ΤΟΠΙΚΑ

Μέλι από τη Μαγνησία στον Καναδά

μέλι-από-τη-μαγνησία-στον-καναδά-526295

Αυξημένο κατά 40% το ενδιαφέρον για τη μελισσοκομία στην περιοχή μας

Κερδίζει διαρκώς έδαφος η μελισσοκομία σύμφωνα με τα επίσημα καταγεγραμμένα στατιστικά στοιχεία της περιοχής μας, τα οποία κάνουν λόγο για αύξηση 40% στα αιτήματα εγγραφής στα μητρώα του κλάδου, ενώ την ίδια στιγμή διατυπώνεται έντονο εξαγωγικό ενδιαφέρον. Το μέλι της περιοχής μας, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον επιχειρηματιών οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον Καναδά και τη Σουηδία και ήδη διερευνώνται οι προοπτικές που ανοίγονται στο πεδίο των εξαγωγών.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Βόλου, Στάθης Ζαχαρός, υπογραμμίζει ότι «παρατηρείται, πράγματι, έντονη στροφή προς τη μελισσοκομία, λόγω της κρίσης, που οδηγεί αρκετούς ανέργους προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Λόγω της κρίσης αρκετοί ζητούν μια εναλλακτική απασχόληση και στρέφονται στον πρωτογενή τομέα και σε εναλλακτικές δράσεις όπως η μελισσοκομία».

Νεαρά ζευγάρια που έχουν έρθει αντιμέτωπα με την ανεργία, πτυχιούχοι οι οποίοι ανέπτυξαν επαγγελματική δραστηριότητα πάνω στο αντικείμενό τους κατά το παρελθόν, αλλά έχουν βρεθεί εκτός του εργασιακού στίβου, στρέφουν ολοένα και περισσότερο την προσοχή τους προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Οι μελισσοκόμοι δραστηριοποιούνται σε όλη τη Μαγνησία, τόσο στο Βόλο, όσο και στα χωριά, ενώ όπως αναφέρει ο κ. Ζαχαρός «είναι αποδοτικό ως επάγγελμα, αλλά όχι στο βαθμό που ήταν τα παλαιότερα χρόνια, λόγω της αλλαγής στις κλιματολογικές και περιβαλλοντικές συνθήκες. Παράλληλα όμως, επισημαίνει ο ίδιος, απαιτείται γνώση, ενημέρωση και εμπειρία για να διαχειριστεί κανείς σωστά το ζωικό κεφάλαιο που διαθέτει».

Οι γεωπόνοι του Μελισσοκομικού κέντρου απαντούν στα ερωτήματα και τις απορίες των επαγγελματιών, στο πλαίσιο της ενημερωτικής προσπάθειας που καταβάλλεται προς όφελος των μελισσοκόμων, με στόχο την αύξηση του παραγόμενου προϊόντος και τη διασφάλιση της επιθυμητής ποιότητας. Στο μεταξύ, η παραγωγή μελιού στην περιοχή μας είναι σταθερή και το μέλι προωθείται, αντίστοιχα, στην εγχώρια αγορά, με την προοπτική να κατακτήσει σταδιακά και το εξωτερικό.

Η δραστηριοποίηση στο συγκεκριμένο πεδίο απαιτεί σωστή οργάνωση και τον ανάλογο όγκο παραγωγής, προκειμένου να διατηρηθεί ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας με τις αγορές του εξωτερικού, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού.

Παράλληλα ο ίδιος υπογραμμίζει ότι παρά την κρίση, δεν υπάρχει πτώση στις πωλήσεις του μελιού, διότι το προτιμούν οι καταναλωτές, ανεξαρτήτως ηλικίας, όλες οι ομάδες ηλικιωμένων αλλά και οι νέοι που ασχολούνται με τον αθλητισμό, οι οποίοι το αντιμετωπίζουν ως ευεργετική τροφή.

Το μέλλον του κλάδου έχει προοπτικές αλλά «απαιτείται χρόνος προκειμένου να γίνουν τα βήματα που απαιτούνται» επισημαίνει ο κ. Ζαχαρός, ο οποίος αναφέρει παράλληλα ότι ο πρωτογενής τομέας έχει σημαντικές προοπτικές εξέλιξης, ειδικά στη συγκεκριμένη περίοδο της κρίσης.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου