ΤΟΠΙΚΑ

Ακυρώσεις κρατήσεων στα νησιά

ακυρώσεις-κρατήσεων-στα-νησιά-505506

Αρνητικός αντίκτυπος από το κλίμα αβεβαιότητας, με τον κόσμο του τουρισμού να περιμένει τη συμφωνία

Πολύ σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν αρκετοί ξενοδόχοι των νησιωτικών, κατά βάση, περιοχών, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό και αποτυπώνεται ευκρινώς στις ακυρώσεις κρατήσεων που καταγράφονται στη διάρκεια του Μαΐου. Ο προβληματισμός γίνεται εντονότερος, αν σε όλα τα παραπάνω συνυπολογιστεί η εξίσου δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων, λόγω της μείωσης των κρατήσεων σε ποσοστό 40% περίπου, σε σχέση με πέρυσι.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Επαγγελματίες της Σκιάθου κάνουν λόγο για σταθερή ροή κρατήσεων μέχρι στιγμής, ενώ άλλοι επισημαίνουν ότι η κίνηση της συγκεκριμένης περιόδου δεν είναι σε καμία περίπτωση η αναμενόμενη, διότι είναι «παγωμένο» το ενδιαφέρον από το εξωτερικό, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στο πεδίο των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους δανειστές.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο τουριστικός πράκτορας Αλέκος Ευσταθίου, αναφέρει ότι «η κίνηση στη Σκιάθο είναι ικανοποιητική και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα». Ο αερολιμενάρχης Σκιάθου, Ηλίας Πετράκης, τονίζει από την πλευρά του ότι δεν υπάρχει καμία ακύρωση προγραμματισμένης πτήσης από το εξωτερικό, αλλά τα στατιστικά στοιχεία για τις πληρότητες των τσάρτερ θα εξαχθούν τις πρώτες μέρες του Ιουνίου, οπότε θα υπάρχει πλήρης εικόνα σε σχέση με την επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Σκιάθου.

Στη γειτονική Σκόπελο είναι εμφανές το πρόβλημα, το οποίο τέθηκε προς συζήτηση στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ενωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου. Ενδεικτική είναι στο σημείο αυτό η δήλωση της προέδρου της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Σκοπέλου και ξενοδόχου Μαρίας Βογιατζόγλου, ότι «υπάρχουν ακυρώσεις κρατήσεων, οι οποίες αναπληρώνονται, ωστόσο, από νέες κρατήσεις». Σχολιάζοντας τη γενικότερη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, η κ. Βογιατζόγλου αναφέρει ότι «το κλίμα αστάθειας που επικρατεί, αποτυπώνεται στις on line κρατήσεις».

Εντονότατος προβληματισμός επικρατεί, την ίδια στιγμή, στους ξενοδόχους της Αλοννήσου, οι οποίοι γίνονται αποδέκτες του ίδιου προβλήματος. Οπως αναφέρει η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αλοννήσου, Ζωή Βαφίνη «οι ακυρώσεις καταγράφονται για το Μάιο και ευχόμαστε να επέλθει γρήγορα συμφωνία, προκειμένου να «σώσουμε» τουλάχιστον τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, διότι ο Ιούνιος είναι πολύ κοντά». Οι τουρίστες του Μαΐου είναι κατά βάση «μεγάλης ηλικίας άνθρωποι, οι οποίοι επιθυμούν να αισθάνονται ασφάλεια στις διακοπές τους και ακυρώνουν τις κρατήσεις με τη σκέψη ότι εάν δεν επέλθει τελικά συμφωνία, θα επηρεαστεί άμεσα η λειτουργία των αεροδρομίων και των τραπεζών» εξηγεί η κ. Βαφίνη.

Η πρόεδρος των ξενοδόχων της Αλοννήσου υπογραμμίζει ότι μέχρι στιγμής δεν παρατηρούνται ακυρώσεις κρατήσεων για τον Ιούνιο, αλλά ταυτόχρονα δεν υπάρχουν ούτε κρατήσεις. «Eίναι ανησυχητικό το φαινόμενο και θα γίνει ακόμη πιο ανησυχητικό, αν έχουμε και αύξηση του ΦΠΑ, διότι οι τιμές των συμβολαίων είναι προαποφασισμένες από τον προηγούμενο χρόνο. Αν υπάρξει τελικά αλλαγή του ΦΠΑ μέσα στο καλοκαίρι θα είναι καταστροφική για μας και θα έχουμε μεγάλη απώλεια εσόδων, η οποία δεν ξέρουμε πως θα μετακυλήσει στις επιχειρήσεις μας» επισημαίνει παράλληλα.

Στα ενοικιαζόμενα

Εντονος προβληματισμός επικρατεί στη συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων της Μαγνησίας, λόγω των λιγοστών κρατήσεων που σημειώνονται τη δεδομένη χρονική περίοδο. Οι επαγγελματίες ευελπιστούν, ωστόσο, ότι στη διάρκεια της σεζόν θα σημειωθεί θετικό πρόσημο, παρά τη μάλλον υποτονική τωρινή κατάσταση. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Νίκος Κλειτσογιάννης, πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων και Ξενώνων Μαγνησίας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλίας-Βορείων Σποράδων και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, υπογραμμίζει ότι «τα τηλεφωνήματα για κρατήσεις στα περισσότερα καταλύματα είναι πολύ λίγα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ενώ οι Ελληνες εμφανίζονται διστακτικοί μέχρι στιγμής».

Η μείωση σε σύγκριση με πέρυσι είναι εμφανής και οι διήμερες διανυκτερεύσεις δεν λύνουν το πρόβλημα, διότι οι μέρες των διακοπών έχουν περιοριστεί, ενώ την ίδια στιγμή είναι υψηλά τα λειτουργικά έξοδα σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την επισήμανση του κ. Κλειτσογιάννη. Παράλληλα, ο ίδιος επαγγελματίας υπογραμμίζει ότι παλαιότερα οι διακοπές των Ελλήνων διαρκούσαν έναν και πλέον μήνα, ενώ σήμερα περιορίζονται σε διήμερες, τριήμερες, τετραήμερες ή δεκαήμερες διακοπές.

Η ίδια εικόνα είναι ευδιάκριτη λίγο ως πολύ παντού, χωρίς να λείπουν, ωστόσο, οι εξαιρέσεις, δηλαδή οι επαγγελματίες που καταγράφουν ικανοποιητική πληρότητα στα καταλύματά τους.

Ανάλογος προβληματισμός επικρατεί παράλληλα και στα νησιά των Βορείων Σποράδων, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων δωματίων της Αλοννήσου, Μιχάλης Αγάλλου, κάνει λόγο για λιγοστές κρατήσεις τη δεδομένη χρονική περίοδο, ενώ εκτιμά ότι η κίνηση θα ξεκινήσει μετά τις 25 Μαΐου. «Η κατάσταση που διαμορφώνεται, είναι πολύ δύσκολη για όλους, αν αναλογιστεί κανείς τη μεγάλη μείωση των τιμών στα καταλύματά μας, σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την κρίση» υπογραμμίζει στο σημείο αυτό ο κ. Αγάλλου. Ο ίδιος υπογραμμίζει παράλληλα ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις, ενώ η ευχή που διατυπώνει, με τη σειρά του, είναι η φετινή σεζόν να εξελιχθεί πολύ καλύτερα για όλους, σε σχέση με τα προβλεπόμενα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου