ΤΟΠΙΚΑ

85% μείωση στις συμβολαιογραφικές πράξεις

85-μείωση-στις-συμβολαιογραφικές-πράξε-574695

Συμβολαιογράφοι παραιτούνται ή δηλώνουν απροθυμία να συμμετάσχουν σε εξετάσεις του κλάδου

Εντονο προβληματισμό προκαλεί στα 250 περίπου μέλη του συμβολαιογραφικού κλάδου, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, η δραματική μείωση των συναλλαγών, η οποία υπολογίζεται σε ποσοστό 85% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφονται οι πρώτες παραιτήσεις.

Οι ελάχιστες συμβολαιογραφικές πράξεις που πραγματοποιούνται, σε συνάρτηση με τη δραματική μείωση των γονικών παροχών και μεταβιβάσεων ακινήτων, δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλοιό γύρω από τα μέλη του κλάδου, τα οποία ατενίζουν με περίσκεψη και προβληματισμό το μέλλον.

Σκιαγραφώντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας, Γιάννης Κόνσουλας, υπογραμμίζει ότι «ορισμένοι συμβολαιογράφοι έχουν ήδη υποβάλει παραίτηση είτε υπάρχουν θέσεις που δεν έχουν καλυφθεί, διότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής στις εξετάσεις για το συμβολαιογραφικό κλάδο».

Ενας βασικός λόγος που οδήγησε στο «πάγωμα» των συμβολαιογραφικών πράξεων είναι «η ανασφάλεια που υπάρχει στις συναλλαγές» όπως επισημαίνει ο κ. Κόνσουλας, ο οποίος τονίζει παράλληλα ότι «κατά τη γνώμη μας ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας άδικος νόμος που τιμωρεί την ιδιοκτησία και το δεύτερο σημείο που προβληματίζει, είναι το πιστοποιητικό που είναι απαραίτητο στις συμβολαιογραφικές πράξεις. Αν υπάρχει έστω κι ένα μικρό λάθος, εξηγεί ο ίδιος, συνεπάγεται ακυρότητα του συμβολαίου».

Στο μεταξύ, οι συμβολαιογράφοι ανά την Ελλάδα προτάσσουν θέματα μείζονος σημασίας όπως η μείωση της γραφειοκρατίας, η απλοποίηση των συναλλαγών των πολιτών με το δημόσιο και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τα οποία έθεσαν, σημειωτέον, υπόψη της αρμόδιας Υπουργού.

«Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη από χρήματα και αναγκάζονται να πουλήσουν τα ακίνητά τους για να καλύψουν κάποιες βιοποριστικές ανάγκες. Πλην όμως αποτελεί «σκόπελος» για τους ίδιους η όλη διαδικασία και γραφειοκρατία του ΕΝΦΙΑ, επειδή παλιότερα είχαν κάνει κάποιο λάθος ή δεν είχαν γράψει σωστά το ακίνητο» όπως υπογραμμίζει ο κ. Κόνσουλας. Ο ίδιος σημειώνει παράλληλα ότι «εκτός του ότι είναι ένας φόρος ο οποίος τιμωρεί την ιδιοκτησία, ο ΕΝΦΙΑ προβλέπει την είσπραξη εσόδων από πρόστιμα και προσαυξήσεις και όχι από αυτό καθαυτό το φόρο».

Το γενικότερο πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί, εντείνει την ανασφάλεια των συναλλασσόμενων αφενός και των μελών του συμβολαιογραφικού κλάδου αφ ετέρου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αδιέξοδα, τα οποία σε κάθε περίπτωση αναζητούν επειγόντως λύση.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου