ΤΟΠΙΚΑ

Ο Βόλος στην Μπιενάλε

ο-βόλος-στην-μπιενάλε-525498

Η Μαρία Παπαδημητρίου καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκπροσωπεί τη χώρα μας

Ανοιξε χθες τις πύλες της στο κοινό η 56η Μπιενάλε της Βενετίας, στην οποία η ελληνική συμμετοχή αντιπροσωπεύεται από τη διεθνώς αναγνωρισμένη εικαστικό Μαρία Παπαδημητρίου, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η διακεκριμένη εικαστικός επέλεξε να παρουσιάσει ένα εννοιολογικό έργο με τον τίτλο «Αγριμικά». Πρόκειται για αναφορά σε ένα παλιό μαγαζί επεξεργασίας δερμάτων άγριων ζώων του Βόλου.

Η εγκατάσταση της Μαρίας Παπαδημητρίου είναι μια ανάπλαση του περιβάλλοντος εργασίας και διαμονής των δερματάδων. Εμπεριέχει σαφείς ιδεολογικές και κοινωνικές αναφορές, που στις μέρες μας γίνονται ιδιαίτερα αντιληπτές, με αφορμή την κρίση.

Η δημιουργός, η οποία παρουσίασε το έργο της πρόσφατα σε δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, αναφέρει ότι «τα αγριμικά, είναι ζώα που ζουν κοντά στον άνθρωπο. Συγκεκριμένο κατάστημα στην περιοχή των Παλαιών, προσθέτει η ίδια, μου έδωσε την έμπνευση να ασχοληθώ με το θέμα που θα παρουσιάσω».

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μεταφέρει αυτούσιο το κατάστημα, μέσω της εικαστικής της πρότασης, με βάση την οποία θα διαμορφωθεί το ελληνικό περίπτερο. Ουσιαστικά «έχω στήσει μέσα στο περίπτερο ένα μαγαζί, το οποίο είναι εμπνευσμένο από το Βόλο και είναι πολύ σημαντικό αυτό, διότι ζω και εργάζομαι στο Βόλο και εμπνέομαι από τη συγκεκριμένη περιοχή, την οποία έχω εξετάσει απ’ όλες τις πλευρές», εξηγεί η ίδια.

Για την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης, η κ. Παπαδημητρίου συνεργάστηκε με τον Επίκουρο Καθηγητή του ίδιου τμήματος, Γιώργο Τζιρτζιλάκη, ενώ στη δημιουργική ομάδα συμμετέχουν ο Στέφανος Ζήρας και η Βασιλική Μαρία Πλαβού. Επιμελήτρια είναι η Gabi Scardi και συνεπιμελητής ο Αλέξιος Παπαζαχαρίας.

«Ολο το παλιό κατάστημα του Βόλου χώρεσε μέσα στο ελληνικό περίπτερο. Κι εγώ κι οι συνεργάτες μου είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Δείχνουμε μια Ελλάδα που χάνεται και μια Ελλάδα που ξαναγεννιέται» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εικαστικός.

Η κ. Παπαδημητρίου διδάσκει 14 χρόνια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Εικαστικές τέχνες, την ενότητα Τέχνη και τόπος και Design. Είναι γνωστή ως καλλιτέχνης για την ικανότητά της να ενεργοποιεί συνεργασίες και συλλογικές δραστηριότητες που συνδέουν άμεσα την τέχνη με την κοινωνία, ενώ το 2003 της απονεμήθηκε το βραβείο ΔΕΣΤΕ για τη Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη.

Στο ενεργητικό της έχει ήδη δύο συμμετοχές στην Μπιενάλε, αλλά είναι η πρώτη φορά που εκπροσωπεί την Ελλάδα και στο σημείο αυτό δηλώνει ότι «η πρόταση με χαροποίησε και αισθάνομαι μεγάλη υπευθυνότητα για να κάνω όσο το δυνατόν καλύτερη την παρουσία μας στην Μπιενάλε».

ΓΛ. ΥΔΡ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου