ΤΟΠΙΚΑ

40% αύξηση στην πώληση φυτωρίων

40-αύξηση-στην-πώληση-φυτωρίων-530537

Λίγα τετραγωνικά αξιοποιούνται για τη φύτευση εποχιακών κηπευτικών

Διαρκώς αυξανόμενη κίνηση, σε ποσοστό 40% την τελευταία κυρίως πενταετία, παρατηρείται στην πώληση φυτωρίων που προορίζονται για οικιακή χρήση. Οι επαγγελματίες της περιοχής μας κάνουν λόγο για ένα κοινωνικό φαινόμενο που εξελίσσεται παράλληλα με την κρίση και εκλαμβάνει διαρκώς μεγαλύτερες διαστάσεις.

Την ίδια στιγμή περιορίζονται οι αγορές των καταναλωτών στα αναγκαία, σε αντίθεση με τις εποχές πριν από την κρίση, ενώ την ίδια στιγμή περιορίζεται σημαντικά και ο τζίρος των παραγωγών, οι οποίοι βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται και να αυξάνεται κατακόρυφα το κόστος παραγωγής.

Τα δύο παραπάνω φαινόμενα εξελίσσονται παράλληλα και γίνονται εντονότερα από το 2009 και εντεύθεν, γεγονός που πιστοποιεί ότι είναι παρελκόμενα της οικονομικής κρίσης.

Βολιώτες κάθε ηλικίας, νέοι, μεσήλικες αλλά και ηλικιωμένοι, δημιουργούν, ο ένας μετά τον άλλο, το δικό τους μπαξέ, όπου καλλιεργούν φρούτα και λαχανικά. Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οι κατ’ οίκον μπαξεβάνηδες, προμηθεύονται φυτώρια προκειμένου να καλλιεργήσουν ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, καρπούζια αλλά και πεπόνια.

Γεύσεις και αρώματα φύσης, αρωματικά βότανα και φυτά, κυρίως όμως εποχιακά λαχανικά κατακλύζουν πλέον τα μπαλκόνια και τις αυλές πολλών συμπολιτών, κυρίως συνταξιούχων, οι οποίοι λόγω περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων,

οδηγούνται κατ’ ανάγκη στην συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Σύνηθες φαινόμενο είναι τα τελευταία κυρίως χρόνια η φύτευση φυτωρίων ντομάτας και άλλων εποχιακών λαχανικών, όπως πιπεριές, σε διάφορα χρώματα, μελιτζάνες, κρεμμύδια και άλλα συναφή, σε πλαστικά ή μεταλλικά δοχεία, ζαρντινιέρες ή και γλάστρες ακόμη, για την κάλυψη, στο βαθμό τουλάχιστον του δυνατού, των διατροφικών αναγκών της οικογένειας.

Οι αυτοδίδακτοι μπαξεβάνηδες συνδυάζουν το τερπνό μετά του ωφελίμου, καθώς η διαδικασία της καλλιέργειας προσφέρει αφενός ψυχική ηρεμία και από την άλλη πλευρά αποτελεί δημιουργική δραστηριότητα, με ευεργετικές ιδιότητες και στην τσέπη τους.

«Από τις αρχές Απριλίου παρατηρείται αυξημένη ζήτηση στα φυτώρια» όπως αναφέρει ο Θανάσης Κούντριας, γραμματέας του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας, ο οποίος προσθέτει ότι «αρκετοί διαθέτουν εκτάσεις λίγων τετραγωνικών, ενώ άλλοι καλλιεργούν κηπευτικά σε γλάστρες ή σε ζαρντινιέρες στα μπαλκόνια τους. Ο καθένας προσπαθεί να βρει λίγα τετραγωνικά χώρου, για να φυτέψει τα δικά του προϊόντα».

Η μεγάλη αύξηση στην πώληση ερασιτεχνικών φυτών μεταφράζεται ως «μια ευχάριστη απασχόληση» που συμβάλλει στην «αποφόρτιση από τα καθημερινά προβλήματα» όπως υπογραμμίζει ο κ. Κούντριας, τονίζοντας παράλληλα ότι «τα φυτώρια τοποθετούνται ακόμη και στα περβάζια παραθύρων.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου