξη των φυτών. Είναι αναγκαίο, κατά συνέπεια, να τοποθετηθεί χώμα σε ύψος μισού τουλάχιστον μέτρου, στην μπορντούρα του σχολείου, για να φυτέψουμε ακόμη περισσότερα κυπαρίσσια» επισημαίνει ο κ. Πάτρας.

Δράσεις για το περιβάλλον

Τα περιβαλλοντικά προγράμματα που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, έδωσαν τη δυνατότητα στους μαθητές, μαζί με τους καθηγητές τους, να κάνουν κυριολεκτικά θαύματα, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι το μεράκι και οι πρωτοβουλίες συνεργασίας, αποδίδουν πάντα καρπούς.

Ομάδες μαθητών της πρώτης τάξης, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, της βιολόγου Αρχοντίας Πανταζοπούλου και του φυσικού Γιάννη Γκινίδη, δημιούργησαν φυτώρια με φυτά απορρυπαντές, τα οποία καθαρίζουν την ατμόσφαιρα. Εχουν φυτευτεί σε δοχεία, με την προοπτική να μεταφυτευτούν σε γλάστρες, οι οποίες θα τοποθετηθούν είτε στους διαδρόμους είτε στις αίθουσες του σχολείου.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Γκινίδης, υπογραμμίζει ότι «τα μηνύματα που εξάγονται από τη συγκεκριμένη αλλά και κάθε ενδοσχολική περιβαλλοντική δραστηριότητα είναι πολλά, με κυρίαρχα το καθαρό περιβάλλον και την ευαισθητοποίηση των μαθητών από μικρή ηλικία». Πρόκειται για μια δράση που υλοποιείται με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό, όπως άλλωστε και το σύνολο των περιβαλλοντικών δράσεων του σχολείου, οι οποίες εξελίσσονται διαρκώς.

Το σύνολο των περιβαλλοντικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο 1ο Γυμνάσιο Βόλου, λειτουργούν ως σωτήριες παρεμβάσεις στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του κτιρίου, δημιουργώντας μια ελκυστική εικόνα, που καθιστά πιο ευχάριστη την καθημερινότητα των μαθητών αλλά και των καθηγητών τους, μέσα και έξω από την τάξη.

Εντυπωσιακές οι χρωματικές προτάσεις που διατυπώνονται για το 1ο Γυμνάσιο

Δενδροφύτευση από τους μαθητές

Φυτά που καθαρίζουν το χώρο φύτεψαν οι μαθητές

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου