ΤΟΠΙΚΑ

Ο Βόλος στη Μπιενάλε Βενετίας

ο-βόλος-στη-μπιενάλε-βενετίας-576612

Εκπρόσωπος της Ελλάδας η Μαρία Παπαδημητρίου, Καθηγήτρια του τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Το γύρο του κόσμου κάνει, με σειρά δημοσιευμάτων, η ελληνική συμμετοχή στην Μπιενάλε της Βενετίας, που φέρει τη σφραγίδα της Καθηγήτριας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μαρίας Παπαδημητρίου.

Η πρωτότυπη εγκατάσταση στο χώρο που θα παρουσιάσει η διακεκριμένη εικαστικός, η οποία μοιράζει το χρόνο της μεταξύ Αθήνας και Βόλου, έχει ως πηγή έμπνευσης κατάστημα που βρίσκεται στην περιοχή των Παλαιών.

Η πρόταση της Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον κορυφαίο διεθνή εικαστικό θεσμό, που τοποθετείται χρονικά μεταξύ 9ης Μαΐου και 22ας Νοεμβρίου του 2015, τιτλοφορείται «Why look at animals?-Αγριμικά» και επαναδιαπραγματεύεται τη σχέση ζώου και ανθρώπου, σε μια σύγχρονη μη ανθρωποκεντρική συνθήκη.

Η δημιουργός, η οποία παρουσίασε το έργο της σε πρόσφατο δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, αναφέρει ότι «τα αγριμικά, είναι ζώα που ζουν κοντά στον άνθρωπο. Συγκεκριμένο κατάστημα στην περιοχή των Παλαιών, προσθέτει η ίδια, μου έδωσε την έμπνευση να ασχοληθώ με το θέμα που θα παρουσιάσω».

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μεταφέρει αυτούσιο το κατάστημα, μέσω της εικαστικής της πρότασης, με βάση την οποία θα διαμορφωθεί το ελληνικό περίπτερο. Ουσιαστικά «στήνω μέσα στο περίπτερο ένα μαγαζί, το οποίο είναι εμπνευσμένο από το Βόλο και είναι πολύ σημαντικό αυτό, διότι ζω και εργάζομαι στο Βόλο και εμπνέομαι από τη συγκεκριμένη περιοχή, την οποία έχω εξετάσει απ’ όλες τις πλευρές», εξηγεί η ίδια.

Για την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης, την οποία επεξεργάζεται δέκα περίπου μήνες, συνεργάζεται με τον Επίκουρο Καθηγητή του ίδιου τμήματος, Γιώργο Τζιρτζιλάκη, ενώ στη δημιουργική ομάδα συμμετέχουν ο Στέφανος Ζήρας και η Βασιλική Μαρία Πλαβού. Επιμελήτρια είναι η Gabi Scardi και συνεπιμελητής, ο Αλέξιος Παπαζαχαρίας.

Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν είναι ποικίλα, διότι θα υπάρχει μια ολόκληρη εγκατάσταση γύρω από το περίπτερο, που θα δημιουργεί μια εντύπωση-σοκ στο θεατή, κάνοντάς τον να αναλογιστεί τη θέση του μέσα στην κοινωνία, μέσα από τα μάτια των ζώων.

Η κ. Παπαδημητρίου διδάσκει 14 χρόνια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Εικαστικές τέχνες, την ενότητα Τέχνη και τόπος και Design. Είναι γνωστή ως καλλιτέχνης για την ικανότητά της να ενεργοποιεί συνεργασίες και συλλογικές δραστηριότητες που συνδέουν άμεσα την τέχνη με την κοινωνία, ενώ το 2003 της απονεμήθηκε το βραβείο ΔΕΣΤΕ για τη Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη.

Στο ενεργητικό της έχει ήδη δύο συμμετοχές στη Μπιενάλε, αλλά είναι η πρώτη φορά που εκπροσωπεί την Ελλάδα και στο σημείο αυτό δηλώνει ότι «η πρόταση με χαροποίησε και αισθάνομαι μεγάλη υπευθυνότητα για να κάνω όσο το δυνατόν καλύτερη την παρουσία μας στη Μπιενάλε».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Η Μαρία Παπαδημητρίου διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Τα «Αγριμικά» πηγή έμπνευσης για τη δημιουργό

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου