ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ορόσημο του Ελληνισμού το Βυζάντιο

ορόσημο-του-ελληνισμού-το-βυζάντιο-520546

Υπογραμμίστηκε χθες σε εκδήλωση των «Ιώνων» που πραγματοποιήθηκε στο Αχίλλειο

Η διαχρονική σημασία του Βυζαντίου και το παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η μελέτη της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου, υπογραμμίστηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Αχίλλειο. Την εκδήλωση, που ήταν ενταγμένη στο θεσμοθετημένο κύκλο «Μνήμη Βυζαντίου» διοργάνωσε η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ», σε συνεργασία με τον Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου.

Στο βήμα ανέβηκαν δύο εκλεκτοί επιστήμονες, ο Κωνσταντίνος Π. Χαραλαμπίδης, Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο Σάββας Ε. Τσιλένης, πολεοδόμος – αρχιτέκτονας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, αναπτύσσοντας διαφορετικές πτυχές του ίδιου θέματος.

Ο κ. Χαραλαμπίδης ανέφερε ότι το νεοβυζαντινό στοιχείο κυριαρχεί στην τέχνη πολλών, ως συνέχεια του παλαιοχριστιανικού και μεταβυζαντινού στοιχείου, τονίζοντας παράλληλα ότι σε πολλά πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, από την Ευρώπη έως την Απω Ανατολή, υπάρχουν έδρες Βυζαντινών σπουδών. Η συγκεκριμένη ιστορική περίοδος έχει μεγάλη δυναμική όπως τόνισε ο ίδιος.

Ο κ. Τσιλένης αναφέρθηκε, αντίστοιχα, στην πρωτοποριακή αρχιτεκτονική δομή που αναπτύχθηκε στην Κωνσταντινούπολη στην περίοδο της ακμής, αναφέρθηκε στην άνθιση του οικοδομικού πλούτου, τους 350 περίπου αρχιτέκτονες που δραστηριοποιούνταν από το 1850 έως το 1823 και το στοιχείο του εκλεκτικισμού, που είναι διάχυτο παντού.

Η πρόεδρος των «Ιώνων», Αννα Πετσιάβα υπογράμμισε από την πλευρά της ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι συνέχεια του ημερολογίου της Εστίας που είναι αφιερωμένο στα ιερά προσκυνήματα της Πόλης και ο κύκλος κλείνει με εκδρομή που θα πραγματοποιήσουν οι «Ιωνες» το καλοκαίρι στην Κωνσταντινούπολη.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου