ΤΟΠΙΚΑ

Πορεία ειρήνης στο Βόλο

πορεία-ειρήνης-στο-βόλο-524579

Κοινές δράσεις προγραμματίζουν η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου και ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Μαγνησίας στη διάρκεια του μήνα, ενώνοντας τη φωνή τους ενάντια στους πολέμους και την κρίση που πλήττει τη μητρότητα, με την πορεία ειρήνης που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαΐου.

Ο χαρακτήρας και η φιλοσοφία των κοινών δράσεων αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες στην αίθουσα συντακτών οι εμπνευστές της παραπάνω πρωτοβουλίας.

Μιλώντας κατ’ αρχάς η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου, Εύη Γάκου, ανέφερε ότι «ο Ελληνικός λαός χρειάζεται να επαγρυπνά, να κάνει δική του υπόθεση την υπεράσπιση της Ειρήνης και να διεκδικήσει: Τη μη εμπλοκή της χώρας μας στους Ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την επιστροφή όλων των στρατιωτικών δυνάμεων από το εξωτερικό, το κλείσιμο όλων των ευρωατλαντικών βάσεων και των στρατηγείων και την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Παράλληλα η κ. Γάκη σημείωσε ότι μεταξύ των συνθηκών που τροφοδοτούν και δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους εμπλοκής της χώρας μας είναι «η συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και στις στρατιωτικές δομές της Ε.Ε και στους επιθετικούς σχεδιασμούς και στις επεμβάσεις τους και η αναβάθμιση από τη συγκυβέρνηση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια η πρόεδρος του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Μαγνησίας Ρίτσα Κωτή, η οποία αναφέρθηκε στις παραμέτρους που έχουν αρνητική επίπτωση στη μητρότητα. Η ίδια επεσήμανε ότι «η αύξηση της ανεργίας, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η αύξηση της μερικής απασχόλησης, η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, οι ανατροπές στο ασφαλιστικό, η δημιουργία του ΠΕΔΥ με τη μείωση των παροχών, την αύξηση των πληρωμών από τους εργαζόμενους, η ανασφάλεια κλπ. επιδρούν αρνητικά στη γονιμότητα, αλλά και στην κοινωνική δυνατότητα του ζευγαριού να κάνει οικογένεια». Παράλληλα η κ. Κωτή τόνισε ότι «κάθε γυναίκα και νέο ζευγάρι δικαιούται να καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες, που σχετίζονται με την αναπαραγωγική διαδικασία, γενικότερης πρόληψης και θεραπείας, μέσα από το αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας – πρόνοιας δωρεάν».

Οι κοινές δράσεις

Στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου απηύθυναν κάλεσμα στους «εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους ανέργους και συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες να τιμήσουν με την παρουσία τους, τις εκδηλώσεις».

Την Τετάρτη 13 Μαΐου στις 7 μμ στο καφέ Εστιατόριο «Αύρα» θα πραγματοποιηθεί κοινή εκδήλωση με το Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών με θέμα «Το όνειρο της Μάνας είναι η Ειρήνη», στη διάρκεια της οποίας τα παιδιά θα ζωγραφίσουν για την Ειρήνη.

Την Πέμπτη 28 Μαΐου διοργανώνεται εκδήλωση – ομιλία με θέμα «Οι Γεωπολιτικές εξελίξεις και ο ρόλος του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος (ΕΕΔΥΕ)».

Την Κυριακή 31 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη πορεία Ειρήνης, στη μνήμη του αγωνιστή της Ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη. Η πορεία θα ξεκινήσει από τις Αηδονοφωλιές στις 7.00 το απόγευμα, θα περάσει από διάφορες συνοικίες του Βόλου και θα καταλήξει στην παραλία, όπου θα πραγματοποιηθεί ομιλία.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου